torstai 27. syyskuuta 2018

Itsepetoksesta ja konsistenssista.

Maailma on väärällään erilaisia "ristiriitaisia" tai "epäkonsistentteja" mielipiteitä. Näistä tietenkin vain osa on oikeasti sisäisesti ristiriitaisia, mutta se ei estä ihmisiä syyttämästä muita ristiriitaisuuksista silloinkin, kun mitään todellista ristiriitaa ei ole.

Itselläni pisti silmään kuitenkin viime viikkoina yksi esimerkki, joka kuvastaa tavallaan koko kirjoa tässä konsistenssi-asiassa, ja joka tuntui herättävän intohimoja ihmisissä. Nimittäin kesäaika, ja yleisemmin aikavyöhyke ja yhteiskunnan aikakäsitys.

Ensimmäinen mielipide, jonka tässä käsittelen, on karkeastiottaen muotoiltavissa siten, että yhteiskunta on edelleen agraarisen mallin mukainen, ja edellyttää tarpeettomasti että ihmiset heräävät aikaisin.  Tämä positio on suosittu sellaisten ihmisten joukossa, jotka eivät mielellään herää aamulla aikaisin, ja joiden on vaikea sopeutua ympäröivän yhteiskunnan standardoimiin aikatauluihin. Tässä mielipiteessä ei ole mitään ongelmaa itsessään, sillä on olemassa lukuisia selvityksiä joissa on havaittu että joidenkin ihmisten todella on vaikea herätä aikaisin aamulla. Tällaisten ihmisten on vaikea sovittaa vuorokausirytmiään siten, että he heräisivät merkittävästi ennen auringonnousua.

Toinen mielipide taas on se, että Suomessa pitäisi siirtyä pysyvästi kesäaikaan, jotta iltapäivästä olisi enemmän valoa. Tämäkin mielipide on täysin ongelmaton yksinään, sillä koska yhteiskuntamme on järjestetty tietyllä tavalla, ihmisten vapaa-aika sijoittuu pääsääntöisesti iltaan, ja esimerkiksi erilaisten ulkoilmaharrastusten kannalta valoisaa aikaa olisi hyvä olla tällöin.

Ongelma tulee vasta siitä, että sama ihminen omaa molemmat yllämainitut mielipiteet yhtä aikaa.

Huomautin tästä useammalle tällaiselle ihmiselle, löytääkseni argumentteja joissa olisi jotakin järkeä. Ymmärtäisin, jos esimerkiksi käsitys olisi sellainen että myöhemmin herääminen olisi mukavaa, mutta siitä voi luopua jos vastineeksi saa mahdollisuuden harrastaa valoisaan aikaan. Mutta tämä ei tuntunut olevan kovin yleinen mielipide; Yleinen mielipide tuntui olevan että yhtä aikaa pitäisi yhteiskunnassa siirtyä myöhäisempään aikatauluun, esimerkiksi koulujen ja useimpien töiden pitäisi alkaa vasta kello 10, ja samanaikaisesti tulisi siirtyä kesäaikaan pysyvästi, jotta illalla olisi sitten enemmän aurinkoa. Mahdollisesti kelloja tulisi siirtää vielä vähän enemmän eteeenpäin.

Kello on kuitenkin vain suhteellinen mittari; On puhtaasti sosiaalinen sopimus, mitä "kello 8 aamulla" tarkoittaa. Auringonnousu ja -lasku ovat taas täysin objektiivisia asioita; emme voi sopimalla vaikuttaa siihen aikaan joka näiden välissä on, ainoastaan siihen, mitä kello näyttää silloin, kun toinen näistä tapahtuu. Jos me sopisimme että koulut alkavat vasta kello 10 ja töihin ei tarvitse tulla ennen kymmentä, ja samaan aikaan siirtäisimme kelloja kaksi tuntia eteenpäin, me emme itseasissa muuttaisi yhtään mitään muuta kuin sitä numeroa joka kellossa lukee.

