maanantai 19. lokakuuta 2009

Luvaton käyttö.

Aamulehden uutisen mukaan wlanin luvattomasta käytöstä rankaiseminen saatetaan lopettaa. En tunne yhtään järkevää ihmistä, jonka mielestä mainittu laki olisi järkevä. Epäilen, ettei sellainen ole mahdollista kahdesta syystä:
  1. Langattoman verkon suojaaminen on tavattoman helppoa.
  2. Huonosti konffattua käyttöjärjestelmää käyttävä saattaa vahingossa käyttää naapurin verkkoa luvatta. Jos ei ole mitään erityisiä oletusasetuksia käytössä, kone kytkeytyy joissain tapauksissa täysin satunnaiseen langattomaan verkkoon.
Argumentti, jonka mukaan suojaamattoman langattoman verkon käyttäminen luvatta on jotenkin varastamiseen verrattava teko, on häpeällinen esittäjälleen. Siis täysin naurettava.

Macao on tavattoman tiheään asuttua seutua. Täällä asuu 18700 asukasta neliökilometrillä. Järeämpi wlan kantaa satakin metriä jos välissä ei ole montaa paksua seinää. Sadan metrin säde tarkoittaa 31 000 neliömetrin pinta-alaa, eli 31 tuhannesosaa neliökilometristä. Yksittäisen wlanin alueella asuu siis (tässä litteässä abstraktissa maailmassa) 580 ihmistä. Täällä yllättäen verkot ovat yleensä suojattuja.

4 kommenttia:

Utumies kirjoitti...

Pienenä opettivat, että lukitsematta jätetty pitää korjata talteen, etteivät varkaat vie. Murtautuminen taas on väärin.

Tiedemies kirjoitti...

Murtautuminen onkin väärin ja se on jo sinällään laitonta. Sensijaan lukitsematonta wlania saattaa käyttää ihan vahingossa. Ja sen voi aina lukita, jos ei halua, että sitä käytetään. ei se siitä käytöstä ainakaan mihinkään kulu.

Szhinji kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä, että koko tappelu on naurettava. Varsinkin siitä syystä, että wlan yhteyden voi helposti salata. Tämän lisäksi wlan yhteys voidaan piilottaa, muilta kuin wlanin omistajilta.

Toisaalta olen kuullut myös argumenttia, että vanhemmat ihmiset ja antisuperhyper nörtit eivät osaa salata wlan yhteyttä. Itse en tätä argumenttia ymmärrä, koska wlan verkon salaaminen on vain muutaman napinpainalluksen takana sekä monet tietotekniikkaan keskittyvät yritykset suorittavan operaation asiakkaan pyynnöstä. Olen itsekin tätä tehnyt, jos asiakas näin on pyytänyt (muistoja ajalta, kun olin yhdessä kuvaukseen sopivassa yrityksessä töissä).

Itse sanoisin, että jos jättää wlan verkkonsa salaamatta on se sama asia kuin jättäisi oven yöksi auki, (tai lähtee töihin ja jättää oven auki) se on vain kutsu varkailla tulla sisään.

Kuitenkin tietäen suomalaisten poliitikkojen tiedot ja taidot ja maalaisjärjen, mahdollisuus rangaistuksen poistumisesta on vain toiveuni, joka ei oletettavasti koskaan toteudu.

Tiedemies kirjoitti...

Itse sanoisin, että jos jättää wlan verkkonsa salaamatta on se sama asia kuin jättäisi oven yöksi auki, (tai lähtee töihin ja jättää oven auki) se on vain kutsu varkailla tulla sisään.

Minä en sanoisi. Suojaamattomassa wlan-verkossa ei ole oikeastaan mitään sellaista, mitä sieltä voisi "varastaa". Se ei ensiksikään kulu mihinkään siitä, että sitä joku käyttää. Toki joku voi käyttää sitä spämmäämiseen tai jonkun laittoman aineiston hankkimiseen, mutta omistajaa ei ainakaan jälkimmäisessä tapauksessa voida oikein syyttää mistään.

Minusta tällaista käyttöä nimenomaan ei tulisi rinnastaa varastamiseen. Asia pitäisi hahmottaa niin, että salaamattomuus/suojaamattomuus tarkoittaa sitä, että muut saavat käyttää, so. suojaamatta jättäminen on sama kuin antaisi luvan käyttää. Silloinhan sitä ei voi mitenkään pitää varastamisena.