sunnuntai 29. elokuuta 2010

Paskaksi & Palamaan.

On jo jonkin aikaa siitä, kun olen viimeksi päässyt tutkailemaan meemin paskaksi ja palamaan ilmentymiä. En lue nykyisin enää useinkaan Jyrki Kasvin kirjoituksia, mutta surffaillesani päädyin linkittämääni kirjoitukseen ja sen kautta Tosimies-lehden sivuille.

Koska parodiahorisontti on kaikilla poliittisilla rintamilla jo muuttunut eräänlaiseksi parodiasingulariteetiksi jouduin miettimään aivan tosissaan, onko tämä jonkinlaista pilaa, aivan samaan tapaan kuin (edelleen) mietin Conservapedian osalta. Tämä on täydellinen paraatiesimerkki amerikan ihmemmaasta tuodusta aivovammakonservatismista: pyssyjä, muskeliautoja, väkivallan ihannointia, tiedevastaisuutta, homofobiaa, tässä on sitä kaikkea. En kykene edes lainaamaan näitä tekstejä.

Villeimmätkään vainoharhaiset olkiukot, joita makkaratukista, vihreistä ja mokuttajista esitetään, eivät pääse asiattomuudessaan lähelle tätä lehteä. Mielestäni liberaaleilta on todella mautonta rakennella tällaisia olkiukkoja joissa pilkataan toisten maailmankuvaa. Pakkohan tämän on olla parodiaa, pelkkä olkiukko, eikö niin? Sanokaa minulle, ettei tuo ole tosissaan tehty.

21 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Enpä ole moista lehteä nähnyt, mutta pikaisesti vilkaistuna tuo vaikutti nimenomaan liberaalilta. Jos haluat tutustua "konservatiiviseen" uskonnolliseen lehteen niin lue vaikka seuraavaa, jonka pitäisi olla aika leppeä siirtymä konservatiivisempaan suuntaan:

http://chiesa.espresso.repubblica.it/?eng=y

Kun nyt netissä ei satu sellaista suomalaista olemaan. Tampereelle palattuasi voit kyllä hakea kirkosta ;)

Kumitonttu kirjoitti...

Mielestäni liberaaleilta on todella mautonta rakennella tällaisia olkiukkoja joissa pilkataan toisten maailmankuvaa.

Mihin tuolla viittaat?

Ottaen huomioon, etten ollut koskaan kuullut Tosimies-lehdestä, niin sen lukijakunta lienee kovin vähäinen. Voit toki käyttää pienen marginaaliryhmän kirjoittelua esimerkkinä suuremman ihmisjoukon toimintatavoista, mutta jokainen normaaliälyinen tietty tajuaa sellaisen yleistyksen naurettavuuden.

Ötöpesän jengi kirjoitti...

Tolkuton ja kamala. Ei tuota lehteä oikein muillakaan sanoilla voi kuvata...

Tiedemies kirjoitti...

Viittaan tuolla vedolla siihen, että Tosimies-lehti on jotain, mitä en olisi uskonut olevan oikeasti olemassa. So. se voisi hyvin olla jonkun uskonnonvastaisten arvoliberaalien tekemä parodia.

Jos se olisi parodia, pitäisin sellaisen tekemistä aika mauttomana, yliampuvana pilkkana uskonnollisista konservatiiveista. Mutta pelkään, ettei se ole pilaa, aivan samaan tapaan kuin pelkään, ettei Conservapediakaan ole pilaa.

Tietysti se voi olla itseironinen, mutta epäilen tätäkin. Ehkä konservatiivien itseironian tarkoitus on saada aikaan hämmennystä, kuten vaikkapa tämä artikkeli osoittaa. Epäilen kuitenkin tätäkin.

Anonyymi kirjoitti...

Häh, Kasvihan ajattelee just kuin allekirjoittanut. Plain and simple. Jutun on siis oltava realismia. :)

Kamaan. Mikä se sellainen maailma on, jossa ei saa mielipidettään esittää.

Tiedemies kirjoitti...

Ei, siis kyllä mielpiteensä saa esittää, en ole sitä mitenkään kiistänyt.

Pidän vaan jotenkin käsittämättömänä sitä, että joudun miettimään, onko joku esitetty mielipide todellinen, vai jonkun mauton pila oletetusta mielipiteestä.

Anonyymi kirjoitti...

Totuus on tuolla ulkona! Ja sinne se jää.

Elämme postmoderneja aikoja, ystäväiseni.

Anonyymi kirjoitti...

Ehkäpä Huovinen oli aikoinaan oikeassa, kun hän Veitikassa esitti Hitlerin olleen aikansa suurin humoristi. Ongelmana oli tietenkin vain, että muut ottivat hänet tyhmyyttään vakavasti.

Huovinen varmaan hykertelisi, jos eläisi näitä aikoja.

