torstai 28. helmikuuta 2013

Kalevalan päivä.

Kävin tänään kävelemässä perheen ja koiran kanssa Pyhäjärven jäällä. Maisema oli hyvin, sanoisinko kansallisromanttinen. Jäällä oli latu, vastarannalla näkyi havumetsää, läheisen talon pihassa oli lipputangossa Suomen lippu.

Pidin kovasti näkemästäni. Kylmyys ei ole ollut minkäänlainen ongelma, ja valoa on riittänyt. Pidän keväästä, ja erityisesti tästä alkukevään vaiheesta, kun valon määrä lisääntyy huomattavasti ja hanget vielä hohtavat. Myöhemmin likaisemmat värit tulevat näkyviin valkoisen hangen sijaan, ei sekään epämiellyttävä vuodenaika ole, mutta tämä on kevättalvea parhaimmillaan.

Nuorempi poika on vieläkin aivan innoissaan lumesta ja talvesta. Eilen hän olisi kovasti halunnut mennä "suksittelemaan", eli rinteeseen laskemaan suksilla mäkeä. Vanhempi halusi aikanaan aloittaa suoraan lumilaudalla, ja ostimmekin hänelle eilen alennusmyynnistä uuden laudan koska vanha oli jo 15 senttiä liian lyhyt. Toivon varovaisesti, että nuorempi innostuisi laudasta, koska edellinen lauta on aivan hyvä vielä ja menisi nuoremmalle oivallisesti tänä ja ensi talvena.

Huomenna palaan töihin. Opetus alkaa vasta parin viikon päästä, ja ohjelmatoimikuntatehtävät pitää hoitaa ensi viikolla loppuun. Arvioita kirjoittaa ja niin edelleen. CAV-paperimme sai neljä lausuntoa joista kolmessa oltiin epäileväisiä (koska yksi vertaileva tutkimus puuttui) ja yksi sanoi erittäin vahvasti tukevansa paperin julkaisemista. Saimme mahdollisuuden vastata 500 sanalla, joten teimme puuttuvat kokeet ja raportoimme niistä, koska yksi arvioijista oli tätä pyytänyt.  Toivon varovasti että vastaus oli tyydyttävä ja riittävä, pidän mahdollisuuksiamme saada tämä julkaisu hyvinä. Jos onni on myötä, tämä yksi julkaisu tekee koko vuoden työstä vaivan arvoista. Eräs humoristinen sanonta alalla nimittäin on, että CAV:iin ei kannata lähettää mitään ellei ole jo julkaissut siellä vähintään kahta paperia, muuten ne eivät hyväksy.

3 kommenttia:

Kumitonttu kirjoitti...

Kuinka monta vuotta talvella vielä pääsee laskettelemaan, kun eikös nyt ole se hallitsematon lämpeneminen meneillään? Meinaan vaan, että eikös olis parempi opettaa lainelautailemaan noin tulevaisuutta ajatellen?

Kumitonttu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Tiedemies kirjoitti...

Hyvin suurella todennäköisyydellä laskettelukausi lyhenee, mutta lyheneminen on aika hidasta. Seuraavien parinkymmenen vuoden aikanakin nykytahdilla se lyhenee Etelä-Suomessa muutaman viikon. Täysin lumettomia talvia ei Tampereen korkeudella tule edelleenkään juuri olemaan, ja jo Kuusamon korkeudella niitä ei kyllä tule olemaan minun elinikänäni, vaikka lämpötilan nousu Suomessa olisi pahimpien ennusteiden mukaista.

Itse pidän varsin mahdollisena myös, että napajään sulaminen pikemminkin kylmentää Fennoskandiaa lähivuosina.