torstai 22. syyskuuta 2011

Media.

Timo-Tirehtöörin Sirkus eli Per...urssuomalaiset RP on hassunhauska kokoelma lähinnä pellejä. Nämä klovnit viihdyttävät meitä aivan jatkuvalla syötöllä. Kuten kaikissa onnistuneissa koomikkokokoonpanoissa, ns Double act variantteineen on tässäkin yleensä pääasiallinen komedian lähde. Homma toimii siis niin, että "Straight man" (tunnetaan myös nimellä "feed") ikäänkuin petaa aivan normaalilla toiminnalla jonkinlaisen tilanteen, jonka "Comic" sitten vääntää vitsiksi. Modernimmissa varianteissa roolit usein vaihtuva lennossa, ja vitseissä on useampi metataso, jotka sitten kuoritaan vitsillä toisensa perään.

Nyt on meneillään tällainen feed-comic ketju, joka on pedattu kokonaiseksi neljäksi vuodeksi. Erityisesti Tirehtööri-Timon hahmo on hauskasti kirjoitettu: hän toimii Comic:ina medialle, mutta Straight-maninä omalle pellelaumalleen. Pelleistä joku sitten heittää vitsit, ja Timo leipoo siitä lisää feediä porukalle. Lauman ykkösketjun pelleillä on omat tyylilajinsa. On kuivaan sarkasmiin erikoistunut Jussi, klassinen slapstick-vaikutteinen pelle Teuvo, ja hauskasti straight-manin ja comicin roolia yhdistelevä rääväsuinen James. Porukkaan kuuluu toki vanhan koulukunnan miehenä myös Pertti eli "Veltto", jonka pellen ura on valitettavasti vähän ollut hiipumaan päin, kun nämä uudet kaverit ovat ilmeisesti yleisön mielestä hauskempia. Odotan silti vielä innolla tulevaa kolmea vuotta, kun Kike, Pertti ja viime kaudella välillä ansiokkaasti ilahduttanut Pentti pääsevät myös vauhtiin.

Haluaisin vielä kommentoida sikäli, että kuten kaikessa hyvässä komiikassa, tässäkään ei epäröidä pureutua päivänpolttaviin aiheisiin. Timon Sirkus onkin ansiokkaasti pitänyt tapetilla, komedian keinoin, Euroopan Unioniin, Kreikan velkakriisiin ja valtion alijäämiin liittyviä kysymyksiä. Erityisesti Jamesin (Jameksen?) viimeinen pläjäys käsitteli yhtä suomalaisen yhteiskunnan perinteistä kipukohtaa eli mediaa.

Kuten kaikissa vitseissä, tässäkin on se riski, että sitä lypsetään liikaa. Siitäkin on jo vähän merkkejä. Ehkä Sirkuksessa on muitakin ohjelmanumeroita. Jos vaikka Tirehtööri-Timo tulee kohta estradille tuolin ja ruoskan kanssa kesyttämään leijonaa?

16 kommenttia:

Teemu kirjoitti...

Hiipuviin Double Acteihin on tapana tuoda kolmas pyörä. Eli tässä tapauksessa puolueen uskollinen soturi Pirkko, joka on tavismaisuudessaan hahmo johon on helppo samaistua. Pirkon ihailun, myötähäpeän ja hämmennyksen kautta katsoja työstää omia tunteitaan esitystä kohtaan.

Tomi kirjoitti...

Asiapoliitikon (ei siis akuankkapoliitikon) James Hirvisaaren pläjäyksestä saa kuvan, että sananvapaus on ok, jos persut saavat valvoa sen käyttöä.
Hän myös pläjäyksessään tukee vaimonsa työnantajaa, julkisen rahoituksen kilpailijan kustannuksella.

Tiedemies kirjoitti...

Hirvisaarella on toki mielekäs pointti, media käyttäytyy kuin kakaralauma. Siihen tosin ei auta, jos yksi suurimmista puolueista käyttäytyy kuin pellekavalkaadi.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö persuille ole koko ajan sanottu ettei sananvapaus ole mikään oikeus ilmaista itseään julkisesti mediassa. Hirvisaari saattaa olla pelle, mutta käsittääkseni hän ei esimerkiksi ole vaatimassa Ylen toimittajia linnaan tai muuta joka loukkaisi sananvapautta.

Tämä tuorein JSN:n päätös persu-sanan käytöstä on kyllä parasta teatteria. Eduskunnassa ei saa sanoa persu, mutta lehdessä saa.

Kumitonttu kirjoitti...

