torstai 3. syyskuuta 2009

Linkkejä.

"Audi-miehen" hengessä tänään muutama linkki.
Minusta on jotenkin hauskaa se, että kun keski-ikäinen myyntimies kertoo että hyvä vaimo käyttää korkkareita ja silittää vaatteita, se on valtakunnantason juttu, jota varmaan hallituskin kohta joutuu kommentoimaan. Sensijaan, kun uskonnollinen johtaja kertoo, että hyvä vaimo on 13-vuotias, tässä ei ole mitään ihmeellistä.

O tempora O mores.

EDIT: Audi mies jätti tehtävänsä. Näin meillä siis toimitaan. Kontrasti on, sanoisinko mielenkiintoinen.
Lisäys: Tasa-arvovaltuutettukin paheksuu Audi-miestä.
Lisäys2: Toimittaja epäilee jo laittomiksi Audi-miehen puheita ja varoittelee, että naapurikin voi olla Audi-mies!

Niin, kontrastia mainittuun uskonnollisen johtajan lausuntoon naimaiästä voisi hakea vielä enemmän. Kuka tekee tutkintapyynnön Kiesistä?

Lisäys3: Kiesi pyytää anteeksi. Tähän on tultu.
4: Lisää verta pakkiin!, eli Annan päätoimittajankin pitää erota!
5: Naiskansanedustajia ei kiinnosta. Missä on naiskansanedustajien moraali?!? Kyllä tällainen iljettävyys pitää tuomita. Säätäkää Lex Kiesi, että mies saadaan pois kaduilta!

Öh.

27 kommenttia:

rebyk kirjoitti...

Kohun mittasuhteet ovat niin omituisen suuret, että kirjoitin jo yhden kantaaottavan kommentin valmiiksi, mutta pyyhin sen pois ja kirjoitinkin tämän. Ehkä olen fiksumpi kuin Audi-mies.

Älkää ihmetelkö, jos suomalainen mies ei taas hetken päästä puhu. Vaikeneminen on kultaa.

Anonyymi kirjoitti...

"Lihaksikkuus eduksi seksuaalivalinnassa, henkiinjäämisen kannalta ei niinkään hyvä juttu."

Käytännössä lihaksikkuus on merkki suuresta testosteronitasosta.

Korkea testosteronitaso luultavasti edistäisi jo yksin seksuaalista menestystä, vaikka siihen ei liittyisikään lihasten kasvu.

Tietyt persoonallisuuden piirteet edistävät asiaa myös.

-- http://mies.asia/

Panu kirjoitti...

Audi mies jätti tehtävänsä. Näin meillä siis toimitaan. Kontrasti on, sanoisinko mielenkiintoinen.

Mitäs ihmettelemistä tuossa on? Tuo on juuri kapitalismia. Markkinavoimat eli asiakkaat ovat sitä mieltä, että myyntijohtajan on lähdettävä, ja myyntijohtaja joutuu lähtemään.

Myynti on se osa yrityksen toimintaa, joka on lähimpänä asiakkaita. Pidän toki itse Kiesin provokaatiota hauskana, koska olen sovinistinen provokaattori itsekin, mutta jos suuri osa asiakaskunnasta kokee Audin ostamisen jo etukäteen epämiellyttävänä ajatuksena siksi, että he pelkäävät joutuvansa asiattomasti kohdelluiksi, niin silloin työnantaja voi tehdä siitä omat johtopäätöksensä: Kiesi on osoittanut olevansa nimenomaan ammattitaidoton, ja hänen täytyy siksi mennä.

Tämä ei ole mitään mielipidevainoa, vaan ihan rationaalista kapitalismia. Erilaiset konservatiiveina itseään pitävät henkilöt, jotka paheksuvat Kiesin de facto erottamista, esiintyvät yleensä kaikenlaisen yksityisyritteliäisyyden, markkinatalouden ja kapitalismin ylimpinä ystävinä. Ei pitäisi itkeskellä, kun ihana utopianne potkii teitä omaan nilkkaan.

Tiedemies kirjoitti...

Käytännössä lihaksikkuus on merkki suuresta testosteronitasosta.

Tämä ymmärrettävä tulkintavirhe esiintyy myös Economistin kommenttisivuilla. Testosteronitaso on yksi välittävä mekanismi, muttei ainoa. Vähintään yhtä olennaista on testosteronireseptorien määrä lihaksissa.

Luonnonvalinta lihasten koon mukaan ei erottele, johtuuko lihasten suurempi koko testosteronin määrästä vai reseptorien suuremmasta määrästä lihaksissa.

