torstai 4. kesäkuuta 2009

Majesteettirikos.



Varasimme tänään vaimon kanssa matkan alemman keskiluokan 80- ja 90-lukujen paratiisiin, Kanarian saarille. Tämä on jonkinlainen majesteettirikos joissain viiteryhmissäni. Tarkemmin ajatellen en ymmärrä syytä tähän, koska samoissa viiteryhmissä esimerkiksi matka jonnekin Laosiin tai Goalle on jotenkin todella hienoa. Tunnen tietenkin suurta häpeää, mutta viimeiset kaksi talvea ovat olleet pimeyksineen minulle todella tuskallisia.

Katselen kirjoittaessani luokatonta vaalikeskustelua YLEn TV1:ltä. On ilmeisesti niin, että ketään ei kiinnosta järkevät argumentit. Jutta Urpilaiselta kysytään elvytetäänkö EU:ssa tarpeeksi. En oikein ymmärrä miksi asiaa kysytään Urpilaiselta. Kaikesta siitä päätellen, mitä hän on julkisuudessa sanonut, minäkin osaisin sanoa jotain substantiivisesti merkityksellisempää jos saisin vilkuilla lukuja puolisen tuntia. Hämmennyn siitä, että Katainen puhui asiasta järkeä, mutta ei sitäkään osannut tehdä korostamatta itseään.

Aion mennä sunnuntaina äänestämään ja edelleen aion äänestää Jyrki Kasvia. Syynä on pääasiassa huoleni tietoyhteiskunnan ja demokratian ongelmista ja toisaalta vihreiden linjasta mainituissa asioissa. En enää jaksa uskoa että puolueen linja muuttuisi enemmän haluamaani suuntaan. Toivon sitä toki, mutten jaksa uskoa Kasvin läpimenoon. Vetoankin kaikkiin vihreitä kannattaviin lukijoihini, että nämä ainakin äänestäisivät Kasvia. Mitä vähemmän ääniä Kasvi saa, sitä todennäköisempää on, että seuraavissa vaaleissa kirjoitan jonkin muun puolueen ehdokkaan puolesta.

18 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Matkailu tuntuu olevan asunnon, auton ja vaatteiden jälkeen kolmanneksi tärkein tapa signaloida ryhmälojaliteettia ja sosiaalista asemaa.

Ylempi keskiluokka matkailee Bangkokiin, mutta ei koskaan Thaimaaseen. Keskimmäinen keskiluokka matkustaa Phuketiin tai Pattayalle. Kanarialle matkustaminen viittaa nykyään alempaan keskiluokkaan, siksi sitä katsotaan vinoon.

Mikko kirjoitti...

Jotta vaalituloksen jälkikäteen rationalisointi olisi vaikeampaa, olisi kiva kuulla montako ääntä (tai mikä %-osuus vihreiden äänistä) olisi mielestäsi Kasville vähän? Ja mitä konkreettisia toimia puolueen pitäisi tämän seurauksena ottaa, että mielestäsi puolueen linjassa olisi nähtävissä selvä muutos?

Halistin kirjoitti...

Vaaleista on ennusteiden valossa tulossa sekä vihreille että henkilökohtaisesti todella jännittävät. Jokainen ääni on oikeasti tärkeä.

Matti kirjoitti...

Kanarian saaret muuten kuuluvat maapallon biodiversiteetin "hot spotteihin", joten siellä olisi järkevääkin nähtävää. Tosin tulokaslajit ovat ehtineet tasapäistää saarten omalaatuisuutta mantereeseen nähden aika dramaattisesti. Että tällainen "maahanmuuttokriittinen" kommentti...

Tiedemies kirjoitti...

Mikko: Aivan niin kuin sanoin; Kanarian saarille matkustaminen viittaa alempaan keskiluokkaan - johon tietysti kuulunkin - ja siksi tosiaan koen häpeää.

Vaalituloksesta, jos Kasvi ei saa vähintään kolmanneksi tai neljänneksi eniten ääniä vihreiden ehdokkaista, niin pidän tätä merkkinä siitä, että hän on marginaalissa. Julkinen keskustelu vaalien jälkeen kertoo myös olennaista. Jos hänen korostamiaan teemoja ei lisäksi käsitellä julkisuudessa lainkaan sanotaan seuraavan parin kuukauden aikana, niin on selvää, että mitään linjamuutosta ei ole tulossa.

Matkaamme Fuerteventuralle, missä nyt on ainakin hienoja dyynejä. Lisäksi väitetään, että rannat ovat puhtaimmat mainituista saarista.

Jukka Aakula kirjoitti...

Kanariansaarilla on myös nähtävää - Teneriffalla esimerkiksi tulivuori Teide ja La Lagunan Unescon maailmanperintökaupunki. Ihan ok mesta.

Mutta onhan tässä tämä statusaspekti ja ryhmälojaliteetin siganlointiaspekti. Oma identiteettini on että pitää osoittaa olevansa jotenkin erikoinen ja mennä jonnekin mihin kaikki muut ei mene.

Oltiin perheen kanssa Bosnia-Herzegovinassa jo ajat sitten. Rationalisoin tätä kusipäistä individualismiani sillä, että kustannukset ovat alhaiset kun menee ennen kuin kaikki muut ovat menneet.

Tiedemies kirjoitti...

Itse en miellä asioita sen kautta ovatko ne individualistisia vai eivät. Minua ei liiemmin kiinnosta signalointi tässä yhteydessä, sen paremmin sosiaalisen aseman kuin ryhmälojaliteetin suhteen.

Tottakai joudun kantamaan toimintani negatiiviset sosiaaliset seuraukset, koen että ne ovat osa kustannusta, jonka maksan siitä, että saan mutkattoman loman paikassa, jossa paistaa aurinko silloin kun sitä tarvitsen.

