maanantai 12. syyskuuta 2016

Jalalla koreasti.

Lauantaina oli Tampereen puolimaraton. En osallistunut. Olin unohtanut koko jutun (en kylläkään olisi osallistunut muutenkaan, tein päätöksen reilu pari viikkoa sitten), mutta satuin olemaan kävelyllä Hatanpään Arboretumissa, kun kärkijoukon saapumista alettiin odotella. Ensimmäinen juoksija ohitti minut kun olin Hatanpään kartanon kohdalla.

Oli inspiroivaa katsella juoksijoita, köpöttelin hissukseen kävellen maali-alueelle niin, että saavuin maaliviivalle suunnilleen kun lähdöstä oli kulunut vähän reilu 1:30, ja eräs peliporukkaamme kuuluva triathlonia harrastava kaveri sattui maaliin juuri kun saavuin maalialueelle. Katselin juoksijoita haikein mielin, sillä kestävyysjuoksu -- vaikken siinä hyvä olekaan -- on varsin palkitseva mutta voimaharjoittelun kanssa valitettavan huonosti yhteensopiva harrastus. Tai siis, se riippuu.

Katselin vertaillen nostelu- ja juoksutuloksiani. En ole kilpailuihin osallistunut kolmeen vuoteen, mutta kovan treenin juoksuaikaa voitaneen käyttää jonkinlaisena proxynä. Käytän noin 3-6 kilometrin aikoja tässä verailukohteina, arvion karkeasti mitä se tarkoittaisi Cooperin testissä.

Juoksuvauhtini maksimi on elokuun 15. 2013, jolloin 4.32 kilometrin matkaan kului 18:15, keskivauhti 4:13.  Ensimmäinen 3 kilometriä tuosta meni aikaan 12:05. Tässä kohtaa siis voidaan sanoa että aika lähellä oltiin 3km Cooperia. (Juoksin sellaisenkin noihin aikoihin, mutta minulla ei ole siitä dokumenttia)

Heinäkuun 27.7. 2014 juoksin 3.8 kilometrin lenkin aikaan 17:40. Keskivauhti oli 4:35, joten Cooperina tämä olisi ollut noin 2600 metriä. Erittäin hidasta touhua siis jo tuolloin.

Aloitin voimaharjoittelun ensimmäistä kertaa syksyllä 2014, mutta tuolloin en tiennyt kunnollisista ohjelmista mitään. Ensimmäinen kunnollinen nostelun progressio alkoi tammikuussa 2015. En juossut juurikaan tuolloin, ja yleensä ohjelmat ovat noin 12 viikon mittaisi. Katsotaan siis nostojani maaliskuulta 2015. Käytän kyykkytulosta proxynä. Kyykkäsin maaliskuun 17 päivä 2015 97.5kg 3x5 toistoa. En juossut paljon talvella, vaan aloitin juoksusesongin vasta toukokuussa.

Tuolloin progressioni huipun nostoissa saavutin 26. kesäkuuta 2015, kun kyykkäsin 130kg. Nopein tuona kesänä juostu matka oli 16.elokuuta juostu 3.8 kilometrin matka aikaan 18:04,  keskivauhti siis 4:45. Cooper-tahti 2520 metriä. Hidastumista siis vuodentakaisesta. 

Aloitin progression kyykyssä uudelleen 2016, ja kyykkäsin heinäkuussa 142.5kg. Nopein kesän juoksuni on 20.7. juostu 3.16 km matka aikaan 16:24, nuhapyssymäinen 2300 Cooper-ekvivalentti.

Oma harhaluuloni on ollut se, että juoksuani on hidastanut nosteleminen, mutta analysoituani tätä dataa eilen illalla silmämääräisesti, en ole enää niin varma. Olen hidastunut, mutta ensinnäkin, hidastuminen alkoi jo ennen kuin aloitin nostelun. Toisekseen, juoksumääräni 2013 olivat melkein tuplat siitä mitä ne olivat 2014. 2015 juoksin kesällä enemmän, mutta lyhyemmän aikaa. Tänä vuonna olen juossut säännöllisemmin ja kausi on ollut pidempi, mutta viikosta riippuen lenkkejä on ollut vain kerran tai kaksi viikossa.

Kolmas tekijä on massa, ja uskon sen selittävän itseasiassa kaiken. Vuoden 2013 kesällä painoni oli noin 65 kiloa, jopa hieman alle. Vuoden 2014 kesällä painoin vähän vajaa 70; olin vielä toukokuussa ilmoittautunut 68kg sarjaan TKD:ssa. Kesällä 2015 painoin 73kg, ja tänä kesänä painoni on ollut 82kg.

Miten tästä eteenpäin? En tiedä, paljonko nopeutta voin hankkia ilman että paino putoaa. Jos paino lähtee putoamaan, en usko että pystyn nostamaan yhtä paljon kuin nyt. Todennäköisesti jatkan kerran viikossa lenkkeilyä ja hyväksyn vauhdin putoamisen. Toisaalta, olisi mielenkiintoista treenata ensi keväänä "tosissaan" esimerkiksi syksyn puolimaratonille ja kokeilla kuinka kovaa sen pystyisi juoksemaan ilman että paino merkittävästi putoaa.

2 kommenttia:

samuli kirjoitti...

Juoksin tänään toisen puolikkaani. Ensimmäinen epäonnistui(2.24) heinäkuussa takareisikramppiin. Tällä kertaa kisa juostiin Turun Ruissalossa melko raskaassa ja mäkisessä maastossa. Aloitin hyvin rauhallisesti, vasta jossain 15 km:n kohdalla uskoin, että jaksan. Kaksi viimeistä kilometriä meni alle 5.30. Aika 2.12 on huono, mutta juoksu meni helposti ja maalissa olin vielä hyvävoimainen. Jos mitään ihmeempiä ei tapahdu, ensi vuonna alitan kaksi tuntia helposti.

Tiedemies kirjoitti...

Hyvä!
Itse juoksin puolikkaan 2013 aikaan 1:47. Uskoisin että silloin olisi ollut paukkuja nopeampaankin, koska kymppi meni alle 50 minuutin. Mutta ITBS alkoi vaivata ja loppu on historiaa.