tiistai 12. lokakuuta 2010

Ilmasto.

Vietin taas neljä yötä Tampereella, ja palasin eilen illalla Oxfordiin. Nyt syksy on alkanut tulla jo pikku hiljaa tännekin.

Akatemian hakemuksen jättöön on reilu viikko. En osaa arvioida sen läpimenon mahdollisuuksia, mutta pidän niitä kehnon puoleisina. Jos kuitenkin arpaonni käy, sillä on muutamia negatiivisia vaikutuksiakin. Ensimmäinen on se, että palkkani on sitten jäädytetty koko rahoituskauden ajaksi, lukuunottamatta jotain indeksikorotuksia tms, joita aika-ajoin tulee. Toinen on se, että se tietää puolen vuoden keikkaa (liki) toisella puolella maapalloa. Tällä kertaa tosin otan perheen mukaan, mutta komplikaatio se on silti. Vanhempi poika puhuu onneksi jo sujuvan puoleisesti englantia, ja olisi siinä vaiheessa jo kouluikäinen. Kohdemaassa on halvat englanninkieliset koulut ja miellyttävä - väittäisin jopa optimaalinen - ilmasto, mutta en osaa sanoa, kompensoisiko tämä vaivaa.

Puhun tietenkin Välimeren ilmastosta, jota nimestään huolimatta esiintyy maapallolla kääntöpiirin ja 40. leveysasteen välissä (välimeren pohjoisrannikolla jopa hieman kauempanakin), mannerten länsilaitamilla. Kyseinen ilmasto on subtrooppinen ilmasto, jossa kuivakausi on sadekautta lämpimämpi. Siksi sitä nimitetään myös talvisateiden ilmastoksị. Tämä erottaa sen esimerkiksi eteläisen Japanin tai floridan ilmastoista, joissa kesällä sataa huomattavasti, ja loppukesästä esiintyy jopa trooppisia myrskyjä. Välimeren alueen lisäksi tunnetuimpia tämän ilmaston esiintymisalueita on Yhdysvaltain länsirannikko.

Englannin ja Suomen ilmastojen rinnalla se on paratiisi.

13 kommenttia:

Juha kirjoitti...

Ellei parta jäädy takin kaulukseen kiinni tai ellei iholta valu hiki liikkumattomana maatessa, niin en yleensä juuri kiinnitä huomiota säähän, keliin enkä ilmastoon. Katson kalenterista, miten pitää pukeutua (tämä ei aina toimi). Asuinpaikkaa valitessa en osaisi kiinnittää ilmastoon mitään huomiota. Ehkä mieleni muuttuisi, jos kokeilisin asumista jossain muussa ilmastossa kuin susirajalaisessa mannerilmastossa?

Tiedemies kirjoitti...

Itse koen merkittävästi elämänlaatua kohottavana tekijänä sen, että ulkona voi kävellä sandaaleilla, kevyissä pellavahousuissa ja t-paidassa.

Kun lämpötila laskee merkittävästi tämän alle niin, että päällystakkia tarvitaan, en oikeastaan piittaa minäkään. Jos ulkona ei voi lukea kirjaa, koska sormet tuntuvat jäykistyvän - tämä alkaa tapahtua, kun ulkoilman lämpötila alkaa laskea alle 20 asteen - tämä on merkittävä negatiivinen tekijä, kuten on myös se, että vaatteita täytyy pukea ja poistaa.

Talvessa on tietenkin miellyttävätkin piirteensä. Preferoin muutaman asteen pakkasta (-5- -10), verrattuna loskaiseen nollakeliin. Kun lämpötila laskee alle -15:n, ongelmaksi muodostuu tietysti se, että selvästi hikoiluttavaa liikuntaa lukuunottamatta ainoa miellyttävä asu ulkona on pilkkihaalari, lämpösaappaat ja karvalakki ja se taas on epäkäytännöllistä arjessa.

Sateen suhteen en ole ihan niin nirso. Englantilainen kosteus sopii itseasiassa minulle, se tekee ilmasta lämpimämmän tuntuista vielä vajaa 20 asteen tuntumassa. Nollan lähelle mennessä sekin käy tietysti ikävämmäksi kuin kuiva ilma. Jatkuva erittäin voimakas sade on myös ikävää. Sitä ei Englannissa ole ollenkaan niin paljon kuin väitetään.

