Tänään on viimeinen päivä Oxfordissa. Tapaan parin tunnin päästä "isäntäni", annan hänelle selonteon täällä tekemästäni työstä ja sitten pakkaan tavarani. Aamulla lähden matkaan kotiin, lopullisesti.
Tutkimus ja yhteistyö ei tietenkään - toivottavasti - pääty tähän. Viimeistelen reissuun liittyvät jutut ensi viikolla Suomessa ja sitten pidänkin loppuvuoden lomaa. Ikäänkuin en olisi lentänyt jo tarpeeksi (laskelmieni mukaan liki 35000km), lähden etelään vielä viikoksi. Bamse-klubi lapsille, aurinko, uima-allas, pari hyvää kirjaa, puolihoito jne.
Lisäys 12:00: Palaveri ohi, hommat pulkassa, laukku pakattu, lentolippu tulostettu. Avaimet palautan aamulla, nyt lounas ja lahjaostoksille. Mahkut ovat fifty-sixty että sairastun parin päivän sisällä flunssaan tms. Niin käy yleensä aina, kun jokin tällainen rupeama päättyy.
7 kommenttia:
Yeah. On ollut kiva seurata tätä episodia.
Kiva. Jos saan Akatemialta rahaa, vuoden päästä seuraa hevimpi reissu, kun lähdemme koko perhe puoleksi vuodeksi toiselle mantereelle. Peukut pystyyn.
Mises-instituutissa taas mielenkiintoinen artikkeli patentteihin liittyen:
http://mises.org/daily/4848
Luin Kinsellan traktaatin "Against Intellectual Property" joku aika sitten.
IPR on epälegitiimi järjestelmä luonnonoikeudellisesta, utilitaristisesta, jne. näkökulmista. Sitä perustellaan utilitaristisesti, mutta perustelut ovat kaikki rikki. En enää edes viitsi väitellä asiasta sen enempää kenenkään kanssa.
OT: Kysyn tästä Irlannin pankkikriisistä. Miksi pankkeja ei saisi päästää kaatumaan? Ja sitten tietysti kansallistaa ne, ettei esimerkiksi Irlannin asuntovelallisille kaadu lainat päälle. Mutta ulkomaiset pankit jäisivät nuolemaan näppejään niin kuin Islannin tapauksessa. On täysin selvää, että lainanantajan pitää kantaa osa riskistä. Ilmaista rahaa ei ole.
Tietysti politiikkojen valta lainarahoituksessa on riskaabelia, mutta hyviä vaihtoehtoja ei ole. Voiko tässä kaikessa olla kyse siitä, että keskieurooppalaisilla ja englantilaisilla pankkiireilla on niin paljon valtaa ja suhteita, että he painostivat EU:n kautta Irlannin takaamaan nuo lainat, jotka on otettu siis näiltä pankeilta itseltään?
Pankkien kaatumisen ongelma tulee tästä: pankki lainaa rahaa sisään ja ulos. Sisään lainatut rahat ovat ihmisten tileillä ja uloslainatut rahat ovat lainapääomaa. Homma menee aina niin, että lainoja on niin paljon, ettei talletuksia pystytä maksamaan takaisin heti, jos kaikki haluavat rahansa.
Yksittäisen pankin kaatuminen ei olisi ongelma muille kuin sen asiakkaille muuten, mutta kun lainat ja maksusitoumukset menevät pankkirajojen yli. Eli jos pankki A kaatuu, niin pankista A pankkiin B suuntautuva maksuliikenne pysähtyy. Koska rahavirrat ovat hyvinä aikoina pikkuhiljaa "optimoituneet", pienikin tällainen häiriö vaikeuttaa B:n selviytymistä maksuistaan, ja jos A päästetään kaatumaan, pelko leviää, että B:kin kaatuu ja ihmiset haluavat rahansa B:n tileiltä jne.
Eli jos pankkeja päästetään kaatumaan, siitä voi seurata ns. bank-run, ja koska kaikki raha, mitä on olemassa, on periaatteessa velkaa, yleinen pankkipaniikki pahimmassa tapauksessa tuhoaa koko rahajärjestelmän.
OK. Mutta lainaavat pankit tulisi pakottaa ottamaan niin suuret tappiot kuin vain suinkin mahdollista. Se maksaa joka mokaa.
Kuitenkin jos olisin Irlantilainen minua ottaisi aika lailla päähän. He maksavat kohtuuttoman suuren osan laskusta. Jos kyse on Euroopan rahajärjestelmän pelastamisesta ja yksityissistä pankeista, joiden pääkonttorit nyt ovat Irlannissa, ei Irlantilaisten tulisi tehdä sen enempää uhrauksia kuin muidenkaan.
Mutta ehkä Irlanti ei saisi enää lainaa järkevään hintaan, jos he eivät tekisi niin kuin joku haluaa? :/.
Lähetä kommentti