Miksi tämä "ristiriitainen" käsitys sitten elää? Yksi syy on ehkä siinä, että ihmiset jotka kokevat aamuheräämisen vastenmieliseksi, valvovat öisin lähinnä sosiaalisista syistä. Esimerkiksi hyvin introvertit ihmiset saattavat nauttia siitä, että muut ihmiset ovat nukkumassa ja he voivat olla rauhassa yksin yöllä. Öisin on usein hiljaisempaa koska muut nukkuvat, ja moni saattaa esimerkiksi kokea kykenevänsä keskittymään paremmin. Tällöin ongelma ei liity auringonvaloon eikä yhteiskunnan aikatauluun sinänsä, vaan siihen että tällaisen yksilön on ylipäätään vaikeaa sopeutua samaan aikatauluun muiden kanssa.


7 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Alkuviikosta mietin aihetta ja päädyin siihen, että toivon normaali- eli talviaikaan siirtymistä, jotta talvella aurinko paistaisi vähän pidempään. Olen myös sitä mieltä että päivärytmiä voisi siirtää siten että koulut alkaisivat tunnin nykyistä myöhemmin.

Omassa kuplassani ihmiset tuntuvat ajattelevan samoin. Oliko tämä juuri sitä mainitsemaasi epäjohdonmukaisuutta?

Jaska Jaskanpoika kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Jaska Jaskanpoika kirjoitti...

Kirjoitin, että ihmisten sisäinen rytmi on 25 h joka voisi selittää ristiriidan. Koska silloin mikä tahansa kellonaikaan sidottu rytmi olisi keskiverto-ihmiselle hankala.

Mutta tämä tutkimustulos olikin myöhemmin kumottu. Ihmisten sisäinen rytmi on n. 24 h 15 min, mutta aurinko resetoi sen 24 h pituiseksi.

Tiedemies kirjoitti...

Kumis, no, normaali- eli talviajassa talvella aurinko nousee aiemmin kuin kesäajassa, joten se myös laskee aiemmin. Tämä on konsistenttia sen kanssa että koulut alkaisivat tuntia myöhemmin. Mutta ei sen kanssa että aurinko paistaisi pidempään...

Mikko Kallionsivu kirjoitti...

Ihmisten ajattelu on tunnepohjaista ja epäkoherenttia. olen herännyt tähän vasta vanhemmalla iällä, kun olen oikeasti alkanut jopa kuunnella mitä ihmiset hölisevät.

Kannatan valoisaa enemmän valoisaa aikaa aamusta. Tällaista on tullut harrastettua paljon tässä viikonloppuisin. Aamukalastus on aivan mahtavaa puuhaa, muut koisaavat mökeissään ja saa järven kokonaan itselleen. Sitä paitsi syksyllä ja keväällä on mukavaa, kun voi lopettaa kalastuksen pakkomenoihin tms. eikä siihen, että pitää soutaa pimeässä takaisin.

Eräs ulkoilma-entsiastituttava aktivoitui kysymyksestä niin paljon, että kirjoitti pysyvän kesäajan puolesta Aamulehteen taannoin. Mutta se huhkii hikeä pintaan ulkona aina töiden jälkeen. Ei taida olla aamuvirkku. Ja eihän se rehellisesti sanottua helppoa olekaan aamulla urheilla, jos on kiinteät työajat.

Plus vanhemmiten en saa enää unta iltakuuden-seitsemän jälkeen kuitenkaan, eli illat menee joka tapauksessa sohvalla nuokkuen. Luulin että se on ihan höpöjuttu, mutta niin vain unentarve vähenee. Ei välttämättä levontarve, joka lisääntyy.

Tänään tulee laitettua teltta pystyyn pimeässä. Siirtymät kavereiden työajan jälkeen vievät sen pari tuntia.

Tiedemies kirjoitti...

Minulle ei kummallakaan ajalla ole suurempaa merkitystä. Pystyn heräämään aikaisin riippumatta auringosta, mutta pidän kyllä siitä että aamulla on valoisaa. Kävelen pari kilometriä töihin joka päivä. Toisaalta kävelen joka päivä takaisin, joten jos valoa on silloin, niin hyvä. Talven keskellä kuitenkin illat ovat lyhyet ja aurinko vain hetken aikaa horisontin päällä. Silloin olen kuitenkin töissä.

Kumitonttu kirjoitti...

Ok, luulen ymmärtäneeni pointtisi. Eli minun pitäisi kannattaa pysyvää kesäaikaa eikä normaaliaikaa.