perjantai 14. toukokuuta 2010

Kesä.


Subjektiivisesti optimaalinen sää riippuuu pitkälti siitä, miten aikoo aikansa käyttää. Jos tarkoituksena on esimerkiksi lenkkeillä, optimaalinen lämpötila on minulle siinä 20 celsiusasteen (n. 293K) paikkeilla, ja ilman suhteellinen kosteus noin 70%. Preferoin kosteahkoa ja "haaleaa" ilmaa juostessa, sillä hengittäminen on miellyttävämpää kosteammassa ilmassa. Pyöräilylle sovelias lämpötila on selvästi korkeampi, koska ajoviima jäähdyttää ihoa tehokkaammin.

Sensijaan esimerkiksi grillaamiseen ja oluen nauttimiseen ulkosalla, hieman kuivempi ja lämpimämpi ilma on parempi. Optimaalisena pitäisin mitä tahansa 24 ja 28 asteen välillä, mutta etenkin asteikon yläpäässä suora auringonvalo on jo liikaa. Ilman ei ole hyvä olla liian kuiva, sillä erilaiset tuoksut, jotka olennaisesti grillaamiseen kuuluvat, eivät pääse täysiin oikeuksiinsa kuivassa ilmassa.

Äärimmäisin muoto on optimaalinen uimakeli. Lomailimme vaimoni kanssa (kyseessä oli kihlajaismatkamme) vuonna 2001 Dominikaanisessa tasavallassa uuden vuoden paikkeilla. Lämpötila on siellä vuoden ympäri hyvin tasainen, 25--30 astetta. Vaikka talviaika on keskimäärin hieman viileämpää, osui lomamme ajaksi pari yli 30 asteen päivää. Ilman suhteellinen kosteus on tropiikissa harvoin alle 80% ja yleensä hyvin lähellä sataa. Uimisen yhteydessä korkea suhteellinen kosteus saa aikaan sen, että vesi ei haihdu iholta kovin nopeasti, mikä puolestaan tekee vedestä nousemisen miellyttävämmäksi. Koska olen itse ruumiinrakenteeltani hyvin hoikka, palelen kuivassa ilmassa uituani yleensä hyvin voimakkaasti. Lämpötilan ollessa yli 30, ja kosteuden 90% luokkaa, ei tämä jäähdyttävä vaikutus enää saa aikaan vilunväristyksiä. Suomessa optimaalinen uimakeli on harvinaisuus, koska täällä ilma on kuivaa. Ja hyvä niin, sillä tuollaiset kosteuslukemat ovat liki kirjaimellisesti myrkkyä rakenteille.

5 kommenttia:

Juha Kettunen kirjoitti...

Juuri tänä aamuna töihin kävellessäni mietin, että minua ei haittaisi yhtään, vaikka koko viiden viikon kesälomani ajan sataisi kaatamalla ja olisi viileää. Kattohuoneistossa olisi silloin optimaalinen keli pelata roolipelejä, pelata tietokoneella ja katsoa kovalevyarkistosta elokuvia sekä tv-sarjoja.

Eipä silti, kyllä kuvailemasi säät kelpaavat myös. Tulisipahan istuttua ulkonakin syömässä mansikoita puistossa tai rannalla. Sisällä pitäisi vain laittaa kaikki tuulettimet täysille 24/7, mutta Tempur-patja olisi silti inhottavan pehmeä.

Markku kirjoitti...

Itsekään en osaa pitää miellyttävänä suomalaisia uimakelejä ainakaan pilvisellä säällä. Nopea kuivuminen vedestä noustua n. 25 asteen lämpötilassa ei pahemmin haittaa suorassa auringonpaisteessa, vaikka muuten kyllä. Olen myös vahvasti sitä mieltä, että 23 astetta on ehdoton minimi veden lämpötilalle, jotta uimareissu voi olla vaivan arvoinen paitsi liikuntasuorituksen jälkeen tai poikkeuksellisen kostealla helteisellä säällä tai myöhään iltapäivällä ilman ollessa yli 30 asteista.

En juokse vaan pyöräilen, joten minulle sopisi mainiosti, jos vuorokauden keskilämpötila olisi yli 20 astetta koko kesäkauden. Taidan muuten talvehtia eläköidyttyäni eteläisen pallonpuoliskon lauhkeilla ilmastovyöhykkeillä tai tropiikissa. Syyskuun lopussa Suomesta pois ja takaisin maaliskuussa auringon ilmestyttyä takaisin. (Jaa että miksi maaliskuussa? Hiihtäminen hohtavilla hangillä järvenjäillä on yksi vuoden parhaista jutuista.)

Evomessias kirjoitti...

Optimi yolampotila on siina 28-29 astetta, voi hengailla shortseissa ja teepaidassa ja tuulikin on lammin.

Otso kirjoitti...

Itse olen huomannut parhaaksi pyöräilylämpötilaksi noin +5C. Siinä lämpötilassa voi helspoti pukeutua siten, että vaatetta matkan varrella vähentämällä voi polkea pitkiäkin matkoja ilman että tulee hiki (tai kylmä).

Lenkkeillessä hiki tulee joka tapauksessa, joten korkeampikin lämpötila on ok, mutta aika lähellä nollaa on slti optimi. En muista koska olisin viimeeksi lenkkeillyt yli +15C lämpötilassa; se tuntuu epämiellyttävältä.

Noin ylipäänsä yli +25C lämpötilat eivät enää ole mukavia juuri mihinkään, paitsi ehkä juuri uimiseen.

Aika subjektiivista taitaa tosiaan olla...

Tiedemies kirjoitti...

Lenkkeillessä ongelmallista on se, että jos lähtöhetkellä ei tule kylmä, vaikka olisi pelkästään shortsit jalassa, niin juostessa tulee todella kuuma. Siksi säätäminen on vaikeaa. Preferoin kylläkin aika korkeita lämpötiloja (>20) juoksulle juuri siksi, etten koe mielekkääksi pukeutua juuri raskaammin kuin shortsit + t-paita.