Testosteronin vaikutukset käyttäytymiseen taas riippuvat jossain määrin reseptorien määrästä aivoissa.

Dark Triad- ominaisuudet ovat yleisempiä miehillä, mutta en ole nähnyt tutkimuksia, joiden mukaan testosteronilla sinänsä olisi niiden kanssa mitään tekemistä.

Tilanne voi olla jopa päinvastainen, koska elimistö yleensä kompensoi reseptorien määrän vähyyttä nostamalla hormonien määrää. Yksi hypoteesi, jonka olen nähnyt esitettävän on, että esimerkiksi homoseksuaaleilla on aivoissa vähemmän näitä reseptoreja; homoseksuaalisten miesten testosteronitasot ovat keskimäärin hieman korkeammat kuin heteroseksuaalisten miesten.

Tiedemies kirjoitti...

Itseasiassa, en paheksu Kiesin erovaatimuksia tai potkuja.

Se, mitä hämmästelen, on tämän kohun mittasuhteita ja toisaalta sen ilmentymiä. Audin johtomiehen kyky vaikuttaa ihmisten elämään on rajattu hänen toimintaansa autokauppiaana ja johtajana yrityksessä. Audin johtomiestä ei kutsuta linnaan eikä esitellä jonkun kansanryhmän johtohahmona.

Rinnastukseni on hämmästelyä median toiminnasta, ei kritiikkiä sen kummemmin audimiehen kuin mainitun uskonnollisen johtohahmonkaan sanomisista. Näissä on mielenkiintoinen kontrasti.

Panu kirjoitti...

Vulgarisoitunut feminismi nyt on Suomessa valtavirtaa, jonka mukaan mennään niin mediassa kuin yritysmaailmassakin. Olen jo niin moneen otteeseen ottanut asiaan kantaa, etten viitsi tässä sanoa, onko se hyvä vai huono asia. Se nyt vain on.

Uskonnollisten johtajien tyhmienpuhumiseen totean vain, että maallistuneissa yhteiskunnissa uskonnollisilla johtajilla ei yleensä ole merkittävää valtaa, joten heidän puhumiaan typeryyksiä ei vakavasti oteta - heidän käytännön tehtävänsä yhteiskunnassa on nimenomaan muistuttaa siitä, mitä varten meillä on sekularismi.

Tiedemies kirjoitti...

heidän käytännön tehtävänsä yhteiskunnassa on nimenomaan muistuttaa siitä, mitä varten meillä on sekularismi.

Tämä on tietenkin totta, mutta minusta mainitussa tapauksessa mainittu johtohahmo on kyllä tehnyt omalle "laumalleen" tavattomasti hallaa. Siksi onkin jotenkin häpeällistä, ettei tätä tyyppiä savustettu samalla lailla kuin Audimiestä.

Anonyymi kirjoitti...

"'Käytännössä lihaksikkuus on merkki suuresta testosteronitasosta.'

Tämä ymmärrettävä tulkintavirhe esiintyy myös Economistin kommenttisivuilla. "


Varsinaisesti kyseessä ei ole tulkintavirhe, sillä testosteroni on kasvuhormoni, jonka tasolla on huomattava merkitys lihaksikkuuteen, kuten itse artikkelissa kirjoitetaan. Testosteronitasolla on suora yhteys lihaksikkuuteen ja immuunijärjestelmän toimintaan.

Tämän takia anaboliset steroidit toimivat urheilussa ja kehonrakennuksessa ja testosteroninkorvaushoidolla on vaikutuksensa esimerkiksi energiatasoon ja painoon.

(Dark triad -viittaus ei liittynyt lihaksikkuuteen tai testosteroniin.)

-- http://mies.asia/

herranen kirjoitti...

Rinnastukseni on hämmästelyä median toiminnasta, ei kritiikkiä sen kummemmin audimiehen kuin mainitun uskonnollisen johtohahmonkaan sanomisista. Näissä on mielenkiintoinen kontrasti.

Itseäni ei juurikaan ihmetytä se, että media päättää ryhtyä ratsastamaan jollakin jutulla. Lähinnä itseäni korpeaa se, että tasa-arvovaltuutettukin avasi suunsa asiassa.

Kumman hiljainen hän oli esim. kun toimittaja Martelius kirjoitti suomalaisten miesten rutiininomaisesti hakkaavan ja tappavan naisia. Sitten kun joku punaniskainen automies laukoo yhtä älytttömiä niin valtuutettu on haukkana paheksumassa.

