keskiviikko 20. toukokuuta 2009
Sataa tai paistaa.
Osmo Soininvaaran blogissa oli juttu siitä, miten Australiaan on rakenteilla suuri aurinkovoimala. Hinta nyt oli tietysti aika suuri, mutta en puutu siihen. Keskustelussa tuli esiin kysymys, miksi Saharaan ei rakennettaisi aurinkovoimaloita tuottamaan sähköä Euroopan tarpeisiin.
Sivuuttaen varsinaiset tekniset ja olosuhteisiin liittyvät hankaluudet ja itse voimaloiden hinnan, niin siirtoverkko olisi käsittääkseni merkittävä osa koko investoinnista ja iso pullonkaula. En kuitenkaan tässä käsittele mitään asian teknistä puolta.
Poliittinen kysymys nousi keskustelussa esiin myös. Eli koska Afrikka on poliittisesti epävakaampaa kuin Eurooppa, tällaisen linkin luominen ja riippuvuuden lisääminen tuntuisi hölmöltä. Mikä voi olla tietysti ihan perusteltua.
Kylmän teräksen realiteetti sanoo, että jos jossain on jotain riittävän arvokasta, niin se hyödynnetään. Esimerkiksi Saudi-Arabia, joka on yksi ahdasmielisimmistä islamilaisista teokratioista maailmassa, on USA:n tärkeä liittolainen öljynsä vuoksi. Raha puhuu, samoin kylmä teräs. Jos Saharan aurinkoenergia tulee kustannustehokkaaksi tavaksi tehdä energiaa Eurooppaan, sen hyödyntämiseen löytyy poliittinen tahto ja keinot.
Taannoisessa Talouselämä-lehdessä Seppänen esitti huumorilla Suomen ja Namibian yhdistämistä. Kirjoitus oli tietysti huumoria, mutta itse leikittelin joskus ajatuksella, että suomalaiset perustaisivat siirtokunnan Namibiaan. Namibiasta tosin ei kannattaisi vetää johtoja Eurooppaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
"Kylmän teräksen realiteetti sanoo, että jos jossain on jotain riittävän arvokasta, niin se hyödynnetään. Esimerkiksi Saudi-Arabia, joka on yksi ahdasmielisimmistä islamilaisista teokratioista maailmassa, on USA:n tärkeä liittolainen öljynsä vuoksi. Raha puhuu, samoin kylmä teräs. Jos Saharan aurinkoenergia tulee kustannustehokkaaksi tavaksi tehdä energiaa Eurooppaan, sen hyödyntämiseen löytyy poliittinen tahto ja keinot."
Tämä on, tai on ainakin tähän asti ollut tietysti totta, mutta näetkö itse, että tämä on ok?
Maailmanlaajuisessa reaalipolitiikassa on tietenkin hölmöä puhua mistään moraalista, mutta silti? Ja oletetaan vielä, että saudi haluaisi elää kuin saudi, eikä kaikki ratkeaisi sillä, että päästään Madonnan konserttiin ;)
Ei se nyt ihan OK ole, mutta se on fakta. Jos jollain on jotain arvokasta, niin se otetaan tai sitä vaihdetaan, eikä siinä paljon paina se, mikä tyyppi siellä on.
Kirjoituksessasi ei mainittu toista Saharan energian suurta ongelmaa: Öisin ei aurinko paista, mutta energiaa pitäisi silti saada jostakin.
Jossain futuristisessa dokumentissa, jonka nimeä en nyt muista, kerrottiin mahdollisuudesta luoda aurinkoenergiaa kuussa ja säteilyttää se sieltä maahan.
Lähetä kommentti