Mediassa ja muuten vaan paljon esiintymään joutuvat koulutetaan nykyisin melkein järjestään. Suomessa toki vielä vähemmän kuin meitä suuremmissa maissa, mutta esimerkiksi Urpilaisessa tämä näkyy selkeästi. Myös Kataisen esiintymisessä näkyy koulutus, kun taas vanhemman polven poliitikoissa esiintyminen on vaan vuosien saatossa hioutunut.

Vielä 90-luvulla oli tapana voivotella, kuinka sähköinen tiedonvälitys on vienyt asiat huonompaan suuntaan, kun Rooseveltia ei olisi valittu rullatuolissaan Amerikan pressaksi tai kuinka Ståhlberg (muistaakseni) louskutti tekohampaitaan niin, ettei tv-keskusteluista tulisi mitään. Eli asia oli tärkeämpi kuin esitys.

Nyt tilanne on kääntynyt toisin päin. Rauhallisesti käyttäytyvät mutta sisällöllisesti huttua suoltavat broilerit ovat "asiapoliitikkoja" ja aiheesta arvostelevat mutta paikallisessa pubissa tavisten elämää elävät lauantaikänöset vetävät sahurit ovat "akuankka-poliitikkoja". Jos osaisin tuntea sääliä aikuista ihmistä kohtaan, niin nyt voisin. Ehkä myötähäpeä on kuitenkin kuvaavampi termi.

Jos nyt ihan muistin varalta vetäisen parit todelliset koomikot eduskunnasta viime vuosilta, niin ykkönen on entinen ministeri Karpela, kakkonen se ärkoopeen itsarin tehnyt pedofiili, kolmonen voisi olla Arhinmäki, neljäntenä ministeri Juhantalo, viidentenä ministeri Vanhanen, kuudentena Guzenina, seitsemäs ministeri Holmlund, kahdeksas Tiusanen, yhdeksäs Väyrynen ja kymmenes vaikkapa muuan Halonen. Kuten varmaan ymmärsit, lista ei ole täydellinen eikä edes missään järjestyksessä - kirjasin nimiä sitä mukaa kuin kirjoitin. Nämä veijarit ovat asiantuntemattomia papukaijoja, jotka eivät ole saaneet mitään myönteistä aikaiseksi. Ei välttämättä hakkarainenkaan, mutta toisin kuin em. hän ei ole myöskään aiheuttanut mitään tuhoa.

Tomi kirjoitti...

Kumis, listasi saa minut tuntemaan myötähäpeää sinua kohtaa.

GM kirjoitti...

Olen täysin samaa mieltä Kumiksen kanssa. Libertaarina en tietenkään äänestänyt, mutta sanoisin omin sanoin vielä, että tämä persujen ajojahti niin mediassa kuin näissä blogeissakin alkaa nyppimään. Ammattipoliitikon uran valinneet Katainen, Urpilainen ja muutamat muut "vakavasti otettavat" hahmot aiheuttavat todellista vahinkoa saamallaan vallalla, ja sitä ei pidetä yhtään minään ongelmana. Sen sijaan täällä nauretaan persujen 1.kauden kansanedustajille ja näiden kokemattomuudelle median suhteen. Näitä comic relief hahmoja jotka sanovat mitä ajattelevat sitten syytetään suunnilleen kaikesta.

BTW, kuka muistaa sen tapauksen kun George W.Bush puhui katukieltä sen jälkeen kun luuli että mikit on sammutettu jossain tilaisuudessa? Sellaista se on näillä käteisillä ja urpolaisillakin omien kesken mutta typerät aasit kuvittelevat että he eivät edes ajattele muuta kuin kansakunnan tulevaisuutta jopa nukkuessaan. Ammattipoliitikkoina he ajattelevat samaa kuin kaikki muutkin työssä käyvät: miten saada lisää liksaa ja mahdollisesti saavuttaa taloudellinen riippumattomuus.

Vituttaa tämmöinen kaksinaamaisuus joka persujen ruoskimiseen liittyy. Ihmisen perusvika on aina dissata muiden vahvuudet ja nostaa omat heikkoutensa hyveiksi. Heikkous tässä asiassa on se ettei uskalla sanoa mitä ajattelee. Suoraan.

Teemu kirjoitti...

Osalla ihmisistä tuntuu olevan semmoinen käsitys että sananvapaus tarkoittaa sitä että kaikkeen sanottuun pitää suhtautua kunnioituksella. Vähän niin kuin perustelisi asiansa sillä että minulla on oikeus mielipiteeseeni. Niin on, mutta se ei tarkoita sitä että mielipiteesi ei voi olla muotitermein hanurista, eli olet väärässä.

Tiedemies kirjoitti...

Tämän kirjoituksen ideana on olla mediakritiikkiä, ja se on myös huumoria.

