torstai 21. tammikuuta 2016

Massakausi, osa IV

Syöminen syömisen vuoksi jatkuu. Koska en oikeastaan kykene pitämään suunniteltua 500kcal ylimäärää, painonnousu ei ole erityisen ripeää, mikä puolestaan on varsin hyvä asia. Energiaylijäämää tarvitaan, koska muussa tapauksessa kehon varastot eivät voi kasvaa, eli paino ei voi nousta. Tämä on tietysti termodynaaminen tautologia.

Joissain tilanteissa lihasta voi toki hankkia lisää vaikka paino putoaisikin. Tämä voi tapahtua esimerkiksi ihmisellä, jolla on valtavasti ylipainoa ja heikot lihakset. Tällaisen ihmisen metabolinen "aktivoituminen" voi, ainakin teoriassa, tapahtua siten, että lihasten rakentamiseen tarvittava proteiini tulee ravinnosta, mutta ylimääräisen proteiinisynteesin vaatima energia tulee rasvavarastoista. Energiankulutus voi tällöin -- teoriassa -- olla selvästikin suurempaa kuin saanti, kunhan rasvavarastoja käytetään. Tämä vaatii kuitenkin jonkin verran ns säätämistä, eikä tällaisella prosessilla kovin helposti päästä mataliin rasvaprosentteihin.

Yksi viime kesänä soveltamani keino vähentää rasvan kertymistä bulkatessa, oli ns Intermittent fasting-idea. Pidin tuolloin aina torstai-illasta perjantai-iltaan noin 16-24 tunnin paaston, muutoin pidin jonkin verran energiaylimäärää. Perjantaina iltapäivällä yleensä päätin paaston siten, että kävin ensin lenkillä painoliivin kanssa ja sitten söin. Talvioloissa tämä ei ole oikein mielekästä, enkä valitettavasti ole vieläkään hankkinut suksia.

Keskiviikon treeni:
  • Kyykky (4+3+4)x110kg. Kevyttä edelliseen verrattuna
  • Prässi 3x5x42.5kg. Olkapää rajoittaa edelleen, mutta tekniikka on kehittynyt; kunhan vedän lavat hyvin taakse jo lähdössä, ei vaivaa lainkaan. Itse lihaksille tuleva rasitus oli hyvinkin kevyt
  • Mave 1x5x117.5kg. Niin kevyt että teki mieli laittaa enemmän. Stick to the program on kuitenkin parempi. Lämmitellessä tein 80 ja 100 kiloilla vähän reippaamman, räjähtävämmän liikkeen niin, että painot hieman heilahtivat lopussa. 
  • Lisäksi hieman viimeistelyä erilaisilla turhamaisuusliikkeillä, hauista, kaapelilla ojentajaa ja rintaa. Nämä kuuluvat bulkkisesongin pullisteluun.

Aion kuitenkin rytmittää keväämmällä harjoittelun ja syömisen suunnilleen samoin kuin viime keväänä. Osapuilleen helmikuun loppuun asti aion syödä runsaasti ja jatkaa sitä mitä teen nyt. Kun olen nyt syönyt enemmän, rauta nousee kevyemmin. Pelottavan ja petollisen kevyesti jopa, sillä eilen 117.5kg maastaveto (joka on 20 kiloa alle PR:n) tuntui uskomattoman kevyeltä. Deloadasin uutena vuonna ja aloitin 105kg:sta. Jos pystyn pitämään nykyisen 3 kertaa viikossa syklin helmikuun loppuun ja jos progressio oikeasti jatkuisi sinne asti, olisin helmikuun lopulla jo 140 kilon kynnyksellä maastavedossa. Tällöin olisin kahdessa kuukaudessa saavuttanut sen, minkä menetin kuukaudessa sairastellesani. Huomautan, että tällaiset ajatukset ovat perusfilosofiani vastaisia, mutta tämä kuvastaa sitä, millainen merkitys loukkaantumisilla ja sairasteluilla voi olla tuloksiin.

Kyykyn 110kg tuntui sekin niin kevyeltä, että vaikka olen vielä kolmosia tehnyt, päätin tehdä itseasiassa neljä toistoa, eikä yhtään tehnyt pahaa. Jos kyykyn keventyminen jatkuu syödessä vielä siihen helmikuun loppuun, olen silloin jo ohittanut 140 kilon rajapyykin -- tämä lienee mahdotonta. Jos tähtään samanlaiseen progressioon kuin Mavessa, niin progressio tulee keskimäärin joka toinen kerta, mutta silloinkin puhutaan 130 kilon kyykystä. Mahdotonta se ei ole, mutta epätodennäköistä.

Arvioin tilanteen helmikuun lopulla uusiksi, mutta siinä kohtaa todennäköisesti otan syömisohjelmaan taas yhden paastopäivän. Paasto indusoi hyödyllisiä metabolisia muutoksia, kuten lysosomien aktivoitumista. Tämä tarkoittaa että solut tuhoavat tarpeettomia proteiineja (joista osa on haitallisia) soluista ja muuttaa niitä ravinnoksi. Samalla proteiinisynteesi tehostuu. Teoriassa -- tämä on vähän broscience-osastoa -- keho tulee paremmaksi proteiinin hyödyntämisessä kun välillä paastoaa. Paasto on myös keino vähentää viikon kokonaisenergiansaantia.

Katsotaan miten nostelu kehittyy sitten. 

9 kommenttia:

Evojeesus kirjoitti...

Eihän 500kCal ole kovin paljoa, luulisi että menee helposti nestemäisenä sheikkinä.

Tiedemies kirjoitti...

Treenipäivän kulutus on helposti 3000kcal ja lisäravinteineen ja sheikkeineen pääsen 3200kcaliin kun oikein ahdan. Jos vielä juoksen, niin kulutus voi mennä 3500kcal paikkeille.


Toki jos söisin pullaa tai suklaata tms niin tilanne olisi toinen, 4000kcal tulisi helposti mutta yritän myös syödä suurimman osan energiasta suhteellisen terveellisesti.

Tiedemies kirjoitti...

500kcal tulee valio plus- kaakaojuomasta kohtuullisen helposti. Sen otinkin nyt tähän lisäksi.

Tupla-J kirjoitti...

Maastaveto on siitä hassu liike, että siihen kertyneet tulokset eivät katoa kovin äkkiä. Olen puskenut penkistä 135 kiloa 2009, tänään sain ykkösiä kokeillessani messevät 110 kiloa ylös. Sitten taas joskus tuolloin en ollut tainnut olla mavessa kahden markan miehiä, tänään vetäisin 210 (henkkoht enkka, tosin enpä ole tainnut mavessa ennen treenatakaan kokeillen mitä nousee), vaikka olen salilla käynyt viimeisen puolen vuoden aikana ehkä kymmenen kertaa. Chestikkelit lähtee, mave pysyy.

Ikävä homma että lusikat on menny jakoon. Jätä itelle kuitennii se suurin lusikka, jolla lapat itsellesi SONNIN MASSAT.

Tiedemies kirjoitti...

Massa on mulle hankaluus. Painan nyt 75. Kahden vuoden treenin ja bulkin jälkeen 10 kiloa tullut. Nivelet on luontojaan surkeat, 2mk on mulle todennäköisesti ikuisesti saavuttamaton.

Penkissä pääsin parissa kuukaudessa 60 --> 90, ja siinä kohtaa meni olkapää. Ilmeisesti lopullisesti.

Tupla-J kirjoitti...

Jos olkapää on rikki, tekisin kaksi juttua. Ensimmäinen on se, että annan sille aikaa parantua. Jos se ei parane kuukaudessa suht hyvään happeen, otan yhteyttä ammattilaiseen, kuvautan jne. että selviää mistä on kyse. Toinen taas on se, että kuntoutan sitä. Kevyet kuormittavat liikkeet kuten olkavarren pyöritys kyynärpää ~70 asteen kulmassa suuntiin katto & rinta (oma)x15 pitää huolta siitä että lihasta käyttää lämpimänä jolloin se kestää paremmin. Sporttiliikkeistä tai apteekeista saatavat kuminauhat ovat myös omiaan kuntoutukseen.

Tuli aikoinaan rikottua oikeaa olkapäätä käsipaino-ojennuksilla kun annoin painon pudottaa käden alas, ronksahti ilmeisesti rustoa rikki. 2013 tuli saatua se rikki uudestaan ja sitten käytyä leikkauksessa, jossa kaiveltiin irtopalaset pois lihasta kiusaamasta ja nyt se toimii taas hyvin.

Liikkeiden vaihtaminen voi myös auttaa. En itse treenaa ollenkaan missään laitteissa vaan aina vapailla painoilla.

Tiedemies kirjoitti...

Siis. Mulla on tehty fysioterapeutin ohjelmaa puoli vuotta. Lepuutettu kuukauden, lepuutettu kaksi kuukautta. Kuvattu. Ei mitään selitystä, nivelrako on hitusen leveä mutta sekin johtuu bursiitista ilmeisesti. On konsultoitu fysiatria ja pistetty kortisonia. Seuraavana on ortopedi.

En ole koskaan treenannut laitteilla, talja on ainoa poikkeus. Ja rintalihastreeniä olen nyt tehnyt vuoden vaihteen jälkeen koska kaikki muu kipeyttää olkapään. Pystyprässi onnistuu vielä mutta toisinaan sekin kipeyttää.

Tiedemies kirjoitti...

Kyse ei ole siis varsinaisesti olkapäästä vaan ac-nivelestä.

Tiedemies kirjoitti...

Lisäys: Kävin lekurilla tänään. AC-nivel on rikki fysiatrin mielestä. Taustalla todennäköisesti 2011 koettu vamma; Mursin silloin kyynärpääni pihassa kaatuessa. Fysiatrin lausunnon mukaan on todennäköistä että kyseisessä vammassa on AC-nivel pikkuisen revennyt.

Tuolloin vamman hoidon korvasi vakuutus. Nyt otan selvää että korvaako se tämänkin. Jos korvaa, niin käyn kaikki MRI:t sun muut ja tarvittaessa leikkauksenkin.

Katsotaan, sanoi lääkäri.