With the world's population expected to grow from 6.8 billion today to 9.1 billion by 2050, a certain Malthusian alarmism has set in: how will all these extra mouths be fed?Lihavointi on omani. Pari vuotta sitten The Economist julkaisi artikkelin Malthus, the False Prophet (artikkeli vaatinee kirjautumisen) Sen alaotsikkona on "The pessimistic parson and early political economist remains as wrong as ever".
Thomas Malthus oli englantilainen pappi, ekonomisti, väestötieteilijä jne. Hänen "pääteoksenaan" voitaneen tässä kontekstissa pitää hänen esseetään An Essay on the Principle of Population, jossa Malthus esittää yksinkertaisen abstraktion: Ruoan tuotanto voi kasvaa vain korkeintaan sitä mukaa kun uutta maata otetaan viljelykäyttöön ja populaatio kasvaa eksponentiaalisesti, jos nettofertiliteetti on riittävän suuri. Näinollen ennenpitkää joudutaan tilanteeseen, jossa syntyvyyden on laskettava, ja jos se ei laske, on tultava nälähätää, tauteja tms., siten että kuolleisuus kasvaa ja leikkaa "ylimääräisen" populaation.
Kuten niin usein on asianlaita, kun jokin teoria käsittelee ihmistä, olemme hyvin hanakoita julistamaan jonkin teorian "vääräksi". Tällainen kovin inhimillinen halukkuus on ymmärrettävää. Malthusin tapauksessa sen tekee entistä ymmärrettävämmäksi se, että hänen argumenttinsa olivat hyvin spesifisiä, ja hänen käyttämänsä parametrit ravinnontuottannolle ylen pessimistisiä. Malli ei tietenkään ole täysin "oikea" millään partikulaarisella parametrien valinnalla. Mutta sen julistaminen "vääräksi", ja Malthusin nimeäminen vääräksi profeetaksi, ja hänen teoriansa "alarmistiseksi", on yliampuvaa.
Sillä, kuten niin usein, malli on täysin oikea niillä oletuksilla, jotka sen pohjalla ovat. Talouskasvu ja teknologia tietysti voivat muuttaa parametreja, jolloin esimerkikiksi maasta saatava sato voi kasvaa merkittävästikin, mutta siitä saatava energiamäärä on ylhäältä rajattu: Se on fotosynteesin hyötysuhteen ja auringon tuottaman energian tulo. Mikään mahti maailmankaikkeudessa ei voi tuottaa ravintoa maapallon pinnalla tämän enempää.
Malthusilainen argumentti on siis täysin validi oletuksella ceteris paribus: Jos teknologia ja viljelykelpoinen pinta-ala minä tahansa ajanhetkenä otetaan annettuna, tämä asettaa rajat sille, kuinka paljon ihmisiä voidaan ruokkia. Tällöin argumentin mekanismi täytyy kuitenkin ymmärtää oikein: Se sanoo, että joko viljellyn pinta-alan pitää kasvaa, viljelytekniikan parantua, tai populaation koon rajoittua tietylle tasolle. Nämä kolme ovat toisiinsa kytköksissä tavalla, jota ei voi mitenkään kiertää.
Yksi Malthusin argumenteista oli toki väärä pintapuolisesti, ja se oli väite, jonka mukaan populaatio kasvaa aina, kun saatavilla olevan ravinnon määrä kasvaa. Tämä piti paikkansa niin kauan, kun populaation kasvun rajoittavana tekijänä oli ravinnon määrä. Mutta jo Malthus itse esitti, että ihmisten valinnat siitä, tehdäkö lapsia vai ei, ovat ainakin osin informoituja ja perustuvat ainakin osittain jonkinlaisiin hyötynäkökohtiin. Huomatkaa, että Malthusin aikana ei ollut tehokkaita ja hyväksyttäviä ehkäisyvälineitä, joten avioparin lastenhankintapäätös oli toisenlainen kuin nykypäivänä. So. lapsettomuuden vaihtoehtoiskustannus oli suurempi. Malthus myös puhui yleisluontoisesti väestönkasvua rajoittavista tekijöistä (checks), joiden puuttuminen johtaa populaatioräjähdykseen, joka taas lopulta johtaa nälänhätään. Huomatkaa, tämäkin argumentti on täysin validi; Malthus ei tuntenut muita rajoittavia tekijöitä kuin taudit, nälkä, ja köyhyyden tuoma haluttomuus tehdä lapsia, mutta hänen argumenttinsa ei tästä muutu epäpäteväksi.
Moni tuhahtaa ylimielisesti, ja toteaa, ettei abstrakti argumentti ole minkään arvoinen, jos sen mukana ei esitetä kaikkia olennaisia mekanismeja. Oikeastaan kaikki merkityksellinen historiallinen keskustelu siitä, oliko Malthus "väärässä", voidaan ymmärtää tällaisena tuhahteluna. On toki muunkinlaista ns. argumentaatiota, jonka mukaan "ihmistä ei sillee niinq voi teorioiden avulla kahlita", mutta en tällaiseen ota kantaa. Mutta jos pysähdymme hetkeksi miettimään Malthusin perintöä, Economistin kaltaisessa asia- ja argumenttipainotteisessa älylliseen keskusteluun painottavassa, ja varsinkaan Naturen kaltaisessa tieteen näkyvimpiin julkaisuihin kuuluvassa lehdessä, ei pitäisi olla sijaa ylimieliselle tahalliselle väärinymmärrykselle.
Mistä siis kumpuaa halu tuhahdella Malthusin täysin validille argumentille? Siis halu ivata ja lytätä validi argumentti vain siksi, että se on alunperin esitetty epätarkoituksenmukaisella abstraktiotasolla? Olen tässä blogissa käsitellyt argumenttikoneita ennenkin, ja moni esittää, että keskustelussa nimenomaan argumenttien tahallinen väärinymmärrys on sääntö pikemmin kuin poikkeus. Näin voi olla, mutta se ei poista ihmetystäni siitä, että maailmanhistorian viimeiset kaksi vuosisataa, merkittävä osa älyllisen keskustelun parhaimmistoa - tai sellaisena pidettyä - on käyty tässä suhteessa asian vierestä. Ja kuitenkin väitän, että jokainen ymmärtää Malthusin argumentin ja näkee sen oikeaksi. Ja, mikä naurettavinta, kun tähän päästään, ja tämä myönnetään, argumentti lytätään siksi, että se on pelkkä typerä tautologia.
Homininae, siis simpanssit, ihmiset, ja gorillat ovat kehittyneet pääosin laumaeläiminä. "Älykkyytemme" on kaksijakoista: työkalujen käyttö ja sosiaalisten suhteiden ymmärtäminen ovat kehittyneet ainakin jossain määrin eri reittejä. Niissä on jotain samaa, ja esimerkiksi ympäristön analyyttinen ymmärtäminen, abstraktiot jne. vaativat todennäköisesti useampien erilaisten ymmärtämisen lajien yhteispeliä. Näiden manifestaatio fenotyypissä on kuitenkin takaisinkytketty lopulta lisääntymismenestykseen. Halu osoittaa dominanssia, yhteenkuuluvuutta jne. ohjaavat suhtautumistamme kaikkeen kommunikaatioon. Homo homini homo.