perjantai 30. huhtikuuta 2010

Viimeinen linja.

Rahat jäivät viimeisestäkin lähteestä saamatta, sillä radiohiljaisuus on täydellinen ja rahanjaosta päätettiin eilen. Valitin jo aiemmin nöyryyttämiseen tähtäävästä käytännöstä, jossa hylätyille hakijoille ei ilmoiteta asiasta lainkaan. Tavallaan siinä on järkeä, koska hakijoilla ei ole varsinaisesti mitään "oikeuksia" eikä rahan myöntäjillä mitään velvollisuuksia. Kyse on mielestäni enemmänkin kohteliaisuudesta ja tarkoituksenmukaisuudesta.

Rahoituksen jakamisessa on kuitenkin kyse valinnoista. Rahoittajat valikoivat, kenelle rahansa antavat ja saajat ovat niitä, joiden työn uskotaan olevan heidän näkökulmastaan tarkoituksenmukaisinta tuettavaksi. Erottelu on kuitenkin puhtaasti binäärinen, eikä hylätty hakija esimerkiksi saa mitään palautetta siitä, miksi hänen hankkeensa on jäänyt vaille rahoitusta. Esimerkiksi julkaistaessa arvioija ainakin jollakin tapaa pistetyttää työn, usein useamman eri dimension suhteen.

Toki osa rahoittajista toimii myös näin, ja prosessi, jonka myötä rahoitus hylätään, on läpinäkyvämpi. Esimerkiksi ulkopuolisten asiantuntijoiden esittämät lausunnot saatetaan toimittaa myös hakijalle. Tällainen onkin tarkoituksenmukaista, koska muutoin saattaa vakiintua kulttuuri, jossa "hyväksyttävän hakemuksen" muodosta ja sisällöstä liikkuu vain erilaisia kansantaruja. Erilaisista temperamenttisyistä pidän tällaista kulttuuria erityisen vastenmielisenä, ehkä siksi, että se muistuttaa politiikkaa ja muita vastaavia suosituimmuuskilpailuja.

Onnekseni olen tällä hetkellä itseasiassa helpottunut reissun peruuntumisesta. Erilaiset laajempaan perhekokonaisuuteen ja lapsiin liittyvät tekijät ovat tällä hetkellä sellaisella tolalla, että useamman kuukauden poissaolo kotoa ei tunnu lainkaan hyvältä idealta. Ehkä yritän uudelleen parin vuoden kuluttua.

Ei sillä, että nämä rahoittajatahot mitenkään siihen kannustaisivat, kaikenlaisista juhlapuheista huolimatta
.

Update: Rahaa tuli, tosin vain puolet anotusta. Keikka siis tod. näk. toteutuu, mutta lyhyempänä. Täytyy alkaa selvittää hetimiten asioita.

Ei sillä, ei tämäkään hyvä vaihtoehto ole.

3 kommenttia:

Juha Kettunen kirjoitti...

Kattila:

Rahat jäivät viimeisestäkin lähteestä saamatta, sillä radiohiljaisuus on täydellinen ja rahanjaosta päätettiin eilen.

Update: Rahaa tuli, tosin vain puolet anotusta.

Hätähousu.

- Pata

Tiedemies kirjoitti...

Totta, hätäilin, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun ilmoitukset myöhästyivät näin paljon. Ja ensimmäinen kerta kun sain rahaa...

Mikko kirjoitti...

Ehkä lahjoittajat lukevat blogiasi.

Hyvää vappua!