Juha Kettunen kirjoitti...

meemin paskaksi ja palamaan ilmentymiä

Tämä päähänpinttymäsi on ollut minulle aina mystinen arvoitus ja pysyy näköjään sellaisena edelleen.

IDA kirjoitti...

Sama kuin Juhalla.

En tajua Tiedemiehen näkemystä konservatiiveista. Ainakaan hienosyisemmin. Jos se tarkoittaa tuota Conservopedia meininkiä ja jenkkien hihhulointia yleensä, niin sitten aavistan kyllä mistä on kysymys.

En lukenut tuota lehteä muuta kuin sen, että avasin sivun ja saatan olla väärässä, mutta minusta se vaikuttaa modernilta ja "liberaalilta" yhdistäessään julkeasti uskon jonkinlaisen kiiltokuvamaiseen menestykseen. Ei esimerkiksi amerikkalainen, uskonnollinen oikeisto ole uskon suhteen ollenkaan konservatiivinen.

Poliittisista konservatiiveista jenkeissä nostaisin esiin Pat Buchananin, enkä nyt äkkiä varsinaisesti ketään muuta, koska kyseessä on kuoleva kanta. Minusta TM itse on näkemyksineen lähempänä neokonservatiiveja, ja sitä uskonnollista oikeistoa, joka esimerkiksi kannattaa Irakin ja Afganistanin sotaa, kuin varsinaiset konservatiivit. Voin kyllä olla väärässä.

Anonyymi kirjoitti...

Parempi tuokin kuin ekoanarkistien tavoittelema ihmiskunnan "villiintyminen".

Tiedemies kirjoitti...

"Paskaksi ja palamaan" on ehkä vähän esoteerinen viittaus nuorisojengeihin, jotka esimerkiksi Tampereen uimarannoilla juopottelevat viikonloppuisin ja illan päätteeksi polttavat uimakopin.

Viittaan sillä kahteen asiaan: (uus)konservatiivien hinkuun ratkaista maailman humanitaarisia ongelmia pommittamalla (paskaksi) ja polttoaineen kulutukseltaan (palamaan) alati kasvaviin panssarivaunua mainitussa lehdessä jo konkreeettisesti muistuttaviin kaupunkimaastureihin.

Ja siihen, että nämä tuntuvat olevan näiden anglokonservatiivien mielestä maailman tärkein ja tavoiteltavin asia, ja näiden toteutumista rukoillaan sitten iltaisin ennen nukkumaan menoa: "anna meille jokapäiväinen sotamme, ja maastureihimme bensaa, aamen".

Tuo mainittu lehti on niin loistava esimerkki tästä läpästä, että en olisi pystynyt itse keksimään mitään sen kaltaistakaan.

Anonyymi kirjoitti...

Pohjois-Amerikan asukkaat,
ovat päättäneet tuhota maapallon.

Anonyymi kirjoitti...

Pahoittelen pilkkuvihrettä. Olen viime aikoina roiskinut blogiavaruuteen mitä sattuu. Myös ehkä hiukan sisällöllisestikin :)

Mielenkiintoinen on tämä uusi jenkkiläinen Tea Party -movement. yhdistelmä tuppervaaria ja kuolettavaa vanhoillisuutta.

Luin pyhästä kirjastani eli tiibetiläisestä Nanda Devi -kirjasta notta maailmanloppu tulee, kun Sarah palin valitaan kestiemännäksi.

Vasarahammer kirjoitti...

Tiedemies ei ilmeisesti ole koskaan joutunut kosketuksiin helluntailaisuuden kanssa. Ei tuollaista reaktiota voi muuten selittää.

Helluntailaisuus muodostaa eräänlaisen oman alakulttuurinsa, jolla on omia lehtien ja kirjojen kustantamoita.

Tiedemies kirjoitti...

Olen ollut paljonkin tekemisissä helluntailaisten kanssa. Tunnen itseasiassa useampiakin. Mukavia ihmisiä, avuliaita ja ystävällisiä, kunnon kansalaisia kaikki tyynni.

Kukaan tuntemistani helluntailaisista ei ihannoi väkivaltaa, ja moni on kovasti huolissaan ympäristöstä ja luonnosta, tai siis "luomakunnasta" ja sen hyvinvoinnista.

En minä hauku ihmisiä abortinvastustuksesta, rukoilemisesta, enkä edes "konservatiivisista" mielipiteistä, enkä edes evoluutiovastaisuudesta, vaan kaksinaismoralismista, siis siitä, että pyssy kädessä ollaan huolissan toisten sieluista ja kerrotaan, kuinka rukoiltiin että saadaan hakattua toinen tajuttomaksi, kuinka ajellaan hiton panssarivaunulla ympäriinsä ja selitetään että "meidän tehtävämme on viljellä ja varjella luomakuntaa".