Eli onko kyseessä tasa-arvovaltuutettu vai naisasiavaltuutettu ja onko virkamiehen tehtävänä yleensäkään julkisesti paheksua yksityishenkilön mielipiteitä vaikka ne ilmestyisivätkin painettuna lehteen?

Tiedemies kirjoitti...

Väite siis oli, että testosteroni, ei niinkään lihaksikkuu, olisi seksuaalivalinnan kohteena. Väitän, että tämä ei pidä paikkaansa, vaan että nimenomaan lihaksikkuus on vetoavaa.

Testosteroni on todennäköinen välittävä mekanismi tässä, mutta seksuaalivalinta ei kohdistu testosteronitasoon, vaan johonkin, jonka ilmentymiseen testosteronitaso vaikuttaa. Ja siihen samaan asiaan vaikuttaa moni muukin.

En väitä, ettei testosteronitason nostaminen vaikuttaisi mihinkään, vaan että se on vain tarpeeoton muuttuja tässä tarkastelussa.

Panu kirjoitti...

Tämä on tietenkin totta, mutta minusta mainitussa tapauksessa mainittu johtohahmo on kyllä tehnyt omalle "laumalleen" tavattomasti hallaa. Siksi onkin jotenkin häpeällistä, ettei tätä tyyppiä savustettu samalla lailla kuin Audimiestä.

Pointti tuokin. Meillä nyt vain ei ole oikeita rutiineja tällaisen asian käsittelyyn. Näin ikään kuin vihjeenä totean, että oikea tapa suhtautua jonkun Chehabin mölinöihin on syyllistää hänet siitä, että hän tekee hallaa maallistuneille muslimeille, eli ottaa näihin asioihin johdonmukaisen sekularistinen kanta - liittoutua jokaisen uskonnon sekularistiporukan kanssa (jota tietysti aina on, toisin kuin kaikenlaiset hompanssit väittävät).

Anonyymi kirjoitti...

Testostorinen vaikutukset eivät ole pelkässä lihaksikkuudessa. Mm. matala ääni, aggressiivisuus, vahva leuka, isot vehkeet(kohdun aikainen testorini) jne. yhdistetään testosteroniin.
Ilmeisesti joskus kiistellään näiden vaikutusten aitoudesta. Joskus 90-luvulla muistan kun yleisesti (mm. koulun terveystiedon tunnilla tai suomalaisissa urheilulehdissä ja kirjoissa) kiisteltiin siitä onko anabolisissa steroideissa muuta kuin placeboefekti. No, tutkimukset olivat tietysti täynnä tuloksia valtavasta lihasmassan kasvusta lyhyellä aikavälillä, mutta tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunnettu tai se ei ollut yleisessä tiedossa. Nyt on eri ääni kellossa. Sama koskee proteeinilisäravinteita, ennen ei tiedetty että harjoittelu aiheutta pieniä vaurioita lihaksiin, siksi suuri proteeinin tarve oli mysteeri, vaikka kaikki urheilijat niitä käyttivät. Sama edelleen koskee/koski vähähiilihydraattisia dieettäjä.
Testosteroni yhdistyy verbaaliseen improvisaatioon ja improvisaation yleensäkin. Monen fiksun nörtin on vaikea myöntää, että jalkapallo tai koripallokentällä, ne urheilijaöyhät harhauttaessaan oikeasti ajattelevat/improvisoivat nörtin ulos tilanteesta (tietysti harjoittelulla on tässäkin iso rooli.)

Tiedemies kirjoitti...

Näin ikään kuin vihjeenä totean, että oikea tapa suhtautua [...] liittoutua jokaisen uskonnon sekularistiporukan kanssa.

Olen tietyssä mielessä täysin samaa mieltä. Siis siten, että koska keskusteluyhteys ja julkinen kanava on syytä antaa jonkilaisen ystävällisen assimiliaatioon tähtäävän yhteiselon merkeissä, niin sen on syytä olla mahdollisimman sekularistinen.

Tässä on tietenkin sellainen trade-off, että kaikkein sekulaareimmat eivät välttämättä ole kaikkein suosituimpia itse populaation parissa. Julkinen valta on täällä valinnut yllä mainitun imaamin, mikä on minusta ollut erittäin paha virhe.

Tiedemies kirjoitti...

Se virhe, joka tuossa testosteronin roolin korostamisessa on, että tietyn rajan jälkeen testosteroni ei hyödytä mitään ja että tämä raja on sitä alhaisempi, mitä vähemmän on testosteronireseptoreita.