Jukka Aakula kirjoitti...

Hauskaa meillä ainakin Kanrailla aina on ollut.

Jukka Aakula kirjoitti...

siis Kanarialla

rebyk kirjoitti...

Kanaria kuulostaa paikalta, jossa on liian kuuma ja jossa saa olla huolissaan lapsen ihon palamisesta. Tosin uutisten perusteella asiantuntijat eivät oikein vaikuta pääsevän yksimielisyyteen siitä, saavatko suomalaiset liikaa vai liian vähän aurinkoa.

Mutta minä nyt vaan olen ihminen, josta etelän matka kuulostaa jo sääolosuhteiden puolesta perinteiseltä helvetiltä, ja ns. ryssän helvetti puolestaan voisi olla ihan kodikas paikka, kunhan saa pitää vaatteet päällä.

Sivuhuomautus: tämän sivun Google-mainos suositteli minulle Ukko Metsolaa.

Jukka Aakula kirjoitti...

Itse en miellä asioita sen kautta ovatko ne individualistisia vai eivät. Minua ei liiemmin kiinnosta signalointi tässä yhteydessä, sen paremmin sosiaalisen aseman kuin ryhmälojaliteetin suhteen.

Minittakoon muuten, että yritin olla vitsikäs.

Mikko kirjoitti...

Tiedemies: Pilailet tietysti, mutta korkeastikoulutetut eivät kyllä kuulu alempaan keskiluokkaan, josta kertovat myös referenssiryhmäsi reaktiot. Reaktiot ovat seurausta siitä, ettet toimi kuten asemassasi "kuuluisi" toimia. Eikä siinä mitään, sellainen on aina virkistävää ja kannatettavaa. Itsekin olen käynyt muutamia vuosia sitten Kanarialla.

Tiedemies kirjoitti...

Miten niin en kuulu alempaan keskiluokkaan? Ruokakuntamme tulot ovat alle suomalaisen keskiarvon, minulla on pieni ja halpa auto, matkustamme Kanarialle, asumme halvalla esikaupunkialueella jne.

Koulutus on hyvin keskiluokkainen arvo, sen määrä ei takaa mitään sosiaalista nousua. Sekä vaimoni että minä olemme pätkätyöläisiä. Joku tietysti voisi olettaa, että koska minulla on "paljon" koulutusta, minulla pitäisi olla jonkinlainen "asema". Mutta mitään erityisempää "asemaa" minulla ei ole.

Alempaa keskiluokkaisuutta vastaan on toki jotain evidenssiä. Esimerkiksi se, etten edes tavoittele mitään sosiaalisen aseman nousua enää.

Mikko kirjoitti...

No riippuu tietysti miten luokat määrittelee, mutta minusta siihen kuuluu paljon muutakin kuin tulot ja asema. Esimerkiksi arvot, koulutus, harrastukset, pukeutumistyyli, poliittinen suuntautuminen jne.

Tulotasosi on pitkälti oma valintasi, olet koulutettu ja älykäs, saisit kaupallisella puolella paljon parempaa palkkaa. Mielekkään työn valitseminen palkan kustannuksella on oikeastaan ylemmän keskiluokan merkki.

Alemmalla keskiluokalla ei ole mitään valinnanvaraa, vaan on pakko käydä siellä tehdasduunissa.

Mutta toki luokat voi määritellä suoraan tulotason mukaan, jolloin tilanne on toinen.

Tiedemies kirjoitti...

No, myönnettäköön: tulotasoni on oma valintani, ja siinä mielessä tuo ei ole ihan rehellistä analyysiä. Pukeutuminen ei minua erota kyllä oikein mistään, koska käytän käytännössä aina kangashousuja ja hupparia.

Suomessa ei luokka-asemaa oikein voi järkevästi määrittää.

Markku kirjoitti...

Oletteko menossa Kanarialle siis talvella? Ihan järkevä valinta valoisuuden kannalta. Auringonpaistetta riittää. Kritiikki Kanarian talven liiasta kuumuudesta on aivan hölynpölyä. Atlantti on talvikuukausina Kanarialla juuri ja juuri uimakelpoista (n. 18-19 C). Saa olla tyytyväinen rantakeleihin, jos päivän maksimilämpötila nousee edes yli suomalaisen hellerajan.

Jos olisin itse lähdössä joulu-tammikuussa pariksi viikoksi aurinkolomalle enkä haluaisi lentää Karibialle, Brasiliaan tai Kaukoitään asti, suuntaisin Dubaihin. Lähes taattu helle ja merivesikin varmasti yli 20-asteista. Lamasta johtuva hotelliylikapasiteetti ja veroparatiisius puoltavat valintaa. Ainoa haitta on, että kaljat on pakko juoda anniskelualueilla eikä esimerkiksi tölkistä rannalla.

Rattijuoppoja ei ole. Tosin paikalliset ajavat järjestäen kuin rattijuopot.

Tiedemies kirjoitti...

Dubai oli listalla, mutta itse en halua matkustaa sinne ihan fiilissyistä.

Unknown kirjoitti...

Minä käyn perheineni Teneriffalla joka syksy. Minun mielestäni se on paikka, jollaiseen kiltit ihmiset pääsevät kuoltuaan. Siellä on lämmintä mutta ei kuumaa. Saaren luonto on käsittämättömän kaunis, ja retkeilymahdollisuudet ovat hyvät.

Varjopuolena voidaan mainita Britannian alempi keskiluokka, mutta taantuman oloissa sitäkin tulee paikalle aiempaa vähemmän.

Gomeralle kannattaa tehdä ainakin päiväreissu. Se on hieman sympaattisempi ja edullisempi kuin Teneriffa, minkä lisäksi sieltä on erittäin hyvä näköala Teidelle.