Kuten monet lukijani tietävät, olen viimeaikoina seuraillut ja kommentoinutkin tiettyjä ns. maahanmuuttokriittisiä blogeja. Siinä missä Halla-ahon teksti on kielellisesti huoliteltua ja pääosin merkityksillä leikittelevää, näissä on hyvin laaja kirjo täysin vulgaarista "rant"-typpisestä kirjoittelusta asialliseen ja purevaan, joskin monomaaniseen analyysiin.
Suosikikseni nousi nopeasti
Vasarahammer, joka purkaa median ja poliitikkojen luomaa "sumuverhoa" ja käsittelee usein ansiokkaasti sananvapauden kaventumista. Keskeiseksi minusta ko. blogissa on noussut viimeaikoina viesti, että eurooppalainen poliittinen korrektius kaventaa kansalaisten perusoikeuksia, kun lähinnä islam-kriittinen puhe tukahdutetaan pelon vuoksi. Tämän lisäksi blogi käsittelee mm. EU:n epädemokraattista kehitystä ja maahanmuuttopolitiikan ja "suvaitsevaisuuden" ylilyöntejä. Kuten suurin osa tämäntyyppisistä blogeista, myös Vasarahammer on nähdäkseni hyvin kriittinen ja skeptinen ympäristöpoliitiikan suhteen.
Muutamista trollaavista kommentaattoreista huolimatta blogin on mielestäni tutustumisen arvoinen.
Löyhä meemiklusteri "maahanmuuttokriittiset" pitää sisällään todella laajan kirjon paitsi tyylejä, myös yleisiä poliittisia näkemyksiä. Talouspoliittiset näkemykset vaihtelevat änkyrämäisestä vasemmistopopulismista
laissez-faire anarkokapitalismiin. Arvomaailman suhteen hajontaa on myös näennäisesti paljon, mutta sosiaaliliberalismi on selvästi harvinaisempaa ja luonteeltaan usein libertaristisävyistä egoistista individualismia, ei niinkään ns. perinteistä laatua.
Klusteroituminen on sikäli kurja ilmiö, että ko. klusterin sisään mahtuu paljon hyviä kirjoittajia (kuten yllä mainittu VH) joilla on mielenkiintoisia argumentteja vaikkakin omasta näkökulmastani epämiellyttäviä mielipiteitä. Lisäksi joukkoon mahtuu porukkaa, joiden mielipiteet tulevat esiin vain sen kautta, ketä he vihaavat. Ja yhteisiä vihollisia on kaksi, Vihreät ja muslimit. Osan vihreisiin kohdistuva kritiikki perustuu näiden kannattamaksi ja masinoimaksi koettuun maahanmuuttopolitiikkaan. Tämä on sikäli mielenkiintoista, että maahanmuuttopolitiikkaa ovat viimevuosina muokanneet eniten kolme suurta puoluetta. Ilmeisesti sosiaaliliberaali ja suvaitsevaisena esiintyvä puolue nähdään ikäänkuin harjoitetun politiikan "puhdasoppisimpana" kannattajana.
Osalla taas kauna tuntuu kulkevan syvemmällä, koko vihreyden ja luonnonsuojelun korostamisen ytimessä. Argumentit ovat tyypillisesti epäkoherentteja ja epärehellisiä. Ihmettelen tätä siksi, että itse löydän tavan takaa vihreistä kritisoitavaa ihan syystäkin, eikä minun yleensä tarvitse keksiä olkiukkoja. Tyypillisiä ovat väitteet "vihereliitistä", joka jotenkin suhmuroi itselleen oikeuden lennellä suihkukoneella ympäri maailmaa kun karvalakkikansa joutuu syömään pettuleipää, siitä kuinka "ympäristöverot ovat maaorjuutta" jne.
Tämä on jo siksi mielenkiintoista, että tunnettu USA:n republikaanien talousneuvonantaja, taloustieteilijä
Greg Mankiw on ainakin itselläni myötävaikuttanut ympäristön ja talouspolitiikan suhteen ymmärtämiseen. Hän on perustanut ns.
Pigou-klubin, joka koostuu ympäristöveroja kannattavista taloustieteilijöistä. Mankiw:n nimittäminen viherpiipertäjäksi ja sosialistiksi on suomalaisessa ympäristössä vähintäänkin mielenkiintoista sanojen uudelleenmäärittelyä.
Mitä tulee taas Islam-vastaisuuteen, siinäkin ihmettelen muutamaa yksityiskohtaa.
Ymmärrän lähtökohdan siitä, että esimerkiksi islamilaisessa maailmassa on tyypillisesti hyvin konservatiiviset arvot suomalaiseen yhteiskuntaan verrattuna. Lisäksi useissa muslimimaissa on voimakas kunniakulttuuri, johon kuuluu verikostoja yms. sivistyneeseen yhteiskuntaan kuulumattomia toimintatapoja. Koska yhteiskunta koostuu ihmisistä, on selvää, että näitä käyttäytymiskoodeja noudattavat yksilöt joutuvat herkästi vaikeuksiin kohdatessaan kulttuurimme. Tämä on asia, josta tulee voida keskustella ja mitään yksittäisiä johtopäätöksiä ei voi ennalta sulkea pois keskustelusta. On totta, että keskustelussa suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta on ollut "luvallista" keskustella vain kotouttamisen problematiikasta ja siinäkin vain siitä, että resursseja on liian vähän. Esimerkiksi mahdollisuus tiukentaa kriteerejä sellaisista kulttuureista tuleville, joissa em. ongelmat ovat yleisempiä, on koettu kielletyksi lähtökohdaksi.
