Sain viimein luettua
Osmo Soininvaaran kirjan "Vihreä politiikka". Oikeastaan se on jonkinlainen pamfletti Soininvaaran ideoista politiikan osalta, höystettynä jonkinlaisella henkilökohtaisella tulkinnalla Vihreiden historiasta. Sinällään se on mielenkiintoinen, koska se valottaa Soininvaaran ajattelua ja Vihreiden toimintaperiaatteita hänen näkökulmastaan. Esitän tässä vähän ajatuksia, joita kirja herätti ja koetan arvostella kirjaa omista lähtökohdistani. Ensin kuitenkin anna vähän taustaa.
Oma historiani Vihreiden suhteen on vähän ongelmallinen. Oma poliittinen "heräämiseni" tapahtui joskus 90-luvun alkupuolella, kun seurasin lukiolaisena valtakunnanpolitiikkaa. Olin aivan hitusen liian nuori olemaan kovin kiinnostunut esimerkiksi Berliinin muurin murtumisesta tai Neuvostoliiton hajoamisesta, vaikka jotenkin epämääräisesti reagoin erityisesti jälkimmäiseen. Neuvostoliitto oli jotain mitä en lapsena ja nuorena oikein ollut sen kummemmin tajunnut muuten kuin James Bond-elokuvista maana, jolla on iso armeija ja jossa vanhat kaljupäiset ukkelit pitävät valtaa pelkäävät amerikkalaisia, joulupukkia, ja McDonaldsia. Gorbatshov oli joku vähän muita leppoisampi kaljupää, jolla oli läiskä päässä ja joka tykkäsi McDonaldsista niinkuin minäkin.
Vihreiden nousu merkittäväksi pelaajaksi valtakunnapolitiikassa tapahtui samoihin aikoihin, mutten kiinnittänyt siihen mitään suurempaa huomiota. Olin lapsesta asti ollut erittäin kiinnostunut ydinvoimaloista, ja meillä oli erään kaverini kanssa jonkinlainen pro-ydinvoima-lobby, sen lisäksi että rakentelimme jotain elektroniikkaa ja - voin sen nyt paljastaa koska rikokset ovat vanhentuneet - erilaisia pieniä pommeja, joita räjäyttelimme läheisellä sorakuopalla, ja kuvasimme videokameralla. "Efektien" takia.
Muistan kuitenkin, miten vakavana ja hieman takellellen, mutta tiukkaa asiaa puhunut Soininvaara esiintyi lama-aikana televisiossa. Kyse taisi olla Ajankohtaisen kakkosen
työttömyysilta (kohta n. 42:45 alkaen). Minuun vetosi Soininvaaran argumentaatiossa ja siinä, miten hän mistä tahansa asiasta puhuikin, hän esitti aina puhtaasti loogisen ja pragmaattisen näkökulman, joka oli kokolailla vapaa kaikenlaisesta ihmeellisestä "oikeudenmukaisuus" tms läpästä. Tämä toistui moneen kertaan julkisuudessa, eikä Soininvaara ollut ainoa Vihreä joka käytti tällaista kieltä. Se vetosi minuun suuresti, jopa niin paljon että en piitannut siitä, että nämä tyypit vastustivat ydinvoimaa; ajattelin että kyllähän jos nämä todella keskittyvät oikeasti todellisiin ongelmiin, ydinvoimankin kanssa joko olen väärässä (mitä en kyllä uskonut) tai sitten ennen pitkää he ymmärtävät että se on hyvä ratkaisu. Oli minulla mielessä muitakin asioita, joista en ollut samaa mieltä, mutten piitannut. Joten äänestin vihreitä suunnilleen kaikissa vaaleissa siitä eteenpäin, vuoteen 2007 asti.