Vasarahammer kirjoitti...

Väkivallan ihannointia en minä ainakaan tuosta lukenut. Kyseinen virolainen on potkunyrkkeilijä ja palvellut Afganistanissa sotilaspoliisina.

Kritiikki pitäisi esittää kamppailu-urheilua kohtaan eikä noin lavealla pensselillä, kuin tässä artikkelissa on tehty.

Toisaalta onhan Chuck Norriskin uskovainen konservatiivi.

Tiedemies kirjoitti...

Minusta on ilmeistä, että jos kaveri rukoilee, että "Jeesus anna minun tyrmätä tämä vääräuskoinen", niin on parodiahorisontti jo kaukana takanapäin. Ja kyllä siinä ihannoidaan väkivaltaa. Kaveri poseeraa pyssyn kanssa, kovanaamana. "Jumalan sotilas", toden totta.

Ainakaan minä en tuntemistani helluntailaisista ole koskaan saanut sellaista kuvaa, että heistä jokin tämmöinen juttu olisi hienoa läppää. Erityisesti minun on vaikea uskoa tätä että kaveri menee autiomaahan käskemään jumalaa tekemään tähdenlentoja, ja jumala tottelee. Voi kristus.

Teemu kirjoitti...

Google-haulla "hyväntekeväisyys site:tosimies-lehti.fi" tulee kaksi hittiä. Lähimmäisenrakkaus antaa kolme. Sota 21. Synti 25.

Amerikasta apinoitu moderni konservatismi tekee tänne pienimuotoista maihinnousua, tosin tuo lainaamasi on vielä luterilaisuuden laimentamaa kevytkamaa.

Päinvastoin kuin paleokonservatiivit, jotka on myös kajahteneita mutta jotenkin säädyllisemmällä tavalla, modernista konservatimista ei ole jäljellä mitään muuta kuin institutionalisoitu aivot narikkaan. Ja sen viehätys perustuu nimenomaan siihen.

Henkilökohtainen uskonto tarjoittaa sitä että voi käydä sekoilemassa kirkossa jossa välissä kerrotaan kuinka paha on yhteiskunta, eli muut ihmiset, ja semmoiset asiat kuin vaikkapa köyhistä huolehtiminen sivutetaan ikävän syyllistävinä. Markkinatalous tarkoittaa näille sitä että nimenomaan heidän etuihinsa puuttuminen vääristää markkinoita, jonkinlaista valikoivaa libertarismia.

H. kirjoitti...

Google-haulla "hyväntekeväisyys site:tosimies-lehti.fi" tulee kaksi hittiä. Lähimmäisenrakkaus antaa kolme. Sota 21. Synti 25.

Rakkaus 50. Toivo 45. Auttaa 52. Auttaminen 29. Ystävyys 40. Lähimmäinen 22. Köyhät 16. Rauha 37. Anteeksi 46. Tukea 48.

Panu kirjoitti...

Nyt sinä Tiedemies-hyvä olet pikkuisen naiivi. Olet ilmeisesti unohtanut Usenetin vanhat hyvät psykonarttukeskustelut ja siellä kummitelleen turkulaisen kolmekymppisen teologinaisen. Minäkin pidin sitä aluksi militanttiateistien pilakuvana uskovaisesta.

Helluntailaiset ovat aika pitkälti riippuvaisia amerikkalaisista esikuvista, mikä johtuu siitäkin, että heillä on jenkeissä avoin piikki painatetoimintansa kustantamiseen. Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.

Tuntemasi helluntailaiset lienevät taqiyaa ja ketmania harjoittavia keskiluokan hellareita. Helluntailaiset ovat tyypillisesti työväen- ja alaluokan uskonto. Hellariksi käännytään ryyppäämisen, nussimisen ja narkkaamisen jälkeen. Hellarit ovat se usko, johon tullaan, kun "tullaan uskoon".

Hellarius on muovautunut sellaisissa olosuhteissa, joissa ei todellakaan ole mitään muita vaihtoehtoja kuin a) viina, rikollisuus ja kommunismi ja b) uskoontulo. Tästä syystä hellarimentaliteettiin kuuluu ihan toisessa määrin kuin muuhun uskovaisuuteen sellainen dikotominen maailmankuva, jossa oman ryhtiliikkeen ulkopuolella ei ole muuta kuin viina, rikollisuus ja kommunismi. Alaluokan maailma on se maailma, jonka päälle hellarit ymmärtävät. Liberaalin keskiluokan maailma ja arvot ovat heille tosi ahdistavia, koska heillä ei ole sille lokeroa. Siksi liberaalit, keskiluokkaiset arvot torjutaan hellaripiireissä usein tuskaisesti.

Taqiyyan avulla toki hellarit oppivat puhumaan asiallisesti sinullekin, jos asiaa on.