maanantai 21. joulukuuta 2009

Soiree.

Kävin eilen Helsingissä, tarkemmin sanoen Vallilassa. Lumipyry oli suhteellisen intensiivistä, esimerkiksi kotiinpäin lähtiessä ns. sporan edellä kulki jonkinlainen raiteidenlakaisukone; ilman kyseistä konetta raitiovaunun maavara tuskin olisi riittänyt lumessa. Käyntini syynä oli eräänlainen pikkujoulujuhla, jossa oli mielenkiintoisia vieraita ja hyvää ruokaa.

Erikoisen juhlasta teki se, etten ollut koskaan aiemmin tavannut ketään paikallaolijoista, ja ainoastaan yhden heistä olisin tunnistanut ulkonäöltä, jos tämä olisi tullut vastaan kadulla. Kyseessä oli eräänlainen blogitapaaminen, mutta tilaisuus ei ollut luonteeltaan julkinen. Kompositio toimi yllättävän hyvin, jokainen paikallaolija oli omalla tavallaan mielenkiintoinen tuttavuus.

Sain myös samalla ikäänkuin kylkiäsenä liki neljä tuntia aikaa lukea, koska menin Helsinkiin junalla tilaisuutta varten. Luin mm. O. Soininvaaran pamfletin julkisen sektorin tuottavuudesta. Teksti on mielenkiintoinen ja selväjärkinen, ja ainoa operationaalinen ehdotus, jota pidän todennäköisesti turhan tuhlailevana on ehdotus maakuntahallinnosta kansanvaalilla valittavine luottamuselimineen. Ihmisten on jo nyt vaikea kokea edes kunnallistason politiikkaa omakseen. Sinänsä ehdotus terveydenhuollosta maakuntatason asiana on järkevä ihan jo populaatiopohjasyistä, mutta vaalien järjestäminen etupäässä terveydenhuollon järjestelyistä päättämäiseen kuulostaa vähän yliampuvalta. Toisaalta, terveydenhuolto on ainakin itselleni jonkinlainen kunnallispolitiikan, sanoisinko kipupiste.

Tiedän, että eilisen tapaamisen osallistujista ainakin osa lukee tätä blogia joskus. Kiitokset teille kaikille hyvästä seurasta, reissu oli mielestäni kannattava. Ja ruoka oli loistavaa.

3 kommenttia:

Teemu kirjoitti...

Yleensä ratikka puskee kyllä lumen läpi, karja-auraa on suunniteltu lähinnä autoja varten. Muuten yhdyn edelliseen.

Tiedemies kirjoitti...

Olin ehkä epäselvä; Ratikan edessä kulki erillinen kiskoilla kulkeva ajoneuvo, joka harjasi rataa. Ratikka tuli 50-100 metriä sen perässä.

Otso kirjoitti...

Ratikat tosiaan selviävät aika hyvin lumesta: niissä (ainakin vanhoissa) on sellainen pieni laskettava puskuri joka siivoaa irtolumen pois pohjaa raapimasta. Ja kiskoilta ratikka poistaa lumen ilmeisesti ihan painollaan.

Pahimmatkaan myräkät eivät ole tehneet ratikkaliikenteestä tavallista epäsäännöllisempää (toisin kuin bussien ja junien kohdalla), joskin nuo kyllä ovat tavallisestikin liian epäsäännöllisiä.

Vaaleilla valittavan maakuntahallinnon osalta: ainakin Helsingin seudulla tuo vastaisi ihan oikeaan tarpeeseen, kun tarvitaan toimivaa ylikunnallista hallintoa. Kuntien yhteistyöelimissä (sairaanhoitopiirit, nykyiset maakunnat ym) näkyy kuinka poliitikot kokevat siellä edustavansa omaa kuntaansa eivätkä pyri ajamaan koko alueen etua. Esimerkiksi HUSsissa tämä näkyy jatkuvasti. Jos poliittiset päättäjät olisi valittu suoralla kansanvaalilla, heillä olisi intensiivi ajatella koko alueen (potentiaalisten) äänetsäjiensä etua eikä vain yhden kunnan.

Voi tietysti olla, että tätä ongelmaa ei ole samassa laajudessa muualla kuin Helsingin seudulla. Oikea ratkaisu saattaisikin olla erillinen metropolihallinto eikä maakuntahallinto yleisesti.