tiistai 9. maaliskuuta 2010

Tokkura.

Muistinkin jossain vaiheessa lukeneeni, että suositusten mukaan olisi hyvä nauttia kofeiinia ennen päiväunia. Tein sen virheen, että kävin lounaan jälkeen sohvalle artikkelia lukemaan. Nukahdin, ja nukuin noin tunnin. Kärsin yleensäkin päiväsaikaan nukkuessani vakavasta uni-inertiasta. Kärsin aika-ajoin myös hypersomniasta, joka toisinaan saa jopa narkolepsiaa muistuttavia piirteitä. Olen esimerkiksi nukahtanut joskus luennoidessani. Ongelmaa on selvitelty, mutta mitään varsinaista kliinistä syytä sille ei vuosien aikana ole löydetty. Nukahtelutaipumus ei ole yleensä riippuvainen muusta vireystilastani, ja liittynee tarkkaavaisuuteen säätelyyn liittyviin ongelmiini yleisemmin.

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joskus vastaavissa tapauksissa olen kuullut, että syyksi on esitetty raudanpuutetta.

Anonyymi kirjoitti...

Toinen mahdollisuus on tietenkin, että happi ei kulje jostain syystä yöllä nukkuessa kunnolla. Itse olen jonkin verran virkeämpi kun aloitin astmalääkityksen.
Mutta nämä kaikki on varmaankin tapauksessasi tutkittu.

Tiedemies kirjoitti...

Raudanpuutteesta ei ole kyse, uniapneaa ei ole selvitetty kovin tarkkaan, mutta merkkejä hengityskatkoksista ei ole. Sokeriaineenvaihdunta on tutkittu, samoin kilpirauhanen ja b12-vitamiini.

Luulen, että kyse on ADHD:n kaltaisista vireystilan anomalioista.

Anonyymi kirjoitti...

Ok. Aivan. Olet joskus kauan aikaa sitten sanonutkin jotain tälläistä.

Anonyymi kirjoitti...

Uniapneadiagnoosi kannattaa hankkia jo siksi, että pääsee vetämään älypillereitä. Kuulin tuossa taannoin, että niiden jakelua syynätään kauhean tarkasti, mikä on ihmeellistä, koska kaikenlaista mömmöä on jokseenkin lepsusti saatavilla. Ehkä yrittävät estää yli-ihmisten valtaannousua, vaikka turhaan yrittävät, yli-ihmiset voittavat lopuksi silkkaa fiksuuttaan.

Tiedemies kirjoitti...

En ole kuullut kenestäkään, joka olisi päässyt uniapneadiagnoosin takia vetämään älypillereitä.

IDA kirjoitti...

Itse asiassa helpottaa ja vapauttaa ajattelua, kun voi selittää tuollaiset jutut yliluonnollisilla syillä. Itse "nukun" läpi melkein jokaiset tilaisuuden, jossa on enemmän kuin noin parikymmentä henkeä. Sitten vain otan kassin, lähden ja totean itselleni olleeni jossain muualla ;)

Tiedemies kirjoitti...

IDA: Lol. Tämä on yksi homma, jossa tuollainen selitys kyllä olisi kieltämättä hyvä. "Spaced out".

Anonyymi kirjoitti...

Sori, sekoitin narkolepsian ja uniapnean. Pitäisi kai nukkua enemmän.

Tiedemies kirjoitti...

Narkolepsia-diagnoosi voisi toisaalta ollakin kätevä. Täytyy kysyä lääkäriltä.

Tiedemies kirjoitti...

Tosin, menettäisiköhän siinä ajokortin?

Anonyymi kirjoitti...

Unipolille on Tampereella vuoden jono. Kannattaa painostaa työterveyslääkäri laittamaan lähetteen mahdollisimman pian, jos epäilee sellaisen tarvetta.

Itsellä meno kannatti - löytyi kaikenlaista käymishäiriötä. Mitään pillereitä en tosin saanut.