perjantai 11. kesäkuuta 2010

Poliisi on ystävä.


Kävin tänään tekemässä passihakemuksen, koska passini vanhenee marraskuussa ja olen silloin Englannissa. Nuorena miehenä elin lähiössä, jossa nuoret suhtautuivat yleisesti kovin negatiivisesti poliiseihin. Syitä oli useita, päällimmäisenä ehkä läntisen Tampereen eräs tunnettu poliisiparivaljakko, joka jahtasi erilaisia seinien töhrijöitä. Tämä ei tietenkään sinänsä olisi ollut useimmille nuorille mikään ongelma - seinäntöhrijät olivat selvä vähemmistö - mutta mainittu parivaljakko ei varsinaisesti välittänyt tästä, vaan kohteli kaikkia 90-luvun alun nuorisomuodin mukaisesti pukeutuvia teinejä potentiaalisina töhrijöinä. Vähäisempi, mutta silti merkittävä tekijä olivat tietysti päihteet, niin (sinänsä) lailliset kuin laittomatkin, koska poliisi tietenkin takavarikoi 16-17-vuotiailta näiden pussikaljat.

Tietenkään en myöhemmällä iällä enää mitenkään ole poliisiin suhtautunut negatiivisesti, koska minulla ei esimerkiksi ole tapana ajaa ylinopeutta tai harrastaa rattijuoppoutta tms. tehdä muutenkaan mitään, minkä vuoksi poliisin olemassaolo olisi minulle jonkinlainen ongelma, ja koska aikuinen, siististi pukeutuva ihminen saa olla poliisilta rauhassa. Satunnaiset puhallutukset tms. eivät minun kansalaisoikeuksiani mitenkään loukkaa.

Sensijaan tänään poliisilaitoksen toiminta loukkasi minun tervettä järkeäni. Julkisella vallalla on ollut tiedossa jo muutaman vuoden, että ns. perinteiset pankkikortit tullaan pikkuhiljaa vaihtamaan debit/credit kortteihin lähivuosien aikana. Esimerkiksi poliisilaitoksen lupatoimistossa on jo yli vuoden ollut iso kyltti, jossa ilmoitetaan, ettei heillä voi maksaa luotto- tai debit korteilla, eikä visa electronilla. Poliisilaitokselta on kuitenkin liki kymmenen minuutin kävely (edestakaisin) lähimmälle pankkiautomaatille.

En tiedä kuinka moni lupapalvelussa asioiva joutuu tämän kyltin nähdessään hankkimaan käteistä. Minä olin ollut tietoinen tästä asiasta jo hyvän aikaa. Kun viime joulun tienoilla kyselin, että koskahan nämä uusia kortteja lukevat laitteet saadaan, niin vastaus oli "lähiaikoina". Tämä siis yli puoli vuotta sitten.

Tehdäänpa laskutoimitus. Suomalaisten keskituntiansio lienee siinä 13 euroa - sanotaan 12. 10 minuutin ylimääräisen kävelyn laskennallinen vaihtoehtoiskustannus on siis 2 euroa. Kävijöitä on vuodessa ehkä 40 000, ja jos heistä joka kymmenes joutuu käymään pankkiautomaatilla, se tekee siis 8000 euroa vuodessa tällaista ylimääräistä vaihtoehtoiskustannusta. En tiedä, mitä tuollaisten maksupäätteiden hankkiminen maksaa, mutta en usko, että uusien hankkimisen vuodelle jyvitetty kustannus olisi 8000 euroa.

Toisin sanoen, poliisilaitos aiheuttaa kansalaisille turhaa kustannusta tuollaisen summan. Summa on toki pieni verrattuna julkisen vallan muuhun sikailuun, mutta ärsyttää se silti.

4 kommenttia:

adeus kirjoitti...

Luulisi että siitä 50 euron läpyskästä irtoaa muutama euro kassajärjestelmän päivittämiseen. Puhumattakaan kaikesta muusta minkä vuoksi siellä asioidaan.

Onko nämä hinnat poliisin päätettävissä, vai saneleeko ne eduskunta (tai sisäministeriö)?

Juha kirjoitti...

Väität siis, että julkisrahoitteinen toimija toimii tehottomasti eikä sen tarvitse välittää asiakaspalvelusta tai -palautteesta pätkääkään? Aika yllättävää, ei voi olla?!?!

Tiedemies kirjoitti...

Juha, siis tietysti olen aivan ällistynyt. Siis aina ja kaikkialla, valtio tai kunta hoitaa kaiken aina paremmin kuin kukaan muu!

kattoratsastaja kirjoitti...

Olen joutunut joskus tekemään itse saman reissun Koskikeskuksen pankkiautomaatille. Sen jälkeen olen muistanut varata aina setelirahaa asioidessani siellä.

Edistystä on tapahtunut, sillä vielä muutama vuosi sitten poliisilaitoksella pystyi maksamaan ainoastaan käteisellä.

Monissa pienissä kunnanvirastoissa, kirjastoissa yms. julkisissa laitoksissa käteinen on edelleen ainoa maksutapa. Tai sitten laskun tilaaminen, jolloin summaan pamahtaa 5-10 euroa laskutuslisää.