perjantai 29. tammikuuta 2010

Maailma on totta.


Pelle Miljoonan "Moottoritie on Kuuma", naivia realismia, positivismia, mystiikkaa, materialismia ja empirismiä ylistävä klassikko, oli yksi suuria suosikkejani nuorempana. Se on kuitenkin vain lyriikkaa, ei mikään vakavastiotettava argumentti.

Tänään on parin apurahahakemuksen viimeinen jättöpäivä. Suhtaudun apurahaan ambivalentisti. Yhtäältä post-doc keikka ihan aikuisten oikeasti korkeatasoisessa ja arvostetussa yliopistossa on hieno tilaisuus ja mahdollisuus. Lisäksi se on arvokas meriitti jatkon kannalta. Toisaalta tilanne on vaikea; vaikka saisin rahoituksen, joudun todennäköisesti jättämään perheen tänne puoleksi vuodeksi. Vaikka lennot ovat halpoja ja pääsisin käymään kotona pari kertaa kuukaudessa, olisi tällainen keikka aivan mahdottoman raskas henkisesti. Perheen ottaminen mukaan taas ei ole välttämättä taloudellisesti mahdollista, koska taloa ei oikein voi vuokrata pois puoleksi vuodeksi ja asumisen hinta on Englannissa jotain aivan käsittämätöntä.

8 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Itse junnuna aina ihmettelin miksi se sisko ei ole totta vaan muka vain unelmaa :)

Tiedemies kirjoitti...

Kyseessä on tietenkin naivin realistin ja materialistin metafora: Sosiaaliset konstruktiot, kuten mainittu Sisko, ovat pelkkää unelmaa, mutta maailma on totta.

Petessä maailma menetti hyvän tutkijan.

Otso kirjoitti...

Otsikko sai minut pelkäämään, että puhe olisi taas todellisuudesta. Mutte onneksi täällä puhuttiinkin todellisuudesta.

Pelle kyllä osoittaa tuossa hyvin, miten tehdäkseen hyvää musiikkia ei välttämättä tarvitse olla kovin musikaalinen.

Yleisohjeena voisin tarjota vanhan viisauden (eli en jaksa etsiä lähdettä), että ihminen ei koskaan kadu sitä minkä teki, vaan mitä jätti tekemättä. Kysymyksenasettelua manipuloimalla voi tietysti aina valita mitä ryhtyy katumaan.

Ja talous on tehty ihmistä palvelemaan. Ei sen saa antaa estää ihmisyyden toteutumista.

kattoratsastaja kirjoitti...

Sisko tahtoisi näädän, mutta moottoritiellä on puuma.

Tiedemies kirjoitti...

Talous on tehty palvelemaan ihmistä, mutta siis: taloudelliset realiteetit ovat sellaiset, että jos haluan roudata perheen mukana, joudun myymään talon. Tätä on nyt sen verran tullut rempattua, että vaikka tämä olisi kuinka hyvä tilaisuus, niin en halua sen takia myydä taloa.

Teemu kirjoitti...

Oikea biisi, http://www.youtube.com/watch?v=1wc-AQJ2MYo

Muuten, oliko se Cambridge? Mulla on yksi kaverin kaveri tutkijana siellä miehensä ja lapsensa kanssa, jos kaipaat kokemuksia...

Tiedemies kirjoitti...

Oxford.

Jukka kirjoitti...

Hankala tilanne. Kun kuulin että olisit Oxfordiin menossa ajattelin että siinä ei olisi mitään tuollaisia ongelmia. Mutta tosiaankin Englannissa asuntojen hinnat ovat korkeat ainakin sellaisilla alueilla missä nyt alkuunkaan voi asua.

Helsingissä voisi pitkin hampain asua melkein missä vaan - ainakin jos lapset eivät ole koulussa - mutta Englannissa näin ei ehkä ole.