maanantai 5. joulukuuta 2011


Käteni kunto on heikentynyt viimeisten viikkojen aikana merkittävästi. Osteosynteesimateriaali on lähtenyt liikkeelle, ja töröttää nyt ihon alla selvästi näkyvästi. Siinä ei ole teräviä pintoja, joten se ei aktiivisesti pistä nahasta läpi, eikä ole kosketusarka. Sensijaan käsi on aamuisin täysin toimintakyvytön noin tunnin ajan, ennenkuin sitä on liikutellut varovasti voimaksta tai keskivahvaa kipua vastaan niin, että se "lähtee liikkeelle". Tämän jälkeen koukistaja toimii normaalisti, mutta ojentajaa ei kykene juuri rasittamaan. Ojentajan sietämä kuorma on vähentynyt maksimistaan merkittävästi, ja nykyisellään kipu tulee jo, kun kättä ojentaa suoraan ylös sen omaa painoa vastaan.

Suomessa esiintyy verraten voimakas tendenssi keskitettyihin ratkaisuihin, joihin kaikkien pitäisi vain sopeutua. Voidaan ajatella, että kyseessä on jonkinlainen Janten lain korollaari. Pitkään kirjoituksissani esiintynyt "konservatismi" tulee ymmärtää juuri tällaisen filosofian poliittisena haarana. Olen toki tietoinen, että poliittisesti konservatismi on paljon muutakin, eikä mitenkään yksioikoisesti edes aina sisällä tällaista "mielentilaa", mutta poliittisena liikkeenä kokonaisuutta ajatellen se ammentaa samasta lähteestä.

Tämä mielentila vallitsee, valitettavasti, myös suomalaisessa tiedemaailmassa. Erilaiset riidat "laatumittareista" voidaan laveastiottaen - jos kohta jälleen kerran rintamalinjat eivät ole oikeasti kovin tarkkarajaisia - ymmärtää tämän tendenssin kannattajien ja sen vastavoimien kamppailuna. Itse en kategorisesti vastusta mittareiden käyttöä, kunhan niiden rajoitukset ymmärretään, mutta keskitettyihin ratkaisuihin rakastuneet jantterit yleensä etsivät "objektiivisia" kriteerejä asioille ja kuittaavat vastaväitteet pääsääntöjen rikkomuksina ja pelkkänä "veneenkeikuttamisena".

Yksi aidosti hyväntahtoinen yritys parantaa julkaisutoiminnan laatukriteereitä näyttäisi olevan Julkaisufoorumi. Sen ideana on karkeastiottaen luokitella erilaiset tieteelliset julkaisukanavat, ja tarjota tätä luokittelua työvälineeksi tutkijoille, kun nämä valitsevat julkaisukanavia työlleen. Annan kuitenkin ennusteen, joka on kovin pessimistinen, ja jonka toivon olevan väärä: Tämä otetaan jossakin keskushallinnossa käyttöön. Koska tarjottu luokittelu on kolmiportainen ja koska siinä on kauhean paljon eri foorumeita, sieltä siivotaan alin porras pois ja aletaan vaatia julkaisuja kahdessa ylemmässä portaassa. Oma virallisesti hyväksytty julkaisuluetteloni typistyy siten esimerkiksi kahteen paperiin.

6 kommenttia:

Tomi kirjoitti...

Meinasitko hoidattaa kätesi uudestaan?
Näyttäisi siltä, että alkuperäinen hoito ei mennyt ihan nappiin.

Ilkka kirjoitti...

Miksi käden vointi menee huonompaan suuntaan? Olen olettanut että paremmaksi pitäisi mennä ajan kanssa yleensä, onko sille tehty jotain poikkeuksellista vai miten tämä selittyy?

Tiedemies kirjoitti...

Olen menossa ortopedialle piakkoin kontrolliin. Pääasiallinen syy toiminnaan heikkenemiseen lienee siinä, että luun kiinnitykseen käytetyistä metallipiikeistä toinen on alkanut työntyä ulos. Tämä muodostaa jonkinlaisen ulkoneman kyynärpäähän ja sen ympäristö kipeytyy. Kipu helpottaa kunhan kättä koko ajan liikuttelee, mutta joka aamu liikuttelu on aina vain vaikeampaa kuin edellisenä päivänä.

IDA kirjoitti...

Onko ymmärrettävä niin, että yliopistomaailmassa erilaiset heikkopäiset brandikonsultit ovat konservatiiveja?

Kumitonttu kirjoitti...

Ikävä kuulla ettei ns. handu skulaa. Tuskin lohduttaa, mutta huonomminkin asiat voisivat olla.

Vai on tuo vertaisarviointi tuolla tasolla. Ihmetyttää vaan, että mitenkä se mahtaa olla hoidettu niissä piireissä, missä liikkuvat isot rahat. Kuten ilmastoalarmismi.

Tiedemies kirjoitti...

Tämä ongelma ei liity vertaisarviointiin, vaan siihen, miten tutkimuksen ja tutkijoiden laatua mitataan. Mittarit halutaan määrätä keskitetysti. Julkaisufoorumin ideana on tarjota välineitä tutkijoille, jotta nämä voivat kohdentaa julkaisutoimintaansa laadukkaille foorumeille. Tämä tullaan - näin epäilen - jatkossa kääntämään päälaelleen niin, että tästä tehdään keskusjohdon mittari, ja vielä niin, että katsotaan pelkkää numeroa piittaamatta lainkaan esimerkiksi alakohtaisista eroista.

Tässä sinänsä ei ole mitään "konservatiivista". Se tulee esiin vasta asenteessa, jonka mukaan "näin on aina toimittu" ja siinä, miten "veneenkeikuttajat" yrittävät häiritä toimintaa. Sinänsä tässä ei ole kyse sisällöstä, vaan muodosta, jolla toimintaa perustellaan.