perjantai 29. heinäkuuta 2011

Liha tottelee.

Kahden viikon tauon jälkeen kävin eilen taas ohjatulla lihaskuntotunnilla. Sain lihakseni kipeiksi, mikä tapahtuu kun tauko on ollut pidempi kuin viikon. Viikkokin on hieman liian pitkä tauko, mutta kipeytymistä ei tapahdu, jos on ollut muutoin aktiivinen. Nyt olin löysäillyt liki kymmenen päivää.

Yllä lainattu kappale on hartialihasharjoituksen yhteydessä. Harjoitus on hieman epämiellyttävä, muttei tavattoman raskas. Harjoituksen lopussa on etunojapunnerruksia pystysoutujen ja jonkinlaisen pystypunnerus/soutu-yhdistelmäsetin jälkeen. Kykenen melko suureen määrään etunojapunnerruksia kylmiltään, mutta setti on ilmeisesti suunniteltu niin, että jokin tukilihas on lähes pois pelistä lopussa, ja tämä tekee punnerruksesta hankalaa.

Liikunnan vaikutus ihmisen psyykeen ja tietysti muuhunkin terveyteen on merkittävä. Ihmettelen suuresti sitä, miten vihamielisesti tähän ajatukseen yleisestiottaen suhtaudutaan. Esimerkiksi ajatus, että lääkäri esittäisi potilaalle lääkkeen sijaan ohjeeksi liikuntaa, on vieras ja herättää epämiellyttävän tunteen. Moni kokee liikunnan merkityksen korostamisen moralismina. En puhu nyt mistään kuntoklubeista, lihasten pumppaamisista, maratoneista tms, vaan ihan siitä, että kroppaa nyt ei makuutettaisi ja liikuteltaisi vain autolla, hissillä jne, vaan että lihakset tekisivät edes osan aikaa sitä, mihin ne on tarkoitettu.

Itse huomaan aivan selvästi, miten liikkumattomuus tekee minusta myös henkisesti veltomman ja pahantuulisen. Vastaavasti liikunta parantaa mielialaa merkittävästi. Olen huomannut, että "optimaalinen" tulos itselleni tässä suhteessa saavutetaan noin neljällä tai viidellä kerralla viikossa, noin tunnin kerrallaan. Tämä on vähän, jopa suositusten alarajalla. Sen verran minussa on moralistia, että Kekkosen tavoin uskon, että kaikki syyt vältellä liikuntaa ovat tekosyitä.

5 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kunhan saat läskit kuntoon, niin kommetoippas tätä

IDA kirjoitti...

Älä mee noihin. Kuvittelet eläväsi ikuisesti ja sitten sinusta tulee ylpee.

Sä oot hyvä just nyt ;)

Anonyymi kirjoitti...

Olen samaa mieltä. Lisäksi varsinkin vyötäröllä oleva läski on täyttä myrkkyä, se vie kaiken energian pois.
Itse en käy ohjatuilla tunneilla, mutta olen nykyään kiinnostunut funktionaalisesta treenamisesta.
Olen myös ostamassa erään TRX kopion prismasta.
suspension trainer
Tämän tai lähes saman saa Prismasta yli puolet halvemmalla.
Vieläkin kaduttaa kun ne painoliivit jäi ostamatta tuosta puljusta. Halpiksiahan nuo on, mutta hinnat ovat kyllä kohdallaan.

Tiedemies kirjoitti...

IDA, en kuvittele. Tällä ei ole mitään tekemistä ylpeyden kanssa muutenkaan, tosin toki joku voi vähän ylpistyä kun fyysinen kunto on parempi.

Tiedemies kirjoitti...

Kumis, kommentoin siitä vain yhtä asiaa: Kaveri on fyysikko, joten tuon tason älyllinen sikailu -- en sano edes epärehellisyydeksi -- näkyy selvimmin tässä lauseessa:

The "error of the measurement" of the warming trend is 3 times larger than the result!

Tämä perustuu siis siihen, että hajonta eri mittauspisteiden trendien välillä oli suurempi kuin keskimääräinen lämpeneminen. Hän kuitenkin täysin sivuuttaa sen, minkä kokoisilla, ja millä nimenomaisilla alueilla lämpeneminen tapahtuu. Koko kirjoitus hyökkää jonkinlaista olkiukkoa vastaan, sellaista, jossa ilmastonmuutoksen muka olisi väitetty lämmittävän kaikkia paikkoja maapallolla. Jos sellainen käsitys olisi oikeasti ollut vallalla, niin teksti kyllä sen tehokkaasti kumoaisi, mutta käsittääkseni kukaan ei sellaista ole väittänyt.