lauantai 16. heinäkuuta 2011

Moottorisaha on kuuma.

Eilen olimme tekemässä pienimuotoista harvennushakkuuta, tarkemmin sanoen risusavottaa vaimon perimällä pienellä metsäpläntillä. "Metsä" on oikeastaan pieni risukonpahanen tienvarressa. Se on huomattavan tiheässsä kasvavaa sekametsää. Laskeskelin, että kotonamme polttopuut kyllä riittävät juuri ja juuri ensi talveksi, mutta jos ylimääräisiä vähän karsii ja pätkii ne pinolle kuivumaan, ja jos kesä jatkuu tänä vuonna vielä hyvin, ehtivät ne kuivumaan hätätilannetta varten. Jos vaikka talvi onkin edellistä selvästi rajumpi tai pidempi.

Valitettavasti 45 minuutin työskentelyn jälkeen moottorisaha hajosi. Se on kirjaimellisesti perintökalu, joka on palvellut hyvin jo vuosikaudet. Sen saa vielä toimintakuntoon, mutta päätin että ostan uuden. En tunne merkkejä kovin hyvin, joten jos joku tietää luotettavuus- ja muista laatukysymyksistä, kommentteja otetaan mielellään vastaan.

Päätin muutenkin ottaa tarkemman metsänhoitoon perehtymisen asiakseni lähiaikoina.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Skil tai Jonsered. Olen kumpaakin käyttänyt työssäni sekä juurikin puunteossa.

Toisaalta, jos se perintösahasi on hyvä (ja oikeesti vanha), niin itse jättäsin uuden ostamatta. Sen sijaan sijoittaisin kyseiset eurot raivaussahaan (esim Jonsered). Kätevä noissa risukoiden raivauksissa. Lisäksi siihen voi liittää terän paikalle myös ruohotrimmerin.

Vanhan kunnostamalla sillä sahailee viellä lapsesikin, kunhan lentävät pesästään. Näissä sahoissakin vanhat tehtiin kestämään, nykyiset tuppaa olemaan kertaköyttökaluja.

Tiedemies kirjoitti...

Jonseredia naapurikin suositteli. Vanhan aion kunnostamaa kyllä silti, mutta en luota siihen enää oikein. Näitä hajoamisia tulee paljon, tähän mennessä se on saatu kyllä aina kuntoon. Eikä se niin vanha ole, ehkä viitisentoista vuotta tai jotain.

En mihinkään isojen puiden kaatoihin näitä tarvitse, mutta sellainen reidenpaksuinen pitäisi saada poikki. Malleja vähän mietin, ihmettelen vähän kun rautakaupat mainostavat "moottorisaha vapaa-ajan käyttöön", eli onko se koodi sille, että saha on kehno?

Raivaussaha/trimmeri olisi kyllä sikäli hyvä, että sille olisi käyttöä myös omassa pihassa. Veikkaisin kuitenkin, että investointina kunnon moottorisaha on hyödyllisempi.

Valkea kirjoitti...

Sukulaisilla on liiteri täynnä Jonseredin sahoja. Sahat ovat ammattilaistasoisessa käytössä. Pelkästä säälistä niillä on yksi pieni Stihli.

Tiedemies kirjoitti...

Kiitokset molemmille kommentoijille. Jonserediin olen ehkä päätymässä. Vanha saha on Stihl. Se ei tosin missään nimessä ole ollut huono.

Randelin kirjoitti...

Minkä sahan ostit? Olisin ehdottanut sahaksi sellaisia merkkejä kuin Stihl, Husqvarna tai Jonsered. Yleensäkin melkein kaikkiin parempiin sahoihin pätee ohje, että osta se mikä sopii omiin käsiin ts. tulee vastustamaton tunne halusta kaataa puu kun vain koskeekin sahaa.

Jos ei tarvitse isoja puita kaataa niin ainakin kannattaa vilkaista Stihlin pienintä bensavehjettä (MS 192 CE), oli takavuosien voittaja monissa testeissä ja puree hyvin, vaikka tuntuu ihan lelulta. Erikoisuutena siis keveys, joka mahdollistaa käytön yhdellä kädellä.

Isompi (tai peräti tarpeettoman paljon isompi) kone antaa hieman anteeksi ketjun tylsyyttä, mutta on vastaavasti painavampi.