Kun ylimääräistä testosteronia on paljon, aina vain suurempi osa siitä muuttuu aromataasin vaikutuksesta estradioliksi, joka on tärkein estrogeeni, joten testosteronin suuri määrä saa mm. rinnat kasvamaan.

Aivojen ja luuston kohdalla aromataasi on itseasiassa testosteronin toiminnan edellytys. Siksi onkin vähän kyseenalaista, missä määrin aikuisiän testosteronitaso olisi mikään kovin hyvä indikaattori oikein mistään.

Korostan vielä, etten kiistä testosteronin roolia näissä asioissa, mutta seksuaalisen vetovoiman tms. redusoiminen testosteronitasoon on todennäköisesti virheellistä. Se voi näyttää järkevältä muuttujalta, jos kaikki muu jätetään huomiotta, koska se selittää kyllä jotain, mutta veikkaan että jälleen kerran puuttuvat muuttujat imuroisivat suurimman osan testosteronin maagisesta vaikutuksesta.

(Lihaskasvun kohdalla en kiistä yhteyttä missään nimessa, mutta siinäkin on paljon eroja sen suhteen, kuinka reseptorit toimivat, paljonko niitä on jne.)

Kumitonttu kirjoitti...

Päivää Tiedemiehen tupaan.

Tarkkanäköinen oivallus tuo kirjoituksesi - sanoisin jopa että erinomainen kirjoitus, jos se ei vaikuttaisi lipevältä. Itse pohdin asiaa sillä tavalla, että liike-elämässä tuntuu olevan korkeampi moraalinen toimintatapa, koska yksikään poliitikko ei "kanna poliittista vastuuta" (eli eroa) vaikka puhuvat miten typeriä ja järjettömiä asioita tahansa. On jo klisee, mutta käytetään esimerkkinä vaikka vaaliraha-jupakkaa.

Politiikan uskottavuus kärsii entisestään, kun liike-elämässä kuluttajan/kansalaisen ääni toteutuu avoimemmin sekä itse prosessin että lopputuloksen osalta.

MikkoAP kirjoitti...

"Siis, miesten heikompi terveys on naisten preferenssien seuraus. "

No jos Homo Sapiensin historiaa vähän pidemmällä aikavälillä tarkastelee voisi myös sanoa, että
fyysisesti vahvemmat miehet ottivat naiset sen kummemmin heidän, tai heikompien miesten preferenssejä kyselemättä. Mutta aika rankalla kädellä yksinkertaistettu on sekin selitysmalli.

Tiedemies kirjoitti...

Tämä oli tarkoitettu huumoriksi alunperin, vaikka se ei oikein ehkä näy. Siitä ehkä tulee tämä lipevä vaikutelma.

Minua ihmetyttää tässä hommassa siis lähinnä median toiminta. Audin/VV:n toiminta sensijaan on normaalia PR-toimintaa ja mediafläkin minimointia, en noita eroja ja potkuja sinänsä ihmettele, liike-elämässä pelataan imagoilla lyhyemmän tähtäimen peliä ja ihmisresurssit ovat aina uhrattavissa. Siinä ei tavallaan ole kyse läpinäkyvyydestä tai moraalista, vaan myyntiluvuista ja jos niitä jokin uhkaa, niin toimiin ryhdytään heti.

Tällä on positiivisiakin vaikutuksia, vaikken nyt näitä Kiesin potkuja osaa oikein sellaisenakaan varsinaisesti pitää. Ei se tavallaan minulle kuulu.

Politiikassa vastuunkanto tarkoittaa jotain muuta, usein se ei tarkoita mitään. Viimekädessä se näkyy sitten seuraavissa vaaleissa, jos näkyy. Virkamieskunnalla tilanne on vähän ongelmallisempi, koska virkamiestä ei saa laillisesti pihalle pelkkien tyhmien juttujen perusteella.

Tiedemies kirjoitti...

On totta, että seksuaalivalinta tarkoittaa siis seksitodennäköisyyden perusteella tapahtuvaa valintaa, ja se ei välttämättä tarkoita, että seksuaalivalinnassa menestynyt on tullut "valituksi" jotenkin vastakkaisen sukupuolen taholta.

Esimerkiksi joidenkin hirvieläinten sarvet eivät niinkään houkuttele naaraita kuin tehoavat kamppailussa toisia uroksia vastaan. Lihaksilla voi olla ollut samanlainen rooli. Tämä näkyy kyllä sitten myös ihmisenkaltaisilla lajeilla naaraiden preferensseissä ajan myötä.

MikkoAP kirjoitti...

