keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Kivun väri.

Kävin hammaslääkärissä. Poskihampaan paikka oli rikkoontunut, ilmeisesti materiaali oli ollut väärä. Hammaslääkäri puudutti, koska kohta näytti siltä, että kipeää tekee. Tunto alkaa hiljalleen palaamaan oikealle puolelle kasvoja.

Hammaskipu on jotain, mitä on erittäin vaikea kestää. Yleensä esimerkiksi murtumaan tms. liittyvä kipu on ihan erilaista, sävyltään tummempaa. Päänsärky, jota saan kofeiininpuutteesta, on jossain määrin pastellisävyistä. Hampaan vihlaisu sensijaan on kuin kuparilla maustettu flash-powder-välähdys. Se täyttää tajunnan ja syrjäyttää kaikki tietoiset ajatukset, jäljelle jää vain kipu.

11 kommenttia:

Evojeesus kirjoitti...

http://en.wikipedia.org/wiki/Schmidt_Sting_Pain_Index

Paljonko?

Tiedemies kirjoitti...

4+, ehdottomasti.

Tähän on vielä jatkoa. Puudutus lakkasi, menin syömään ja purin pehmeää leipää. Kun sain leuat kiinni, aika pysähtyi. Lauma cenobiitteja tuli huoneeseen, porasi reikiä päähäni ja repi lihat luistani. Äkkiä aika jatkoi taas kulkuaan ja kaikki oli kuin ennenkin, lukuunottamatta ohimolta valuvia hikikarpaloita.

Soitin hammaslääkärille, hän sanoi, että vihlominen voi jatkua muutaman päivän.

Laihdun todennäköisesti aika tavalla.

Juha Kettunen kirjoitti...

Onneksi omia hampaitani pitää harvoin korjailla. Viimeksi pikkupaikkauksen yhteydessä erehdyin ottamaan puudutuksen. Puudutus kesti puoli päivää, jolloin puhuminen, syöminen, juominen ja jopa kuolan pitäminen suun sisällä oli liki mahdotonta. Syödessä kielikin meinasi mennä ruuan mukana. Ehkä se laittoi puudutetta liikaa tai jotain. Seuraavalla kerralla yritän sinnitellä ilman jos suinkin mahdollista.

Tiedemies kirjoitti...

Minulla on syystä tai toisesta jouduttu aivan takimmaisia poskihampaita (siis ei viisaudenhampaita vaan niitä edeltäviä) korjaamaan heti alusta, niissä on ollut jotain ihme vikoja.

Tässä tapauksessa kyse oli tuollaisesta hampaasta ja siitä, että siinä oleva paikka oli lähtenyt irti, paljastaen alta sanoisinko "hieman" herkän kohdan. Puudutus oli aivan ehdoton, en olisi rehellisestisanoen todennäköisesti pysynyt tajuissani kun hammasta viilattiin. Puudute on tietysti vähän kurja, eilen meni pitkälle iltapäivään ennenkuin uskaltauduin laittamaan mitään suuhun ja puhuin kuin humalainen ainakin pari tuntia.

Juha Kettunen kirjoitti...

Minulla on syystä tai toisesta jouduttu aivan takimmaisia poskihampaita ... korjaamaan heti alusta, niissä on ollut jotain ihme vikoja.

Tarkoitatko ettet olekaan täydellinen? Vaadi heti rahat takaisin! Tai siis hetkinen...

No eivät minunkaan hampaani täydelliset ole. Minulla on alaleuassa vieläkin yksi maitohammas! Muuten ihan normaalin näköinen, paitsi että puolet muita lyhyempi. Geenivirhe, sanoi suuhygienisti. Vanhemmat eivät ottaneet valitustani kuuleviin korviinsa.

Tiedemies kirjoitti...

LOL!11!

Juu, vanhemmilta koetin periä hammaslääkärimaksuistani ainakin osaa takaisin vetoamalla huonoihin geeneihin, mutta sanoivat, että takuu on mennyt jo umpeen.

Arawn kirjoitti...

Minulla ei kyllä ole ollut suuria ongelmia puudutuksen kanssa. Kyllä, sen vaikuttaessa puhe on hiukan sössöttävää eikä voi syödä mitään pureksittavaa, mutta puoli päivää voi ihan hyvin elää syömättä. Ja nestemäiset ruoatkin on keksitty ja juoda voi aina.

Jännin kokemus oli se, kun ensimmäinen viisurini oli kiskottu puudutuksessa ulos (ei tuntunut, jei) ja puudutuksen alkaessa uupua otin ensimmäistä kertaa elämässäni Panacodia. Päässä alkoi huipata niin, että oli pakko mennä makuulle. Mutta eipä sattunut!

Itse en ole kokenut hammassärkyä vihlovana useinkaan. Enemmänkin se on hiljaista, tykyttävää jomotusta. Kerran tuntui, kuin koko pää olisi turvonnut kaksinkertaiseksi samalla, kun joku yritti isolla ruuvipihdillä puristaa sitä kasaan - yksi viisureista oli alkanut kasvaa eikä mahtunut mihinkään ja paine oli valtava. Vihlontaa tapahtuu lähinnä lääkärin tuolissa, kun ne poraavat. Se on nihkiää.

Jaco kirjoitti...

Amateur! I visited the dentist once a week during October, and that was just for routine work. As you say, toothache is difficult to ignore. Perhaps because it is so close to your brain. It your teeth were if your foot, it wouldn't be so bad.

Just remember that a little excruciating pain never killed anybody! ...Uh

Tiedemies kirjoitti...

Perhaps because it is so close to your brain. It your teeth were if your foot, it wouldn't be so bad.

Hmm.. I can think of one pain that is far from the brain and has the same capacity to blow your mind. My male readers can probably guess what I am referring to.

Tiedemies kirjoitti...

Ei minulla ollut hammassärkyä, vaan nimenomaan kyse on vihlonnasta. Särky on eri juttu. En ehkä tehnyt tätä yllä selväksi.

Jaska Brown kirjoitti...

Easy to guess your referral...

Jos kysyttäisiin, ottaisinko mieluummin potkun "sinne" vai tulehtuneen poskihampaan, kysyisin vain että kuinka monta potkua haluat antaa.

Hampaat ovat arka paikka ja viisaudenhampaiden viereiset poskihampaat lienevät kaikkein arimmat.