maanantai 8. heinäkuuta 2013

Lähitulevaisuus

Olen kirjoittanut aiemmin pitkästä tulevaisuudesta ja lukuisista tekniikoista jne, spekulatiiviseen tyyliin tunnisteen tulevaisuus alla.

Kirjoitan asiasta myöhemmin lisää - jos ehdin, sillä aivan lähitulevaisuudessa olen menossa taas kesämökille - mutta ajattelin kesäaamun ratoksi hieman pohtia trendiä joka todennäköisesti tulee olemaan merkittävä. Ennen kuin teen sen, huomautan että lähes jokainen teknologinen muutos yliarvioidaan lyhyellä aikavälillä ja aliarvioidaan pitkällä. Esimerkiksi vuosituhannen vaihteessa internetin merkitystä liike-elämässä yliarvioitiin, mutta nykypäivänä se täyttää todella suuren osan ihmisten arkea.

Eräs hieman internethypen jälkeen esiintynyt toinen "kupla", joka jäi Suomessa lyhytaikaiseksi, oli ns. biotekniikkakupla. Se ei varsinaiseksi pörssikuplaksi koskaan päätynyt, mutta Suomessa esimerkiksi Sitra Esko Ahon johdolla kylvi miljoonia (ei sentään miljardeja!) bioalan startupeihin 00-luvun puolivälin paikkeilla. Koska mitään sen suurempaa menestystarinaa - "uutta Nokiaa", kuten silloin toivottiin - ei syntynyt, moni veti johtopäätöksen että bioalasta ei todennäköisesti koskaan tule mitään.

Tämä johtopäätös on tietenkin väärä, aivan samaan tapaan kuin että "internet katoaa elämästämme" olisi ollut typerä johtopäätös dotcom-kuplan puhjetessa. Esimerkiksi ihmisen koko genomin sekvenssointi maksoi alunperin miljardeja, nyt hinta on painunut muutamaan tuhanteen dollariin, ja putoaa edelleen hurjaa vauhtia, eikä mitään varsinaisia esteitä ole sille, että muutamassa vuodessa yksilö voi selvittää koko DNA:nsa muutamalla eurolla, laitteella, jonka voi ostaa verkkokaupasta ja joka mahtuu taskuun. Tällainen teknologia on potentiaalisesti disruptiivista monella tapaa. Jo aivan banaaleimmasta päästä: Lasten isyyden selvittäminen esimerkiksi tulee olemaan täysin triviaalia kotikonstein. Riskit erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin tulevat ilmi välittömästi, ja niitä ei yksinkertaisesti voi mitenkään salata. Lainsäädäntö tulee toki todennäköisesti väliin, mutta niin kauan kun tällaiset laitteet ovat jossain päin maailmaa laillisia, niitä päätyy kaikkialle missä tällaisiin kysymyksiin halutaan vastauksia.

Yhtenä dystopisena riskinä on että IPR-järjestelmän kannattajat pysyvät nykyiseen tapaan niskan päällä. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että tekijänoikeuksiin ja patentteihin vedoten kaupalliset toimijat voivat vaatia yksinoikeuksia geeneihin myös sen jälkeen kun kyseinen informaatio on käytännössä ilmaista. Olemme jo nähneet miten olemassaoleva informaatio julistetaan jonkun "omaisuudeksi". Esimerkiksi kun joku tunnistaa genomista jonkin piirteen joka paljastaa sairausriskin, niin tämä voidaan jo nyt patentoida, ja käytännössä estää riippumaton lääkekehitys ja jopa diagnostiikka. Kun teknologia tällaisen informaation selvittämiseen kehittyy, argumentit tietenkin heikkenevät, mutta otteet valitettavasti kovenevat. Tämä voidaan nähdä jo nyt esimerkiksi siinä miten "piratismiin" suhtaudutaan.

7 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Näyttäisi, että patenttijantterit eivät pääse niskan päälle tässä:
http://www.economist.com/blogs/babbage/2013/06/supreme-court-rules-genes-may-not-be-patented

Tiedemies kirjoitti...

Toivottavasti tämä trendi jatkuu.

IDA kirjoitti...

Toisaalta erittäin mielenkiintoinen moraalinen kysymys on omistaako ihminen oman geneettisen informaationsa?

Oletetaan, että jostain meistä löytyisi joku mutaatio, jonka avulla, sitä jotenkin käyttämällä, esimerkiksi jotain vakavia sairauksia voitaisiin voittaa. Voisimmeko sanoa: "Älä koske siihen, se on mun"

Tiedemies kirjoitti...

Kai ihminen omistaa omat kromosominsa. Sensijaan informaatiota ei voi omistaa.

IDA kirjoitti...

Noin itsekin ajattelisin. Me olemme mitä olemme, vähän outoja ehkä :D, mutta se mitä kommunikoimme on vapaata riistaa koska siinä on aina vastaanottaja. Emme voisi sanoa mitään, jos joku ei kuuntelisi.

Unknown kirjoitti...

"Lähes jokainen teknologinen muutos yliarvioidaan lyhyellä aikavälillä ja aliarvioidaan pitkällä."
Tämä taisi olla alunperin Osmo A Wiion toteamus.

Tiedemies kirjoitti...

On paljon mahdollista, että kyseinen totemus on Wiiolta. Sitä on käytetty useassakin yhteydessä.