90-luvun lopulla tutustuin moniin sellaisiin, jotka pyörivät erilaisten aktivistien porukoissa, osallistuivat kaikenlaisiin "makkaratukkien" tempauksiin; nimitys "makkaratukka" syntyi mielessäni jo tuolloin ja käytin sitä ensin eräänlaisena käänteisenä haukkumasanana, vähän samaan tapaan kuin tiettyjen urbaanien ongelma-alueiden afroamerikkalaiset käyttävät itsestään nimitystä "nigger". Sanomattakin on selvää, että nämä ihmiset assosioituivat vihreisiin hyvin voimakkaasti. Jossain reclaim the streets- tapahtumissa oli mukana näiden hippien lisäksi myös ihan oikeita kommareita ja mitälie maolaisia ja muita niitä nyt olikaan. Suurin osa kuitenkin suhtautui näihin jotenkin koomisina hahmoina. Mutta ei siitä enempää; olennainen asia on se, että nuorempana minulle oli aivan luonnollista äänestää vihreitä, ja Osmo Soininvaara oli yksi merkittävä syy siihen että näin tein. Siksi annan Osmolle ns. benefit of doubt- käsittelyn. Voin olla väärässä tulkinnoissani, enkä voi selittää asiaa hänen puolestaan. Esitän omat tulkintani ja pyrin
bona fide lukemiseen, siis kun en ymmärrä jotain, en yritä nähdä mitään "salattua" merkitystä tai ideologiaa, vaan pyrin muodostamaan kokonaiskuvan asiasta, luottaen että tätä kirjoittaa se Soininvaara, jonka argumentaatio teki nuoreen minuun suuren vaikutuksen.
Osmon kirja käsittelee alussa vihreän liikkeen taustaa. Se on syytä lukea ja huomioida. Niille, joiden mielissä vihreät ovat jonkinlaisia kommareita tai punikkeja, tämä tuskin avaa kovin paljoa, koska heidän päätään ei mikään käännä. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että 1970-luvun suomalaisessa yhteiskunnassa ei juuri esiintynyt sellaista poliittista ajattelua, joka ei kaikkein änkyröimmälle "oikeistolle" nykypäivänä edustaisi jonkinlaista sosialismia. Se kielenkäyttö on epätarkoituksenmukaista ja tarpeetonta, koska asioita on mielekästä tarkastella marginaalilla. Suhteessa suomalaiseen politiikkaan yleensä, luenta Soininvaarasta "sosialistina" tai edes jotenkin vasemmistolaisena, on pähkähullu. Tekstistä piirtyy melko selvästi kuva "oikeistosta" ja "vasemmistosta", ei minään puhtaaksiviljeltyinä oppeina, vaan eri yhteiskuntaluokkien mukaan asemoituina eturyhminä. Tämä on se poliittinen ympäristö josta virheät syntyi. Soininvaara kuvailee niitä yhteiskunnallisia näkökohtia, joita 70-luvun lopun ja 80-luvun alun yhteiskunnassa ei vasemmalla tai oikealla nostettu keskiöön, mutta jotka askarruttivat useita ihmisiä. Ympäristökysymykset olivat oikeastaan vain yksi tällainen näkökohta, kaupunkisuunnittelu, ellei sitä nyt sitten ajatella "urbaanina ympäristönä" on toinen, ja se tuntuu olevan Soininvaaralle myös erittäin keskiössä. Monia muitakin käsitellään.
Kirja esittääkin näkemyksiä näistä asioista. Mutta palatakseni tuohon vasen contra oikea asetteluun, kirjan perusteella on aivan irvokasta esittää Soininvaaran käsityksiä vasemmistolaisiksi, koska tätä ei voi ymmärtää mitenkään muuten kuin niin, että se on aivan spesifisen "oikeistolaisuuden" vastaista. Viittaan tällä nimenomaan sellaiseen yhteiskuntaluokka-ajatteluun, jossa "oikestolaisuus" on ennenkaikkea yhteiskunnan ja julkisen vallan käyttöä ylempien sosiaaliluokkien etujen turvaamiseen ja edistämiseen. Tällä "oikeistolaisuudella" on hyvin vähän tekemistä Bastiat'n, Hayekin tai Friedmanin kanssa, vaan sen ehkä selkein esiintymismuoto on se, että taloyhtiöiden on
pakko rakentaa tietty määrä parkkipaikkoja, koska porvarit tykkäävät päristellä autolla.
