maanantai 28. syyskuuta 2009

Kipupiste.

On ollut jännittävää huomata, että oikeastaan itselleni epämielenkiintoisimmat aiheet - maahanmuutto ja uskonnot - ovat lähes poikkeuksetta poikineet eniten kommentteja. Jotkut sinänsä tärkeät asiat, kuten IPR, ovat poikineet keskustelua, mutta sekin on ollut puuduttavaa. Joskus aikanaan täällä oli keskustelua ilmastonmuutoksesta, mutta se oli kovin polarisoitunutta ja sen ongelmana on, etten halua esiintyä niin tärkeässä asiassa minään auktoriteettina. Ilmaisuni ovat liian, sanoisinko definiittisiä keskusteluun, jota pitäisi käydä kylmäpäisesti faktoilla ja todennäköisyyksillä.

Oikeasti kiinnostavat asiat kuten abstrahointi tai talous eivät ole koskaan olleet mitään hittejä. Oma aivoni toimii huonosti ilman interaktiota. Jotkut halveksuvat tätä puolta ihmisessä ja kuvittelevat, että aivon pitäisi tuottaa jotenkin selkeästi muotoiltuja ja toiminnallisesti relevantteja kokonaisuuksia ollakseen "hyödyksi". Osa on jopa sitä mieltä, ettei julkisesti pitäisi kirjoittaa mitään puolivalmista tai kokeellista, vaan että ihmisen pitäisi aina seistä jokaisen koskaan esittämänsä ajatuksen takana. Tällainen ajatus on vastenmielinen ja sotii sitä vastaan, mitä pidän tieteellisenä metodina.

Tämä on yksi näkökulma, josta puolustan sananvapautta. Moni jakaa tämän näkemyksen yllättävissä tapauksissa, kunhan keskustelu pidetään puhtaan akateemisena. Poliittiseen sfääriin tuotuna samantapaiset tai samantapaista kritiikkiä herättävät ajatukset voivat olla saman ihmisen mielestä liki tabuja. En ota kantaa sinänsä - en esimerkiksi kritisoi Roosia tästä - mutta en jaa tällaista dualismia, ja ilmiö on, sanoisinko, mielenkiintoinen.

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Maahanmuutojutut ovat loputtoman tylsiä ja silti blogiavaruudessa niillä on valtava gravitaatiokenttä. Mutta toisaalta sosiaalisena eläimenä sitä eksyy naputtelemaan siitä, mistä yleisesti kohistaan.

Jotenkin lukisin tätä ilmiötä jonkinlaisena tämän hetken (epä)intellektuaalisena vastakulttuurina - siis maahanmuuttokriittisten jutuissa. Siinä kiteytyy se inhimillinen muutosvastarinta, joka ei saa poliittisen korrektiuden vallitessa muuta julkaisukanavaa. Samaan syssyynn sitten kauhistellaan vapaamielisiä, liberaaleja, femakkoja, luonnonsuojelijoita ja muita hippiäisiä. Siis sitä valtavirtaa.

Hommassa (sic!) on paljon sosiaalista energiaa. Valietttavasti siihen ei pääse kiinni tällä maailmankatsomuksella. Paisti tietenkin käänteisesti eli härnäämällä. Joka sekään ei ole kovin mukava leikki.

Uskonto taas - no sehän on sekoittanut ihmisten päät maailman sivu :)

Tiedemies kirjoitti...

Niin, siis tässä hämmästyttää se, että tärkeät asiat, kuten puutarhanhoito, jäävät sivualalle tällaisten triviaalien juttujen vuoksi.

Anonyymi kirjoitti...

Tärkeää vain puutarhanhoito, eikä sekään ole niin kovin tärkeää.

rebyk kirjoitti...

Ihmisillä on tapana sekoittaa havainto ja siitä seuraava johtopäätös mitä havainnon takia pitäisi tehdä. Siksi joitain havaintoja ei muka saa tehdä tai ainakaan julkistaa.

Markku kirjoitti...

Tiedemies:

Osa on jopa sitä mieltä, ettei julkisesti pitäisi kirjoittaa mitään puolivalmista tai kokeellista, vaan että ihmisen pitäisi aina seistä jokaisen koskaan esittämänsä ajatuksen takana. Tällainen ajatus on vastenmielinen ja sotii sitä vastaan, mitä pidän tieteellisenä metodina.

Olen samaa mieltä.

Utumies:

Maahanmuutojutut ovat loputtoman tylsiä

Minä en ymmärrä miten massamaahanmuutto eli kymmenien miljoonien ihmisten muuttaminen Eurooppaan per muutama vuosikymmen voi olla tylsä aihe mutta ei kaikkien ole pakko olla kiinnostunut kaikesta. En keksi sellaista julkista elämänaluetta, johon massamaahammuutolla ei olisi vaikutuksia. Täällä Suomessakin erilaiset maahanmuuttoon liittyvät julkisen talouden kustannuserät ovat kasvavia ja humanitäärisen maahanmuuton suorat kustannukset vuositasolla ovat noin 100 000 000 euroa. Jos se olisi oikeasti tylsä aihe, ei tarvittaisi minkäänlaista poliittista korrektiutta rajoittamaan siitä keskustelemista.

Anonyymi kirjoitti...

Minä en ymmärrä miten massamaahanmuutto eli kymmenien miljoonien ihmisten muuttaminen Eurooppaan per muutama vuosikymmen voi olla tylsä aihe mutta ei kaikkien ole pakko olla kiinnostunut kaikesta.

En tarkoittanut tätä kommenttia pahalla. Alkaa vain ryydyttää.

Jos olisin ollut onnekas, eläisin toisen maailmansodan jälkimainingeissa. Pommitetun Euroopan raunioilla blogit täyttyivät sotahistoriakommentaareista. Mikä taas on yksi mieliaiheistani. Iso juttu sekin aikoinaan. Maailmansota.

Jokainen, joka ei ota kantaa maailmansotaan pitäsi passittaa holokaustiseen. Näiden etnofestareiden jälkeen ei ole runoutta.

Sotimisesta kirjoitetaan tätä nykyä aivan liian vähän.

---

Neekeri sitä, neekeri tätä. Neekeri puussa, neekeri kansan suussa. Neekerineekerineekeri. Ja musulmaani. Heti kun silmä välttää, on joku Aladdin hieromassa taikalamppuaan paikallisessa pakolaiskeskuksessa.

Markku kirjoitti...

Jokainen, joka ei ota kantaa maailmansotaan pitäsi passittaa holokaustiseen. Näiden etnofestareiden jälkeen ei ole runoutta.

No siis minä lanseerasin joskus sanaleikin Holokaustisen kansanmusiikkijuhlat. Tiedemies voi todistaa. Great minds think alike?

Anonyymi kirjoitti...

Tasapuolisuuden nimissä pitää muistaa myös Kärpästen herrasta tuttu poikaleirien iloinen saaristo. Näillä leveysasteilla paistaa isä aurinkoinen aina.

IDA kirjoitti...

Uskonto taas - no sehän on sekoittanut ihmisten päät maailman sivu :)

Vähintäänkin päivästä 28.9.551 ennen Kristusta asti ;)

Anonyymi kirjoitti...

Abstrahoinnit ja sen sellaiset ovat kiinnostavaa luettavaa, mutta hankala niitä on mielekkästi kommentoida.