keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Kvantti Schmantti.


Sain koneen toimimaan, mutta vanhempi poika sairastui mystisesti: kuume nousi, päätä särki ja ruokailun ja levon jälkeen kuume näytti taittuvan ja nyt pojat leikkivät Legoilla ihan mukavasti.

Päätin käyttää tilaisuuden hyväkseni arvioidakseni yhden paperin, mutta kahden viikon loma on tyhmentänyt minua niin pahasti, etten kunnolla tajua oman alani juttuja. Minun täytyy huomenna yrittää päästä jotenkin kärryille, lupasin arvion huomisen aikana. Muutan homma on selkeä, mutta formalismissa on pari kohtaa, joissa vaaditaan sen verran tiukasti koossa pysyvää ajatusta, etten pysty juuri nyt venymään, joten en voi arvioida paria kriittistä kohtaa paperissa.

Käteeni tarttui nyt jälkikäteen ajatellen hivenen ääliömäinen Julian Brownin "Kvanttitietokone". Kirja on ääliömäinen, ei aiheensa puolesta niinkään, vaan esitystavassa. Kirjailija tuntuu palvovan suurmiehiä ja käyttävän hirveän määrän resursseja hämärän käsienheiluttelun ja henkilökulttien luomisen sekoitukseen. So. kirja on jotenkin romanttinen. Se ei toimi asian henkilöhistoriallisena esityksenä, koska siinä on sellaiseksi liikaa teknistä materiaalia, joka taas on liian heikkotasoista avatakseen aihetta mielekkäällä tavalla. En ole tosin vielä päässyt loppuun, mutta näissä kirjoissa pitäisi jotenkin kirjoittajan etukäteen päättää, miten aikoo asian esittää. Tässä on menty jotenkin sekavasti.

Aihe on lisäksi inhottava, koska se houkuttelee kaikenlaiset huumehörhöt taas kerran kuvittelemaan, että koska David Deutsch on nero huolimatta erikoisuuksistaan, olemalla pihalla ja sekaisin tulee jotenkin automaattisesti neroksi. Jostain syystä kaikki sellaiset teoriat, joiden kuvitellaan jotenkin "kyseenalaistavan kaksiarvologiikan", oli kyse sitten sumeasta laskennasta, neuroverkoista, kvanttilaskennasta tms., ovat jonkinlainen oikotie "todellisuuden ytimeen", eivätkä ne vaadi entusiasteilta mitään siitä vaikeasta ja tylsästä ymmärtämisen välineiden hankkimisesta, jota perinteisemmät insinööritieteet vaativat, vaan esimerkiksi huumeiden vetäminen ja "kelaaminen" riittävät.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Paras lukupiirin, seminaariin tai minkälie nimi, jonka olen nähnyt:
"Kelataan Derridaa".