sunnuntai 1. tammikuuta 2012

2012.

Kansalaiset, medborgare.

Tänään on vuoden 2012 ensimmäinen päivä. Tälle vuodelle on luvassa muutama mielenkiintoinen ilmiö. Lista ei ole missään järjestyksessä.

Presidentinvaalit


Heti tammikuussa pidetään presidentinvaalit. Ehdokasasettelu vaikutti ensialkuun epämielenkiintoiselta, ja Sauli Niinistöä pidetään edelleen varmana voittajana. Pidän tätä valitettavana, koska tiukka kilpailu on mielenkiintoisempi seurattava ja analysoitava. Se tuo esiin enemmän yhteiskunnan kannalta mielenkiintoisia kysymyksiä. Tällä hetkellä mielenkiintoisinta on lähinnä se, kuka päätyy toiselle kierrokselle Niinistön rökitettäväksi. Toivon, että tilanne vielä muuttuu. Pidän "vääjäämättömyyden retoriikkaa", joka Niinistön valintaan liittyy erittäin vastenmielisenä. Toivonkin ettei häntä valita, jo ihan tästä syystä.

Tropiikki


Tämä on tietysti henkilökohtainen projektini. Olen siis lähdössä näillä näkymin maaliskuussa Singaporeen vuodeksi. Singapore on monella tapaa hyvin ristiriitainen yhteiskunta. Se on hyvin markkinatalousorientoitunut, mutta valtion rooli taloudessa on epäsuorasti erilaisten holding-yhtiöiden kautta hyvin suuri. Verot ovat alhaiset, mutta ihmisten yksityiselämää koskevat lait ovat hyvin tiukat. Länsimaisen mittapuun mukaan maan demokratia on vähintääkin kyseenalainen, ja esimerkiksi sananvapautta on rajoitettu ankarasti. Maa on toimii esimerkkinä suunnilleen kaikenlaisissa argumenteissa niin hyvässä kuin pahassa ja niin vasemmalla kuin oikealla.

Olympialaiset


Lontoon olympialaisten avauspäivä on 27. heinäkuuta. En ole minkäänlainen urheilufanaatikko, mutta olympialaisia olen seurannut usein sivusilmällä. Kisat ovat nykyisin turvonneet alkuperäiseen verrattuna, ja urheilua tulee muutenkin joka tuutista jatkuvasti. Silti mitalitilastojen ja maailmanennätysyritysten kehitystä on ihan miellyttävää tarkkailla sitä mukaa kun kisat etenevät. Suomalaisittain kisat tuskin tulevat olemaan kovin mielenkiintoiset. Mitalisaldo jäänee vähäiseksi, en yllättyisi suuresti, jos yhtään mitalia ei tule. Kultamitaleita en ainakaan usko tulevan yhtään ainoata.

Alan Turingin muistovuosi


Tämä vuosi on Alan Turingin muistovuosi. Tämä tarkoittaa, että omaan alaani liittyviä konferenssejakin on normaalia enemmän. Turingin syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta tänä vuonna, hänen kuolemansa puolestaan oli yksi 1900-luvun tieteen tragedioita. Toivon mukaan myös se saa huomiota tänä vuonna. Yleisestiottaen homoseksuaalisuus ei vaikuttaisi olevan kovin harvinaista tieteissä, tarkoitan siis, että vaikka homoseksuaalit ovat yleensä yliedustettuina palvelualoilla (kampaamot, stuertit, jne), ei tieteen saralla aliedustus ole mitenkään silmiinnähtävää.

Toisaalta, on erittäin traagista, jos Turing muistetaan etupäässä "homoseksuaalina", vaikka tämä ei liity mitenkään hänen saavutuksiinsa.

Avaruus


Elokuussa MSL:n on määrä laskeutua marsiin, Venuksen ylikulku tapahtuu viimeistä kertaa odotettavissaolevana elinaikanani. Auringon on määrä saavuttaa auringonpilkkumaksimi tänä vuonna. Mars on keväällä oppositiossa, ja vaikka sen kirkkaus ei vedä vertoja vuoden 2003 oppositiolle (kirkkaimmillaan lähes -3), on se nytkin melko kirkas, kirkkaudeltaan -1.2. Jupiter saavuttaa myös erittäin suuren kirkkauden loppuvuodesta.

5 kommenttia:

IDA kirjoitti...

Singaporessa kannattaa varautua siihen, että alussa tulee kaamea hiki ihan normikävelystä paikasta toiseen. Siihen tottuu parissa viikossa. Kävele ja liiku: älä sorru ilmastoituun painajaiseen ;)

Jaska Brown kirjoitti...

No eihän Alan Turingia muisteta homoseksuaalina, vaan kovan luokan kestävyysjuoksijana :-D. Vuoden 1948 olympiakarsinnoissa 2.46.03 ja viides sija kolmen parhaan päästessä kisohin. Itse kisoissa tuolla ajalla olisi irronnut viidestoista sija.

Odottelen mielenkiinnolla raporttia Singaporen oloista.

Tiedemies kirjoitti...

Toivottavasti pääsen raportoimaan Sporesta. Työlupa on nyt käsittelyssä, joten lähiviikkoina pitäisi tulla varmuus.

Tuomas kirjoitti...

Perustuuko väite homoseksuaalien suuresta määrästä palvelualoilla johonkin vaionko se ain ennakkoluuloa?

Tiedemies kirjoitti...

Väitteeni homoseksuaalien yliedustuksesta palvelualoilla perustuu kuulemaani radiohaastatteluun, joku asiaa tutkinut yhteiskuntatieteilijä selitti asiaa. Caveat emptor, en tiedä tutkimuksen laadusta tms.