Soininvaaran argumentaatiossa korostuu toistuvasti valinnanvapauden arvostus. On toki totta, että hän ei esimerkiksi kaihda ehdottaa tiettyjen asioiden verottamista, mutta tämä ymmärretään liian helposti väärin, ja usein tahallaan, syistä joita en oikein ole koskaan ymmärtäny. Yksi keskeinen komparatiivisstaattinen tarkastelu jonka Soininvaara kirjassaan tekee, on että
jos veroja kerran kerätään koska valtio haluaa käyttää tietyn määrän resursseja,
niin verot olisi syytä kerätä tavoilla, joista on a) mahdollisimman vähän haittaa yleensä ja b) kun siitä on haittaa, niin se haitta kohdistuu sellaiseen toimintaan josta itsestään on haittaa muille. Tarvitaan aivan paranoidi luenta näistä argumenteista, jotta tämän voi esittää jonkinlaisena himoverottavana vasemmistolaisuutena. Hän esittää melko suoraan suhtautuvansa negatiivisesti veroihin sinänsä itsenäisenä tulontasauksen välineenä. Esimerkiksi perustuloa käsittelevässä kohdassa hän käyttää kokolailla oikeistolaista argumenttia, samaa jolla Friedman perusteli perustuloa: se on halvempi kuin syyperustainen sosiaaliturva, koska sen on tarkoituskin kannustaa ihmiset tekemään työtä. Jos tälle yrittää keksiä "Oikeistolaisen" vasta-argumentin, niin sellainen ei voi perustua fiskaaliseen argumenttiin, eli siihen että perustulo lisäisi verorasitusta (ei lisää vaan vähentää), vaan siihen yhteiskuntaluokka-ajatteluun, jonka mukaan ihmisten pitää kokea yhteiskunnalta tiettyjä
signaaleja. Soininvaara ei tätä puolta argumentista käsittele, mikä antaa ehkä hieman huolimattoman kuvan.
Soininvaaran kirjan voidaan ajatella olevan ehkä ainoa "ideologinen" kirja jota suomalaisessa politiikassa on pitkään aikaan esitetty. Niille, jotka etsivät perinteistä ideologista paatosta, tämä on kuitenkin tietenkin pettymys. Eikä se ole ihan kauhean huolellisesti ja napakasti kirjoitettu. Kirjassa korostuu enemmän klassisen liberalismin piirteitä, vaikka Osmo on ehkä enemmän modernin liberalismin edustaja, eli hyväksyy sen verran paljon julkisen vallan interventiota, ettei hänelle voi tätä manttelia antaa. Erityisen hyvää on minusta se, että hän oikeasti tuntuu ymmärtävän miten markkinat toimivat. Tämä on poliitikoilta harvinaista; tämän nojalla hän pääsee antamaan esimerkiksi Matti Vanhaselle (ja samalla koko Keskustalle) todella terävän piikin. Jos Osmon ajattelua tältä osin skannaa, niin on selvää, että hän on klassisen liberalismin mittapuulla selvästi "oikeistolaisempi" kuin vaikka kepulaiset keskimäärin. Käsittelen tässä kaksi yleistä Soininvaaran "vastustajien" argumenttia, joilla häntä haukutaan, mielestäni aivan aiheetta.
Yksi on väite jonka mukaan hän haluaisi pakottaa ihmiset asumaan kerrostaloissa pienissä kopperoissa. Tämä väite on aivan kummallinen. Kirjassa esitetään asia jotenkin näin (esimerkit ovat omani, koska kirja ei ole tässä vieressä, argumentin muoto on osapuilleen sama) Töölössä asunnot ovat kalliimpia kuin Nurmijärven perukoilla. Rakentaminen Töölöön (tai siis, jonnekin mikä voisi muodostua vähän niinkuin Töölöksi; Töölö itse lienee liian täysi) ei ole sen kalliimpaa kuin Nurmijärven perukoille. Jos maata on jossain, mikä muistuttaa Töölöä, kannattaa asuntoja rakentaa sinne, ja paljon, koska a) rakentaminen sinänsä maksaa saman verran ja b) asunnot ovat halutumpia. Osmo korostaa moneen otteeseen, että Nurmijärven perukoille muuttaja ei ole tarinan konna, vaan pikemminkin sankari, koska Töölössä(tm) kaikkiin asuntoihin muuttaa kuitenkin joku. Markkinat siis kertovat luotettavasti, missä ihmiset mieluiten asuvat, ja hintojen perusteella se on kaupunki, eikä esimerkiksi hintasäännöstely voi kuin pahentaa tätä asiaa.
