keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Heikompi aines

Texas splitti jatkuu hivenen kevennettynä. Prässi alkaa pummata joten siihen vaaditaan muutoksia. En tosin vielä luovuta vaan yritän ensi viikolla uudelleen.

Maanantaina (volyymipäivä) meni
 • Kyykky 3x5 122.5kg. Raskashan se alkaa taas olla. Olen tätä määrää tehnyt aiemminkin, mutta tarkoitus on nyt ajaa eteenpäin perjantain kolmosia jotka tällä viikolla tulevat olemaan 137.5kg. Se pelottaa jo vietävästi. Sivumennen sanoen, maanantain treeniä tehdessäni Hervannan Vaparilla oli Iso Mies (tm) joka liikutteli Isoja Rautoja. Juttelin hänen kanssaan hetken ja mies oli todella miellyttävä, kehui kyykkyä ja oli kovin kannustava. Lämmitti sydäntä.
 • Prässi (5+5+4+4+4) 50kg. Nyt ei enää noussut kunnolla. Pummasin 57.5kg perjantaina tyystin, joten siinä on edessä pudottaminen, esimerkiksi 55kg. Taidan siirtyä "klassiseen" texas splittiin jossa perjantaina tehdään 1x5 ja kokeilla siitä. 60kg ennen juhannusta saattaa jäädä haaveeksi, mutta ei voi mitään.
 • Clean 5x3x60kg. En vieläkään voi nostaa tässä enempää, koska kiinniotto on pielessä. 
 • Leuanvetoon ei ollut enää aikaa eikä oikein puhtiakaan. 
Tänään tein:
 •  Etukyykky 2x5 75kg. Ei se tunnu muuten raskaalta (koska on niin paljon kevyempi), mutta räkkini on niin surkea, että tämä ottaa ranteisiin ja sormiin (kädet ovat jäykät)
 • Raakatempaus 8x2, 47.5kg. Yritin tehdä kakkosta 50kg:lla, mutta ei onnistunut kuin ykkönen. Tässä on paljon vielä työtä ja erityisesti tekniikan hiomista.
 • Soutu 3x5, 85kg. Tuntui mukavalta soutaa pitkästä aikaa. Ajattelin vuorotella penkin ja soudun kanssa keskiviikkotreenissä, viime viikon penkkitreeni teki paikat kipeiksi. 

Perjantain ohjelmassa olisi näillä näkymin:
 • Kyykky 1x3 137.5kg. Se olisi jälleen uusi PR. Näissä on aina hiukan hiuksia nostattava tunne kun tekee maksimaalisia kyykkyjä. Vaikka pikkupoikien painojahan nämä vielä ovat. Bench four and squat five, kuten Fussell sanoi. (Kiloina se olisi 180 penkistä ja 227.5 kyykyssä) 
 • Prässi -- tässä on nyt sitten miettimistä. 1x5 yritys 52.5kg:lla, kolmosen yrittäminen 55kg:lla, "kaikki mitä menee" vielä kerran 57.5kg:lla? 
 • Maastaveto 1x5 140kg. Tässä siis otan 10 kiloa takapakkia. 145 meni kolmosen ja 150 ykkösen, joten tämä lienee realistinen. Remmit mukaan.
 • Leuat 3x5 lisäpainoilla, tällä kertaa 12.5kg lisän kera. 
Lauantaina tai sunnuntaina sitten taas:
 • Raakatempausta yksi maksimiyritys (55, luulisin?) ja 6x2 toivon mukaan 50 kilolla. 
 • Leukoja ilman lisäpainoja. 
Yritin eilen juosta Pyynikillä ja Tahmelassa mutta parin kilometrin kohdalla totesin että ei tule oikein mitään. Otan juoksun uudelleen ohjelmaan sitten juhannuksen jälkeen. Jos saan rakennettua hyvän juoksukunnon heinä- elokuun aikana, en ole vielä sulkenut pois vaihtoehtoa että juoksisin kympin syksyllä jossain kilpailussa. Vanhaan ennätykseeni eli alle 45 minuutin en takuulla pääse tuohon mennessä, mutta jos nyt 50 minuutin pintaan pääsisi niin se voisi olla ihan passeli.

Elokuun alkuun tulee taas pari viikkoa Singaporessa ja siellä ei viimeksi ollut juuri mahdollisuutta nostella. Jos keskittyisin sen sijaan juoksemiseen, niin voisin syys- lokakuussa kokeilla. Olisi nimittäin mielenkiintoista nähdä kuinka nopeasti siedettävän juoksukunnon pystyy oikein rakentamaan, onko hankitusta noin 10 kilosta lihasta paljon haittaa, vai onko peräti hyötyä. Kun juoksin puolimaratonin 2013, painoin noin 12 kiloa vähemmän kuin nyt.

Kaverini jota olen hieman "valmentanut" tässä kevään aikana oli tänään mukana treenaamassa. Hänellä oli maastavetopäivä, ja kun vitoset 120kg:lla oli tehty, hän ei ollut vielä tyytyväinen volyymiin. Olemme nostaneet hänen intensiteettiään tasaisesti nyt pari kuukautta ja mitään rajaa ei ole vielä löytynyt. Hän halusi tänään kokeilla paljonko saisi vedettyä, ja koska tekniikka näytti hyvältä, niin en yrittänyt saada häntä luopumaan ajatuksesta. 150 kilon maven kohdalla alkoi yläselkä hieman pyöristyä ja vauhti olla kovin hidas joten lopetimme siihen. Miehessä on voimaa todennäköisesti 170 vetoon, ja epäilisin että yksinkertainen lineaarinen progressio vie hänet 200 kilon tuolle puolen alle puolessa vuodessa.

2 kommenttia:

Teemu Rovio kirjoitti...

Itselläni maksimikyykkyjen vaikutus on sellainen, että kevyt juoksulenkki on 9 min / km viikolla, jolla on kyykätty ja 6 min / km, kun ei ole kyykätty. On uskomattoman vaikea nostella ja lenkkeillä yhtä aikaa.

Tiedemies kirjoitti...

En usko että kovin hyvin pystyykään tekemään molempia. Erityisesti isomman volyymin jäljiltä jalat eivät liiku samalla lailla. Intensiteetti ei samalla lailla pistä niitä tukkoon.

Olen kuullut huimia väitteitä siitä, että kestävyyttä voi hankkia nopeasti. On olemassa suhteellisen hyväkuntoisille suunnattuja neljän viikon maraton-treenejä. Mietin että voisin ottaa sellaisen työn alle. Ensimmäiset kaksi viikkoa siitä juoksisin Singaporessa ja loput kaksi palattuani. Tampereen puolimaraton on 10.9. Jos juoksisin siellä kympin, niin voisi onnistua.

Yksi mitä harkitsen on, että jos oikeasti parin viikon päästä pääsen "tavoitteeseeni" kyykätä 3x140kg, niin voisin skipata keskiviikon treenin ja vaihtaa sykliin jossa ma+pe käy nostelemassa voiman säilyttämiseksi ja juoksee ke+la. Sitten syyskuussa aloittaisin uuden massakauden.