Sitäpaitsi, kai nyt persuille saa nauraa, persujen kannattajat ja aktiivithan kirjoittelevat jatkuvasti muista poliitikoista näitä saunantakusjuttuja ja olettavat että niille korkeintaan naureskellaan. Minä ainakin naureskelen.

Hirvisaari on täysi pelle, hänen koko kirjoittelunsa perustuu muiden solvaamiseen viherstalinisteista puhumisineen. ja aggressiiviseen kielenkäyttöön, ja sitten mies ottaa hillittömät pultit jostain "persu"-sanasta. Jos hän on tosissaan, hän on totaalinen dorka, ja jos pelleilee, niin sitten pelle. Sama se minulle on.

Tomi kirjoitti...

TM, muistelen erään pitäneen Hirvisaarta ihan asiaehdokkaana.

Tiedemies kirjoitti...

Hirvisaari on ihan ansioehdokas, so. hän oli ja on ehdokkaana tietyllä profiililla, joka on pitänyt. Ei hän ole mikään julkkis tms, joten täydestä pelleydestään huolimatta arvostan Hirvisaartakin monin verroin enemmän kuin jotain Tanja Karpelaa.

Valkea kirjoitti...

Off-topic.

Tässä artikkelissa käsitellään aihetta, joka on täällä usein ollut aiheena.

http://charltonteaching.blogspot.com/2011/09/peer-reviewed-research-turtles-all-way.html

Kumitonttu kirjoitti...

Kun en ole Hirvisaaren tekemisiin aiemmin mitenkään perehtynyt, tämän innoittamana googlasin kotisivuillensa. Siinä on komiasti heti kättelyssä 14-kohtainen ohjelmajulistus eli yrityskielellä visio ja alla missio: "Riittää, että kansalaiset ovat sitä mieltä - muita perusteluja ei tarvita!"

Kohdassa 8 Hirvisaari kirjoittaa "Vastustan sananvapauden rajoittamista" ja kohdassa 9 "Paheksun mediavallan väärinkäyttöä", jotka ovat siis ilmeisesti olleet kyseisen herran tähtäimessä (hups - asetermi) pidemmän aikaa. Kenties voi olla jopa niin, että ihmiset ovat äänestäneet häntä juuri näistä syistä. Ainakin hän on ilmeisen johdonmukaisesti puhunut aiheesta pidemmän aikaa. Joskin syystä, jota en tiedä eikä rehellisesti sanottuna edes kiinnosta

Hirvisaaren listasta sinänsä vielä sellainen asia, että siinä mainittu visio on periaatteessa mahdollista toteuttaa. Kun sitä vertaa Tuomiojan, joka kiistatta on yksi vaikutusvaltaisimmista poliitikoistamme, visioon "Toivon maailmanrauhaa" tai Stubbin idioottimaiseen "50% Suomen kansantuotteesta tulee viennistä ja teen kaikkeni sen turvaamiseksi", niin en voi vittu kuin ihmetellä, että Hirvisaaren lausahdus olisi millään mittapuulla millään kriteerillä noita huonompi.

Sanavahvari fabjew

Tiedemies kirjoitti...

Korostan, etten ole missään vaiheessa väittänyt Hirvisaarta miksikään linjattomaksi akuankkaehdokkaaksi. Olen ehkä täysin eri mieltä monesta hänen ohjelmakohdastaan (faktisesti; ohjelmissahan sanamuodot valitaan aina niin, että ne eivät olisi helposti vastustettavissa).

Sensijaan pidän Hirvisaarta pellenä, koska hän itse on toistuvasti höpöttänyt viherstalinisteista tms, ja on nostanut samaan aikaan hirveän metelin jostain "persu" sanasta.

GM kirjoitti...

Sensijaan pidän Hirvisaarta pellenä, koska hän itse on toistuvasti höpöttänyt viherstalinisteista tms, ja on nostanut samaan aikaan hirveän metelin jostain "persu" sanasta.

Viherstalinistit ei viittaa teknisesti mihinkään puolueeseen, vaan ideologiaan. Persu taas viittaa puolueeseen. Jos Mooseisland olisi puhunut toistuvasti vaikkapa Virheistä, asiat olisivat rinnastuneet.

Tiedemies kirjoitti...

Kyllä Hirvisaaren jutut ovat kohdistuneet etupäässä Vihreisiin, siitä on ihan turha jeesustella. Minulla ei ole mitään sinänsä sitä vastaan, että keskusteluun tulee vähän väriä (näitä sydämeltään sivistymättömiä, niinkuin Riitta Uosukainen sanoi), mutta kyllä tuplastandardeja vaativille pelleille pitää sanoa suoraan, että nämä ovat pelkkiä pellejä. Hirvisaari on. Vieläpä kovin aggressiivinen sellainen, tulee ihan joku nakkikioskihuligaani mieleen.