Toinen yleinen uskomus on että Soininvaara vihaisi autoilua. Varmaan tämä on totta osaksi, mutta tästä on iso osa aivan väärin perustein ymmärretty. Osmon argumentti on melkein puhtaastiviljellyn klassisen liberalismin mukainen. Auto aiheuttaa toki haittoja, mutta ei siksi että auto sinänsä olisi kovin haitallinen; Soininvaara kyllä toteaa onnettomuudet ja ilmansaasteet ongelmiksi, mutta ne eivät ole keskiössä. Olennaista sensijaan on se, että "oikeistolainen", siis ylempien sosiaaliluokkien pakkoon perustuva, eturyhmäpolitiikka on verorahoilla, säädöksillä jne, ajanut kaupunkien suunnittelua autojen ehdoilla. Systeemi on hänenkin mukaansa aivan vino ja markkinoiden vastainen. Olennaista ei ole se, että "auto on paha", vaan se, että kaupunkiin tuodaan valtion ja kunnan pakkovaltaisilla päätöksillä aina vain lisää autoja, ja tämä on aito yhteismaan ongelma. Autojen haitta on mitätön maaseudulla, ja jopa vähänkään etäämmäällä esikaupunkialueella. Ehkä hieman yllättäen jopa, Osmon argumentista seuraa melko suoraan, että sekä auto- että polttoaineveroja pitäisi laskea, tosin hän ei sano sitä suoraan, ehkä johtuen siitä ettei hän halua suututtaa muita vihreitä. Niinpä hän nopeasti kyllä paikkaa "ajatusrikoksensa" sanomalla, että autoilusta voitaisiin hänen puolestaan kerätä yhtä paljon verotuloja, mutta että ne tulisi vain kerätä kaupunkiautoilusta pikemmin kuin kaupungin ulkopuolella autoilusta.
Tämä ongelma Osmon ajattelussa on monille, muttei minulle. En näe hänen argumenteissaan mitään sellaista, jota ei voitaisi "säätää" täysin yhteensopivaksi käytännössä mihin tahansa ideologiaan talouspoliittisella liberalismi-sosialismi- asteikolla, aivan ääripäitä tietenkin lukuunottamatta. Ääriliberaaliin se ei sovi suoraan koska jos veroja ja ohjaavia maksuja ei hyväksytä, niillä ei voi säätää mitään; tämä ei ole ylipääsemätön ongelma, koska argumentit voidaan tulkita niin, että ne ovat neuvoja asunto-osakeyhtiöille, maanomistajille, jne, siitä miten ne voivat hinnoitella omaisuutensa käyttöoikeuksia. Täyteen sosialismiin sensijaan argumentit eivät sovellu, koska ne eivät ole yhteensopivia sanelupolitiikan kanssa.
Omassa skismassani Vihreiden suhteen on kolme juurta. Ensimmäinen ja tärkein on ollut ydinvoima, joka on hiertänyt aina. Toinen on feminismi, ja kolmas on puolueen keskimäärin melko leimallinen vasemmistolaisuus. Tässä feminismin kohdalla on syytä nyt korostaa, että kyse on "feminismistä" nimenomaan samanlaisena eturyhmäpolitiikkana kuin "oikeisto" ja "vasemmisto" ymmärretään. Räikein feminismin esiintymismuoto poliittisessa diskurssissa näkyy mielestäni vaatimuksissa asettaa naiskiintiöitä yritysten hallituksille. Tästä Osmo ei sano mitään; hän toteaa kyllä, että Vihreiden pitäisi olla suvaitsevaisempia niitä kohtaan, jotka eivät näitä hyväksy. Jos hän käyttäisi tähän samanlaista klassisen liberaalia argumentaatiota kuin vaikkapa asuntopolitiikkaan tai perustuloon, hän syyllistyisi valtaisaan ajatusrikokseen. Tässä kohtaa en ota selvää, enkä arvaile mitä mieltä hän on. Itse kannatan kyllä täysin varauksetta esimerkiksi kaikenlaisia "LGBT-oikeuksia", siis ainakin siinä liberaalissa merkityksessä, että julkisella vallalla ei ole mitään oikeutta kieltää tai syrjiä tms näiden asioiden perusteella, ja sama luonnollisesti pätee sukupuoleen. Tämähän on kuitenkin puhtaaksiviljeltynä ajatusrikos, niinkuin tiedämme. Viime aikoina juuri aidosti liberaali contra ihmisten kohteleminen erilaisten ryhmien edustajina, on muodostunut itselleni merkittäväksi erottavaksi tekijäksi. Tätä Soininvaara ei käsittele lainkaan. Hän vain toteaa kryptisesti olevansa ulkomaalaispolitiikasta täysin eri mieltä kuin Persut, vaikka samaan syssyyn toteaa, ettei Persuilla edes ole oikeasti mitään sen kummempaa poliittista näkemystä asiaan (muuta kuin rutiseminen).
