keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Matkalla VI.

Kävin tänään lounaalla UNU-IIST:tä vastapäätä olevan hotellin ravintolassa. Ruokalista ovat kiinaksi, joten en ymmärrä niistä mitään. Ystäväni täällä auttoi. Täällä on ilmeisesti tapana syödä niin, että tilataan pöytään monia ruokalajeja, jotka jaetaan. Tällä kertaa oli riisikääryleitä, kevätkääryleitä, jonkinlaista riisi-kala-pähkinä-puuroa, riisinuudeleita, bataattikakkuja ja höyryllä kypsennettyä leipää. Kahden hengen ateria maksoi 100MOP, eli alle €8.5. Täällä juodaan teetä ruokajuomaksi, mikä on myös hämmentävää.

Mainitsin, että on ollut puhetta uusien, välkkyjen jatko-opiskelijoiden puutteesta Suomessa. En tiedä, kuinka totta se on, mutta ainakin meillä siinä on tiettyä perää. Kiinassa ongelma on toisenlainen, mutta kuulemma stereotypia kiinalaisesta opiskelijasta erityisen fiksuna on melko väärä. Kiinassa on paljon ihmisiä, joten on myös paljon fiksuja ihmisiä, mutta tietysti on myös paljon tyhmiä ihmisiä.

Aamun uutisissa oli juttua siitä, kuinka somalimerirosvot olivat kaapanneet jälleen yhden laivan, tällä kertaa kiinalaisen. Sain käsityksen, että täkäläiset eivät aio jättää asiaa hoitamatta. Ilmeisesti mitään ns. venäläistä ratkaisua ei olla hakemassa, mutta voimankäyttöä ei liene poissuljettu.

Olen oikeastaan ihmetellyt, miksi merirosvoja ei yksinkertaisesti metsästetä ja rangaista (hunt down and punish), kunnes meret ovat jälleen turvallisia. Laivastothan ovat olemassa jotain tämänkaltaista varten. Ei merirosvoilla ole mitään saumaa moderneja sotalaivoja vastaan.

2 kommenttia:

Tino Rossi kirjoitti...

Merirosvot taitavat olla aikalailla uudistuvaa tavaraa. Joku vähän pomompi "rekrytoi" köyhiä miehiä ja pistää heidät jollaan hyökkäämään laivoja päin. Mukana lienee myös jokunen keikalla ennenkin ollut. Tämmöisen purkin ja miehistön menettäminen ei kirpaise juuri lainkaan. Pidättämisellä ei myöskään ole suurta peloitusvaikutusta koska kunnon viestintää ei maassa ole. Huhut ja rikollispäälliköiden auktoriteetti riittävät vakuuttamaan uudet tulokkaat (aseilla osoittelun lisäksi)

Lisäksi puuttuvan hallituksen takia vangittuja ei oikein saa laitettua mihinkään. Mihin maahan heidät oikein pitäisi sijoittaa, halukkaita tuskin on jonossa. Somalian tynkähallituksen varastointimetodi lienee pikainen teloitus.

Tiedemies kirjoitti...

Lisäksi puuttuvan hallituksen takia vangittuja ei oikein saa laitettua mihinkään. Mihin maahan heidät oikein pitäisi sijoittaa, halukkaita tuskin on jonossa. Somalian tynkähallituksen varastointimetodi lienee pikainen teloitus.

Kieltämättä tämä on iso ongelma. Ennen vanhaan merirosvot hirtettiin heti. Sinänsä se ei tunnu kohtuulliselta rangaistukselta. Ongelman ytimessä taitaa olla se, ettei siellä _rannalla_ ole ketään valvomassa lakia. Ja merikin on iso.