torstai 24. maaliskuuta 2016

Valmennus.

Ensin kiiste, jottei tule mitään epäselvyyttä: En tietenkään väitä tai kuvittele että minulla olisi minkäänlaista asiantuntemusta tai pätevyyttä kenenkään valmentamiseen tai vastaavaan. Voin puhua vain omista kokemuksistani ja bro-science-tasolla lukemistani tutkimuksista. Pyrin aina tekemään selväksi sen, mikä on päättelyä ja mikä on lähteistä otettua. Vetoan auktoriteettiin, en siksi että se tekisi sanomisistani "todempia", vaan jotta kukaan ei kuvittelisi että minä uskoisin tietäväni asiat.

Tämän sanottuani, olen tullut tilanteeseen jossa olen alkanut "koutsaamaan" muutamia tuttuja nostelussa ja yleensäkin suorituskyvyn kasvattamisessa. En puhu nyt mistään urheilusuoritteista, vaan pikemminkin konsultoinnista ihmisille jotka ovat kiinnostuneita omasta fyysisestä hyvinvoinnistaan. Olen kokeillut kaikkia asioita joita suosittelen ensin itselläni. Enkä koskaan esitä kenellekään tietäväni mitään.

Eräs vanha tuttu innostui nostelusta vuodenvaihteen jälkeen ja olemme käyneet muutaman kerran salilla yhdessä, olen neuvoja antanut perusnostoissa. Hän ehdotti että minun pitäisi ryhtyä personal traineriksi hänenkaltaiselleen niche-porukalle, ja että kysyntää olisi. Ajatus on kieltämättä hupaisa ja voisin jopa ryhtyä sellaiseen, mutta tein muutamia laskelmia ja tulin siihen tulokseen, että jotta sitä voisi tehdä työkseen, joutuisin laskuttamaan lähemmäs satasen tunti, ja veikkaan että sillä hinnalla ihmiset mieluummin ostaisivat palveluita joltain jolla on alalle koulutus ja tyylikäs titteli. Vaikka nämä sitten neuvoisivatkin treenaamaan erilaisilla koneilla.

Tämä on kuitenkin vain aasinsilta siihen ideaan joka oli mielessäni pyörinyt pitkään, ja joka olisi toteuttamiskelpoinen. En kuitenkaan usko ideoiden hautomiseen joten voin sen varsin hyvin tehdä julkiseksi. Nimittäin, valmennuksesta suuren osan voisi automatisoida. Asiantuntemus joka hyvällä valmentajalla on esimerkiksi teknisistä yksityiskohdista nostoissa, voidaan vangita kun dataa on tarpeeksi. Täytyisi vain kuvata videokameralla tuhansia ja taas tuhansia nostoja ja kirjata mitä neuvoja valmentaja antaa missäkin tilanteessa. Tämän jälkeen koneelle opetetaan neuvomaan samoin.

Tämä kuulostaa mielipuoliselta ja epäuskoisimmat varmasti heilauttavat kättä ja kuittaavat tämän haihatteluksi. Väitän kuitenkin, että pilvipalveluna toteutettu tekoälyvalmentaja, jota ihminen pikkuhiljaa opettaa, voisi hyvinkin pian "valmentaa" ihmisiä. Palvelu lanseerataan ensin niin että ihmiset lähettävät videokuvaa itsestään ja nostoistaan, ja ihminen kommentoi niitä ja antaa mekaaniset cuet. Tässä tarvitaan hieman käsityötä, mutta mikään mahdoton homma se ei ole.

Lopputuloksena olisi muutaman vuoden kuluessa palvelu johon lähetetään videokuva nostosta ja josta saa yksityiskohtaiset ohjeet miten nostoa voi kehittää, ja vieläpä niin että vain poikkeustapauksissa ohjeet ovat ihmisen luomia.


Ei kommentteja: