keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Corvidae.

Varislinnut ovat olleet jostain syystä aina minusta hyvin kiehtovia. (Wikipedian englanninkielinen artikkeli on melko kattava.) Varislinnut ovat eräitä älykkäimmistä linnuista, korpit ja varikset etunenässä. Tiedän ihmisiä, jotka harmittelevat ja kiroavat pihamaillaan eleleviä variksia ja harakoita, mutta itse pidän niitä suuressa arvossa.

9 kommenttia:

Eufemia kirjoitti...

Kas, meillä on yhteinen kiehtomuksen ja arvostuksen kohde.

Anonyymi kirjoitti...

Variksia inhotaan kai siksi, että ne köyhdyttävät muuta linnustoa. Siitä on ainakin esteettisiä haittoja, en tiedä vaikuttaako se myös jotenkin luonnon tasapainoon.

Varikset kai hyötyvät jotenkin ihmisen läheisyydestä, minkä takia niiden määrä pysyy "keinotekoisesti" liian suurena ympäröivään luontoon verrattuna. Oma kokemus on, että ne ovat levinneet ja lisääntyneet melkoista vauhtia vuosien varrella.

Näin eilen kaksi ihmistä ruokkimassa lintuja kaupungissa. Olin tietenkin aika järkyttynyt. Ensimmäinen oli sinitukkainen nuori poika ja toinen vanha koiraa ulkoiluttava mummo.

IDA kirjoitti...

Ennen, kun kaikki oli paremmin, harakoita, ja joskus variksiakin, kesytettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Sama. Variksen poika oppii sanoja ja kuulemma jopa huikan laskemaan, jos sen ottaa pesästä nuorena (mitä en tietenkään suosittele).

Dr. Doctor kirjoitti...

..ehkä et ole totaalisen paha ihminen.

Viime talvena näin varisten laskevan mäkeä lumihangessa, ilmeisesti ihan huvin vuoksi.

Tiedemies kirjoitti...

Ymmärrän jotenkin antipatian naakkoja kohtaan; ne liikkuvat valtavissa parvissa ja sotkevat paikat. Mutta harakat ja varikset liikkuvat ainakin täällä päin muutaman linnun ryhmissä.

Ainoa kiroilunaihe on tullut siitä, että olen pari kertaa tyhmyyksissäni laittanut roskapussin ovenpieleen viedäkseni sen "ihan kohta" roskapönttöön -- tuloksena on ollut valtaisa sotku ovenpielessä. Syyllisiä olivat melko varmasti varikset tai harakat.

Juha Kettunen kirjoitti...

Asun ullakkokerroksessa ja päälläni on peltikatto. Aina kun kuuluu hirveä räminä, harakka juoksentelee siellä edes takaisin - en tiedä, miksi hitossa. Aluksi se oli söpöä, varsinkin kun kissat kovasti kiihottuivat, sykyilivät sinne tänne ja tuijottivat silmät lautasen kokoisina, mutta pitemmän päälle metelöinti alkaa ärsyttää...

Tiedemies kirjoitti...

Varmasti mikä tahansa otus voi aiheuttaa myös harmia. En varmasti arvostaisi sitä itsekään, jos harakat kolistelisivat tms.

Varislintujen elämää on mielenkiintoista seurata. Harakoita enemmän pidän kyllä variksista, mutta hienoin lintu on kyllä korppi. Niitä ei suburbiassa valitettavasti pahemmin elele.

kattoratsastaja kirjoitti...

Korpit tulevat hirvimetsällä ollessa joka kerta kaadolle väijymään teurasjätettä. Ne ovat paikalla ihan saman tien ja asettuvat odottamaan läheisiin puihin että ihmiset lähtevät.