Se, mitä en ymmärrä on joidenkin kirjoittajien vimma esittää nämä ihmisryhmät - kutsutaan niitä vaikkapa
korkean riskin ryhmiksi - kokonaisuutena ongelmallisina. Tähän eivät syyllisty kaikki, mutta koska keskustelu ja tekstit noudattavat tiettyjä klustereita, syntyy mielikuva siitä, että kaikki kritiikki joka poikkeaa valtavirran "luvallisista" aiheista, on kokonaisuutena "ulkomaalaisten potkimista". Tällaiseen rajanvetoon ja kielenkäyttöön on (myönnetään, tietääkseni vain kerran) syyllistynyt mm. suuresti arvostamani
Osmo Soininvaara. Kokemukseni mukaan tällainen rajanveto on kuitenkin yleisempää ns. kriitikoiden puolella.
Mistä pääsemme viimeiseen ihmettelyn aiheeseen joka on alarmismi. Useat mainitun klusterin kirjoittajat näkevät meneillään olevan jonkinlaisen diffuusin yhteiskunnan rappion. Tämä näkyy välittömästi kirjoittajien valitsemien blogien nimissä ja otsikoissa, joissa esiintyy usein viittauksia yhteiskunnan rappioon. Klassisin kait on Halla-ahon "Kirjoituksia uppoavasta lännestä". Taustalla on puhetapa, jonka on (kirjoittajien omin sanoin) tarkoitus
herättää ihmiset huomaamaan meneilläoleva rappio ja yhteiskunnan tuhoutuminen.
Tuhon merkkeinä nähdään, kirjoittajasta riippuen, islamisoituminen, ateismi, arvoliberalismi tai sananvapauden kaventuminen. Mitään kanonista rappion ja tuhon merkistöä ei ole, koska taustat ovat hyvin erilaiset. Esimerkiksi iso osa kirjoittajista on ateisteja. Toisaalta moni kirjoittaja on arvokonservatiivi, joka pitää perinteisen "koti, uskonto ja isänmaa"- koodin heikkenemistä tärkeimpänä rappion ilmentymänä. Sananvapaudesta ovat huolissaan tyypillisesti eniten ne, jotka kirjoittavat avoimen vihamielisiä ja jopa herjaavia kirjoituksia.
Juuri sananvapauden kaventamisen suhteen olen itse eniten huolissani. Oikeusjärjestelmän tehtävänä ei ole päättää, millaiset poliittiset näkemykset ovat hyväksyttäviä niin kauan kun ketään ei uhkailla tms. Lisäksi olen itsekin - huumorin varjolla tosin - kirjoitellut toisinaan tekstejä, joita voitaisiin, mikäli ne ymmärrettäisiin muuna, pitää hyvin kyseenalaisina. Klassisena esimerkkinä rahoitusmallien kritiikiksi tarkoitettua kirjoitustani, jossa ehdotin ympäristöjärjestöille rahastointistrategiaa tulevan ilmastomuutosskeptikoiden likvidoinnin rahoittamiseksi. Poistin ko. kirjoituksen, koska se oli jo useammassa paikassa ymmärretty väärin.
Päätin nyttemmin lopettaa ekskursioni, koska asia ei edennyt. Ne mielenkiintoiset argumentit, joita löysin, löysin aika pian ja uusia ei paljoa enää löytynyt. Lisäksi sain, tahtomattani, ilmeisesti hankittua muutamia "vihamiehiä" yksilöistä, joita argumentaation sijaan kiinnosti enemmän vihollisasetelmien ylläpito - ei siis vain argumenttien ja mielipiteiden vastakkainasettelu, vaan henkilöiden panettelu ja leimaaminen.
Opin myös, kuinka arvokas on esimerkiksi Osmo Soininvaaran kommenttiosasto. En toki tiedä, kuinka paljon hän sensuroi mielipiteen perusteella (toivon ettei lainkaan) ja ymmärrän aivan hyvin, ettei niin näkyvä hahmo voi pitää avointa kommenttilaatikkoa.
Tässä maassa tarvitaan kansalaiskeskustelua. Itseäni maahanmuuttokriittikojen argumentit eivät ole vakuuttaneet, mutta kyllä ne antoivat ajattelemisen aihetta. Täytyy oikeasti mennä ja nähdä oman vastakkainasettelun yli - joskus, vaikkei se toinen niin tekisikään - ja yrittää nähdä ne ilmiöt ja ajatukset joita yritetään esittää, vaikka sitten kärjistäen ja huutamalla.
Yhteiskunta koostuu ihmisistä. Jokaisesta meistä.