Ja ainakin liberaalilla suhtautumisellaan talouskasvuun ja sillä, että hän hyväksyy teknologian kehityksen eikä vaadi paluuta
esiteolliseen elämänmuotoon, hän on onnistunut raivostuttamaan tai ainakin ärsyttämään muitakin, mikä tekee jo nyt Soininvaarasta ajatusrikollisen ja vaarallisen verikouraoikeistolaisen omiensa parissa. Osmon pragmaattiset ja markkinaehtoiset ratkaisut, kuten se, että ehkä jätteiden lajittelua ei olekaan mielekästä järjestää uskonnollisena rituaalina vaan tarkoituksenmukaisesti, tai että ehkä ekoteon symboliksi nousseen maalämmön käyttö ei olekaan mikään positiivinen veto verrattuna kaukolämpöön, ovat edelleen valtavan suurelle osalle vihreitä aivan kauhistuttava ajatus.
Ovat ne sitä tietysti
ulkopuolisillekin. Jostain syystä se, että Osmo kirjoittaa oman puolueensa historiaa ja (näin hän toivoo) tulevaisuutta käsittelevässa pamfletissaan niitä seikkoja jotka erottavat hänen (idealisoidun) käsityksensä mukaan Vihreät positiivisessa mielessä muista puolueista, nähdään jotenkin väistämättä elitistisenä ja ylimielisenä. Tämä on jostain syystä kovin tavallista. Epäilen että kyse on jostain muusta. Minuakin syytetään tavan takaa ylimielisestä ja elitistisestä suhtautumisesta, ja erityisen voimakkaita syytökset ovat silloin, kun pyrin esittämään näkemykseni mahdollisimman loogisesti ja neutraalisti. Uskoin pitkään, että tämä johtuu siitä, että olen jotenkin kauhean fiksu, ja muut vain tyhmiä, mutta olen tullut siihen tulokseen, että kyse on ihan muusta. Kun pyrkii tietoisesti poistamaan teksteistään tunneilmaisuja, jäljelle jäävä teksti
vaikuttaa aivan ilmeisellä tavalla ylimieliseltä. Tätä ei huomaa silloin, kun tekstiä kirjoittaa, mutta sen huomaa kyllä, kun sitä lukee itse myöhemmin.
Ydinvoimasta puhuvassa luvussaan Soininvaara tuntuu kuin puhuvan suoraan kaltaiselleni joko potentiaaliselle tai ehkä jo vieraannutetulle äänestäjälle, jolla on positiivinen suhtautuminen ydinvoimaan. Valitettavasti minun kohdallani on tässä vähän sellainen "too little too late"- ilmiö. Jos puolue olisi sellainen, mistä Soininvaara haaveilee, ja jos uskoisin että sillä olisi edes mahdollisuus muodostua sellaiseksi, olisin ehkä valmis tarttumaan haasteeseen. Esimerkiksi
täällä voi nähdä heti, miten tässä asiassa tullaan puolueen sisällä asiaan suhtautumaan: Koska Fukushiman myös Saksassa ja Japanissa painettiin ns paniikkanappulaa, niin voidaan aivan hyvin ottaa käyttöön
argumentum ad populum: Ydinvoima on epäsuosiossa, joten siitä ei ole syytä puhua mitään hyvää.
Tosiasia on, että Soininvaara on jo yli 60-vuotias, eikä hänen sinänsä ihan OK ajatuksillaan ole enää niin suurta sijaa puolueessa. Puolue ei ole onnistunut houkuttelemaan tämäntasoisia ajattelijoita. Soininvaaraa on haukuttu monessa yhteydessä minusta epäreilusti, ja puolustan hänen näkemyksiään mielelläni. En kuitenkaan puolusta hänen puoluettaan, sen parissa Osmo on ns outo lintu. Osmon ajatuksia siitä, että markkinat toimivat ja että talouskasvu voi olla laadullista, teknistä, ja ympäristön kannalta positiivista, ei tulla hyväksymään yleisesti. Näille kriitikoille kehottaisin vertaamaan Iso-Britannian elintasoa nyt ja 1900-luvun alussa, ja vertaamaan ympäristön tilaa nyt ja tuolloin. (Tosin, tästä ei kirjassa ole puhetta, vaikka ehkä olisi pitänyt olla)
Kirja on syytä lukea. Jos olisin esimerkiksi Kokoomuksen strategi, niin iskisin tähän väliin toden teolla. Vihreiden oikea laita vuotaa; en tiedä paljonko tai missä määrin, mutta se vuotaa selvästi. Kun Vihreistä on loikattu muihin puolueisiin, se on tapahtunut lähes yksinomaan kokoomukseen, ja syitä löytyy myös tästä kirjasta. Tästä voi oppia. Vasemmistolaisemmille kirjasta ei oikein ole hyötyä, koska se on ideologisesti vääräoppista, muille kyllä.