GM kirjoitti...

Tämä nyt on aivan helvetillinen klisee, mutta minä pidän jokaisesta neljästä vuodenajasta joita täällä Oulun korkeudella esiintyy. Ne on vaan kivoja! Sään vuoksi en muuttaisi Oulusta yhtään mihinkään.

Talvella käyn tavallisesti Marokossa noin 2vk lomailemassa, jolloin sielläkin on "talvi" ja ainakin Atlas-vuorten Atlantin puolella on talvi melko ankeaa aikaa lämmön ollessa noin +15 vettä tulee yhtenään. Vuorten toisella puolen ja syvällä etelässä on sitten talvisin todella mukavat kelit, jopa Saharan hiekoilla kestää kävellä eikä lämpöhalvaus ole uhkana.

Markku kirjoitti...

Koen ilmaston vaikutuksen omaan hyvinvointiini hyvin samalla tavoin kuin Tiedemies.

Jos ulkona ei voi lukea kirjaa, koska sormet tuntuvat jäykistyvän - tämä alkaa tapahtua, kun ulkoilman lämpötila alkaa laskea alle 20 asteen - tämä on merkittävä negatiivinen tekijä, kuten on myös se, että vaatteita täytyy pukea ja poistaa.

Juuri tuo onkin vikana Suomen kesässä. Tampereella päivämaksimilämpötila on heinäkuussa keskimäärin 22 astetta, joka on juuri ja juuri riittävästi. Koko kesästä noin puolet on aikaa, jona pelkkä oleilu ulkona ei oikein ole mielekästä. Etelä-Suomessa on noin kuukauden päivät todellista kesää.

Erityisesti lasten kanssa ulkoillessa tuo Tiedemiehen mainitsema useiden vaatekertojen päällepukeminen ja riisuminen kuluttaa aikaa ja joskus hermojakin. Toisaalta lasten ulkoiluttaminen helteellä pakottaa käymään jälkikäteen suihkussa, koska lasten ulkoiluttaminen on paljolti perässäharppomista ja nostelua.

Tiedemies kirjoitti...

Kukaan ei tietenkään tarttunut tässä kirjoituksessa implisiittisesti esitettyyn arvoitukseen siitä, mihin tämä mahdollinen vierailu kohdistuu.

[Markku ei saa arvata, koska hän tietää.]

Unknown kirjoitti...

Ihan mielenkiinnosta voisit tohtorina osallistua USA:n viisumin arvontaan. Sen pitäisi olla random drawing, mutta aika moni epäilee asiaa koska monella suomalaisella voittajalla tuntuisi olevan loppututkinto.

Kaliforniassa ei muuten mene tällä hetkellä ihan hirveän hyvin, mutta onhan se ilmasto siedettävä.

http://travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_1322.html

Green card on siitä hyvä, että ei tarvitse koko ajan sompailla viisumien kanssa kun työviisumit ovat määräaikaisia ja niiden myöntämiseen on on sääntöjä ja rajoituksia.

Tiedemies kirjoitti...

Minulla ei ole aikomusta osallistua USA-viisumin arvontaan, pahoittelen. Jos arvauksesi oli Kalifornia, niin valitettavasti se arvaus on väärin. (Kalifornian ilmasto on kyllä hyvä; se on kokolailla samanlainen kuin tässä kyseessä oleva ilmasto)

GM kirjoitti...

mihin tämä mahdollinen vierailu kohdistuu.

Australia on arvaukseni!

Tiedemies kirjoitti...

Australia on väärin. (Nyt alkavat vaihtoehdot jo käydä vähiin...)

Panu kirjoitti...

Hong Kong?

Tiedemies kirjoitti...

Hong Kongissa ei ole välimeren ilmasto, vaan perinteisempi kesä- ja syyssateinen ilmasto.

Panu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Panu kirjoitti...

Ai, sanoit jo että Australia on väärin. Sitten se on Etelä-Afrikassa, jossain Kapkaupungin lähellä. Chilessä on myös välimerellinen rannikkokaistale, mutta se ei ole englanninkielinen maa.