"On totta, että seksuaalivalinta tarkoittaa siis seksitodennäköisyyden perusteella tapahtuvaa valintaa, ja se ei välttämättä tarkoita, että seksuaalivalinnassa menestynyt on tullut "valituksi" jotenkin vastakkaisen sukupuolen taholta."

Totta, tosin nykyisin yksilönvapaus länsimaissa sallii omiin preferensseihin perustuvaa seksuaalivalintaa enemmän kuin koskaan ihmishistoriassa aiemmin. Ja enemmän kuin millään toisella lajilla. Tiedemiehetkään eivät ihmisen lisääntymiskäyttäytymisestä keskustellessaan aina ota tätä tarpeeksi huomioon. Eli siis eivät tee tarpeeksi eroa luonnon "valinnan" ja yksilön "valinnan" välillä. Toki siis yksilön valinnatkin pariutumisessa ovat osa luonnon "valintaa", mutta toivottavasti edes jollekin välittyy, mitä yritän sanoa. :D

Teemu kirjoitti...

"Minua ihmetyttää tässä hommassa siis lähinnä median toiminta."

Niin mikä siinä ihmetyttää? Johtavassa asemassa oleva mies puhuu provokatoorisesti hupsuja, ja kun tähän vielä yhdistää Audin imagon niin onhan se herkullinen juttu.

Jukka kirjoitti...

Tämä on kyllä kastraattien maa.

Oletteko seurannut millaisia mainoksia naisille tehdään. Idea on yleensä sama: Nainen naureskelee miehelle, nainen saa sohvan mieheltä vilungilla, nainen valitsee miehen sijasta mieluummin jäätelön, nainen valitsee suudelman sijasta mieluummin vahatun lattian kosketuksen jne. jne.

Miksi naisille tehdään tällaisia mainoksia ? Voisiko se olla että pahantahtoisuudella on helppo myydä naisille...

Ja miehet pyytelevät naisilta anteeksi ja perustelevat vihreitten miesten ryhmiä.

Panu kirjoitti...

Kuka tekee tutkintapyynnön Kiesistä?

Jotta Kiesistä voitaisiin tehdä tutkintapyyntö, pitäisi ensin olla rikos. Kiesin jutut eivät kuitenkaan ole kansanryhmän vastaista kiihotusta, ja on jo olemassa ennakkopäätös siitä, että sukupuoli ei ole kiihotuspykälän tarkoittamassa mielessä kansanryhmä.

Panu kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Jukka kirjoitti...

Olen kerran kommentoinut blogiasi. Aihe taisi olla joku murrejuttu. Ei liene haitannut. Jos olen muuten loukannut sinua jossain, niin pyydän anteeksi.

En aio palata asiaan.

Tiedemies kirjoitti...

Kuten sanoin, ei henkilökohtaisuuksia tänne. Jos joku sellaisia haluaa laukoa, niin jossakin muualla.

Liekkiö kirjoitti...

"Minua ihmetyttää tässä hommassa siis lähinnä median toiminta."

Audi ja Anna ovat vetäneet siitä narusta, josta media ei vaan pysty olemaan vetämättä. Kun joku sanoo, että "nuoret naiset olisi pakotettava bordelliin*" tai "kun nainen lakkaamasta silittämästä paitani, suhde on lopuillaan", kolumnistit villiintyvät ja huomiota tippuu. Kun kyseessä oli ilmeisesti markkinointiväen erikoisnumero, vedätys näyttää täysin harkitulta.

Joku naistutkija kommentoi (minusta olisi saanut ignoroidakin asian) että kyse on laajemmasta ilmiöstä, Aamulehti käytti sanaa salaliitto. Salaliittovittuilu on taattua Aamulehteä, mutta aika ilmeiseltähän tämä seksistinen backlash tuntuu.

* Hännikäis-viittaus vain median reaktioon, kirjaa en ole lukenut.

H. kirjoitti...

Erilaiset konservatiiveina itseään pitävät henkilöt, jotka paheksuvat Kiesin de facto erottamista, esiintyvät yleensä kaikenlaisen yksityisyritteliäisyyden, markkinatalouden ja kapitalismin ylimpinä ystävinä. Ei pitäisi itkeskellä, kun ihana utopianne potkii teitä omaan nilkkaan.

Mikäs ristiriita tässä on? Markkina- ja yritysmyönteisellä konservatiivilla on ihan samanlainen oikeus itkeä ja valittaa yritysten toiminnasta ja päätöksistä kuin antikapitalistilla tai femakollakin.