tiistai 20. syyskuuta 2016

Aalborg

Tulin konferenssiin Aalborgiin. Tai oikeastaan workshoppiin. Julkaisimme paperin täällä. Paikkana on nordkraft, joka on entiseen hiilivoimalaitokseen rakennettu kulttuurikeskus.

Ennen saapumistani analysoin että Aalborg olisi ikään kuin Tanskan vastine Tampereelle, mutta Jyväskyläkin on oikeastaan ihan hyvä vertailukohta. Väkiluvultaan hieman yli 100 000, Aalborg on Tanskan neljänneksi suurin kaupunki ja se on yliopistokaupunki.

Kaupunki vaikuttaa erittäin viihtyisältä, joskin melko hiljaiselta. Alueelle on paljon uutta rakennuskantaa ja kaupungissa on hyvin kattava pyörätieverkosto. Aalborgissa on myös NATO-tukikohta. Tapasinkin lennolla tänne nuoren miehen joka toimi lääkintämiehenä ja autonkuljettajana paikallisessa varuskunnassa. Hän tarjosi minulle ja parille kolleegalleni kyydin hotellille, kun saavuimme yömyöhällä. Tanskassa on jonkinlainen kevennetty asevelvollisuus, jonka yksityiskohtia en tunne, tämä nuori mies oli ihan palkkasotilaana.

Hintataso täällä on suunnilleen suomalaista vastaava. Ruokakulttuuri on omaleimainen ja yhdistelee keskieurooppalaista ja pohjoismaista. Paikallisia oluita on tarjolla lukuisia, mutta en ole maistanut vielä kuin yhtä eilen. Tänään konferenssi-illallisella voi joutua jotain toistakin maistamaan. 

Ulkonäöltään Tanskalaiset muistuttavat ehkä enemmän hollantilaisia ja pohjoissaksalaisia kuin ruotsalaiset, mikä ei ole yllättävää. Pikaisen näppituntumani perusteella tanskalaiset miehet ovat keskimäärin hieman vaaleampihiuksisia kuin saksalaiset tai hollantilaiset. Naisten hiustenväriä ei ole helppoa arvioida koska nämä näyttävät värjäävän hiuksiaan enemmän. Naisten ulkonäkö on keskimäärin melko miellyttävä kuten on asianlaita melkein kaikkialla maailmassa, eroa Ruotsiin ei paljon ole. Tanskalaiset vaikuttavat hieman hoikkarakenteisemmilta kuin suomalaiset, sukupuolesta riippumatta.  Tanskalaisten englanninkielen taito on otantani perusteella erinomainen.
 
Aalborgissa en ole pahemmin nähnyt ns varsinaisia maahanmuuttajia; olen kyllä törmännyt ulkomaalaisjoukkioihin jotka mitä ilmeisimmin ovat turisteja tms, koska asuvat hotellissa. Esimerkiksi hotellissa jossa asun, on melko suuri joukkio amerikkalaisia nuoria aikuisia.

Voisin kuvitella asuvani Aalborgissa ja viihtyväni täällä. Ilmasto on keskimäärin lämpimämpi keskimäärin kuin Tampereella, talvella ero on suurempi kuin kesällä. Sadepäivien määrä on samaa luokkaa, mutta sademäärät hieman suurempia, kuten odottaa sopii eteäläisemmän ja merellisemmän sijainnin vuoksi. Täällä myös tuulee aika paljon, ja tuulivoimaa on paljon rannikon varrella.

Tanskan kokonaisveroaste on samaa luokkaa kuin Suomessa. Työttömyysprosentti on 3.9, mikä on alle puolet suomalaisesta vastaavasta.

1 kommentti:

Mikko Kallionsivu kirjoitti...

We are the Aalborg. Surrender your biological and cultural prejudices. Your scholarly potential will be added to our own.