perjantai 9. syyskuuta 2016

Massan sietämätön olemus

Tänään loppuu toinen sykli 531:stä. Eilen penkissä meni 3x87.5kg, mutta käsivarsissa tuntui taas kipua; ei terävää, vammautumisen aiheuttamaa kipua, vaan toistojen jälkeen tympeää lihas/jännesärkyä, joka indikoi jonkinlaista tulehdusta. Lisäksi tunsin hienoista kramppia selässäni.  Ensi viikko on kevennysviikko, ja tällä kertaa aion sen todella ottaa kevyesti.

Sitä ennen on kuitenkin vuorossa tämän päivän maastaveto 150kg:lla. Olen toki vetänyt enemmänkin, mutta tänään pitäisi tehdä sarja "loppuun". Koskapa viime viikolla jäi kahteen toistoon paljon kevyemmällä, eivät odotukseni ole kovin korkealla. Asteikko on 1 toisto tyydyttävä, 2 toistoa hyvä, 3 kiitettävä ja 4+ olisi yllätys.

En oikein tiedä mihin suuntaan menisin nyt tämän ohjelmoinnin kanssa. Texas toimi aiemmin hyvin, mutta se vie mehut todella järeästi. Ehkä voisin kokeilla sitä nelisen viikkoa. Suurin osa voimastani, siltä osin kuin sitä on tullut tänä vuonna lisää verrattuna viime vuotiseen, on hankittu kuitenkin Texas-menetelmällä. Toisaalta voisin antaa 531:lle vielä yhden syklin. Edes seuraava sykli ei vielä veisi minua omiin 1RM-ennätyspainoihini maastavedossa ja kyykyssä, ja 12 viikkoa ilman mitään uutta ennätystä on hieman puuduttavaa.

Toki, pakkohan minun on jossakin kohtaa hyväksyä että ennätykset ovat takanapäin. Olen 40-vuotias ja vaikka realistisesti voidaan ajatella että myöhäisen voimaharjoittelun aloittamisen takia saavuttaisin "huippuni" vasta muutaman vuoden kuluttua, esimerkiksi 45-vuotiaana, niin kehitys hidastuu väistämättä. Jos ensimmäisen puolen vuoden aikana ennätyksiä tuli joka viikko, sen jälkeen niitä tuli ehkä parin viikon välein muutama, sitten kuukauden välein.  Kyykkyennätykseni 142.5kg on tehty 22.7., kahdeksan viikon takaa. Samalta päivältä on maastavetoennätykseni 157.5kg. Eilinen penkkitulos on 3RM ennätykseni, joten tavallaan nyt ollaan 2kk- tahdissa.

Pahin kaikista on pystypunnerrus. Siinä olen tehnyt käytännössä volyymi/intensiteetti splittiä, mutta tuloksetta. Eilen en tehnyt massiivista volyymiä, vaan 12+8 37.5kg:lla.

Harkitsen asiaa vielä ensi viikon ajan, mutta tällä hetkellä luulen että teen 531:tä vielä yhden syklin. Pystypunnerruksen tukiliikkeenä toimivat leuanveto ja penkki, penkin tukiliikkeinä pystypunnerrus ja leuat, niin että leuat tulevat tappiin ja muuten 3x8; alennan toistomäärää nykyisestä, mutta lisään lineaarisesti painoa. Kyykyn tukiliikkeenä saavat toimia vatsalihakset ja shrugsit, ja maastavedon kanssa etukyykky ja vatsat. Näissä varmaan 2x8 nykyisestä lineaarisesti lisäten, ja vatsoissa 2x20 toistoa lisäpainoa kasvattaen.

Deloadin kanssa joudun pikkuisen kikkailemaan, koska lähden reissuun ensi viikon sunnuntaina ja olen reissussa keskiviikkon-torstain väliseen yöhön.  Treenaan siis ensi viikon kevennykset ma-ke-pe, ja teen aloituksen seuraavaan sykliin jo sunnuntaina. ma-ti-ke jäävät väliin, joten treenaan loput sitten to+pe+su. Sitä seuraava viikko pitää hoitaa sitten ti+ke+pe+la. Kahtena päivänä peräkkäin voi treenata jos tekee ylä/ala splitin, mutta kolmatta päivää ei oikein voi. Eli pääsen vasta kolmannella viikolla normaaliin ma+ti+to+pe- jakoon, ja juuri tuona perjantaina alkaakin sitten pyrinnön painonnostokurssi. Tämä ei ole optimaalista, mieluummin olisin pitänyt useamman päivän lepoa ennen painonnostokurssin alkua. Voi olla että säädän tätä hieman.

Ei kommentteja: