perjantai 13. helmikuuta 2009

Rent-seeking revisited.

Microsoft tarjoaa palkkiota verkkomadon kirjoittajasta. Tekstissä ei mainita onko tämä "elävänä tai kuolleena". Tämä on sinänsä ymmärrettävä reaktio, mutta jos nyt hetki mietitään perusteluja, ne eivät kyllä kestä päivänvaloa.
The Conficker worm is a self-replicating program that takes advantage of networks or computers that have not kept up to date with Windows security patches.
Eli onko meidän nyt ymmärrettävä, että Windows-järjestelmissä on jokin ominaisuus, joka tekee tällaisten matojen kirjoittamisen helpoksi. Ei kai?

Madot ovat Microsoftille kiusallisia. Ne alleviivaavat sitä tosiasiaa, että madot ovat mahdollisia, koska Microsoftin tuote on huono. Se on huono, koska se perustuu puhtaasti Rent-seekingin avulla luotuun verkostovaikutukseen. Toisin kuin monet tuntuvat kuvittelevan, Microsoftin ylivalta käyttöjärjestelmämarkkinoilla ei ole seurausta siitä, että sen käyttöjärjestlmä olisi ollut parempi kuin muut tai edes hyvä. Tosiasiassa MS onnistui olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Käyttöjärjestelmä on verkostovaikutuksensa vuoksi ns. winner-take-all- tuote, eli yksi tuote muodostaa de facto standardin.

Tällä monopolilla on sellainen kurja ominaisuus, että monopolin on pääsääntöisesti aina kannattavaa pyrkiä pitämään asemansa ihan muilla keinoilla kuin normaaleilla markkinoilla tapahtuvalla kilpailulla kuten tuotteensa parantamisella. Muistan lukeneeni - ja nyt voin olla toki väärässä, antakaa linkkejä, jos on parempaa tietoa - että Microsoftin (kuin myös lääkefirmojen) tuotekehitysmenoista noin puolet menee lakimiehille, jotka vahtivat patentteja ja muuta ns. intellectual propertyä.

Itse lakkasin käyttämästä Microsoftin tuotteita vuosia sitten. Suosittelen samaa kaikille.

15 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

80-luvulla tietokoneen käytön aloittaneena olisin kuitenkin sitä mieltä, että huonoa standardia pahempi asia olisi ei standardia.

Vaikka olen yleensä pienten puolesta paksuja vastaan, niin XP/vista maailma on mielestäni toiminut tyydyttävästi ...

Tiedemies kirjoitti...

Winner-take-all tuotteissa kuten käyttöjärjestelmissä ei ole juurikaan riskiä siitä, että standardia ei muodostuisi.

XP/Vista maailman on tietenkin toimittava tyydyttävästi, koska jos se on riittävän kehno, ihmiset eivät pysy siinä. Pointti on se, että tällaisessa hommassa perinteiset voittoa maksimoivat yritykset tekevät paljon kaikkea sellaista, joka ei kilpailutilanteessa olisi mitenkään järkevää.

Linux-maailmassa on paljon kaikkea, mikä on epätäydellistä, mutta toisin kuin täysin kaupallisella puolella (Linux ei ole epäkaupallinen, se on vain vähemmän sitä, kun itse softa ei ole se, jota myydään) siellä virheitä ei pyritä piilottelemaan, vaan ne tuodaan esiin ja korjataan. MS valitsee mieluummin piilottelun kuin korjaamisen, jos se saa valita.

IDA kirjoitti...

Madot ovat Microsoftille kiusallisia. Ne alleviivaavat sitä tosiasiaa, että madot ovat mahdollisia, koska Microsoftin tuote on huono.Se on huono, koska se perustuu puhtaasti Rent-seekingin avulla luotuun verkostovaikutukseen.

Periaatteessa samaa mieltä, mutta eipä kai ole teknisiä esteistä kirjoittaa matoja Unixiin tai Macciin ( joka tosin myös on yltiökaupallinen ) ?

Itse vanhana C:n hallitsijana luulisin, että kirjoittaisin nopeammin viruksen, joka tärvelee unix-koneita, kuin viruksen, joka tärvelee Windows-koneita. Ihan halustahan se vain kiinni on.

Tosin voin olla väärässä. En ole pahemmin jaksanut perhetyä.

Tiedemies kirjoitti...

Varmaan Linux-matoja tms. on ihan yhtä lailla helppo kirjoittaa, mutta jotta sen saa leviämään, täytyy jotenkin saada käyttäjä ajamaan se mato. Jos haluaa, että se mato jotenkin pääsee systeemiin niin, että se pysyy, täytyy saada käyttäjä jotenkin ajamaan se niin, että se saa oikeudet pesiä sellaiseen paikkaan.

En ole mikään asiantuntija, mutta Winkkarimaailmassa prosesseilta ei paljon kysellä oikeuksia, kun ne koneessa alkavat tehdä temppujaan.

Vasarahammer kirjoitti...

En erityisemmin pidä Microsoftista tai sen tuotteista.

Kuitenkin tässä postauksessa puhuttiin ilmiöstä nimeltä rent-seeking.

Ilmastomuutokseen liittyy enemmän "rent-seekingiä" kuin Microsoftin tuotteisiin. Tietyt yritykset hyöytyvät CO2-päästöjen "kriminalisoinnista". Lyhyellä tähtäimellä jopa hiiltä käyttäville energiatuottajille on hyötyä kannattaa ihmisen aiheuttamaa ilmastomuutosta. Näin on, koska yhden suljetun hiilivoimalan päästöoikeuksilla voi käydä kauppaa.

Rent-seeking tarkoittaa taloudellisen ympäristön manipulointia kilpailun estämiseksi. Euroopan Unioni on järjestelmänä kuin tehty tätä ilmiötä varten, koska demokraattinen kontrolli on liki olematon ja lobbaajien vaikutusvalta komissioon on demokraattisen kontrollin ulottumattomissa.

JJ kirjoitti...

"If you have a gun, you can rob a bank, but if you have a bank, you can rob everyone!" - Bill Maher

Tiedemies kirjoitti...

Vasara on tietysti oikeassa siinä mielessä, että kaikenlaiset säätelykoneistot tekevät rent-seekingin mahdolliseksi.

Viittasin tässä ilmiöön laajemmin. Intellectual property-"oikeuksien" puolustamiseen käytetyt resurssit voidaan katsoa rent-seekingiksi sellaisenaan, kuin myös kaikenlainen lobbaus. Päästökauppa sinänsä, ilmaisine kiintiöineen jne. on massiiviselle rent-seekingille altis järjestelmä, kuin myös EU. ITseasiassa se on koko EU:n idea, EU:n maataloustuet muodostavat todella suuren osan sen menoista.

Ja toki, laajemminkin, yritysten ja vastaavien lobbaus on rent-seekingiä.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tytär saa miniläppärin pian ja siihen tulee Linux.

Microsoftin valta-asema horjuu webbipojaisten ratkaisujen takia eikä Linuxin tms. Oleellista ei ole enää käyttöjärjestekmä vaan browseri ja ne verkkopalvelut joita käytät. (Poikkeuksena Apple, joka paketoi kaiken yhteen.)

Nokian markkinaosuus on laskemassa myös samaisen webbipohjaisuuden takia. Nokialta puuttu Mobiilin webin ymmärrys.

Jukka Aakula kirjoitti...

Tuotekehitysyrityksessä rent-seeking talon sisällä johtaa turhiin investointeihin.

1. Yksilö nostaa statustaan ajamalla läpi tuotekehityspäätöksen. Tämä on business and solution developmentille tyypillistä.

2. Yksilö nostaa omaa koulutustasoaan ja ammattitaitoaan ajamalla läpi ratkaisuja jotka vaativat mahdollisimman uudenaikaisten menetelmien ja komponenttien käyttöä. Tämä on tyypillistä tuotekehitystyöntekijöille.

Seurauksena on suurehkot yli-investoinnit.

Yrityksen johdon ammatitaito on tietysti se millä tällaisia yli-investointeja voi estää. Yritysjohdon tehtävä on erityisen vaikea kun eletään teknlogiadisruption aikaa. Esimerkkinä siirtyminen GSM:stä 3G:gen. Ja siirtyminen vertikaalisista ratkaisuista horisontaaleihin.

Teknologiadisruptio johtaa usein arvoketjujen muutokseen ja näin se mikä on ollut kannattava investointi aiemman teknologian vallitessa ei ole sitä enää disruption jälkeen.

Mikko kirjoitti...

Jukka: Hyviä pointteja.

Ykkösestä seuraa usein vielä isoissa organisatioissa sellainenkin kurjuus, että vastareaktiona rahakirstun päällä istuvat tulevat kyynisiksi, joten uusien hankkeiden käynnistyskustannukset nousevat järjettömän suuriksi. Saatat joutua lobbaamaan jotain firman kannalta elintärkeää projektia vuosikausia.

Kaikki firman sisältä lähteneet ideat eivät ole surkeita. Vaikka kaikki yrityksessä tietäisivät sen, insentiivirakenteen vuoksi hankkeen käynnistäminen on mahdotonta. Pahimmillaan voit esimerkiksi ensin joutua lobbaamaan rakenteihin tehtäviä muutoksia, joiden jälkeen hankkeen käynnistäminen on mitenkään mahdollista.

Kakkosen osalta on toinenkin puoli. Koska nörtit tykkäävät puuhastella uusimpien teknologioiden parissa, se kasvattaa motivaatiota ja kykyä palkata parhaat työntekijät. Kokonaisvaikutus voikin heilahtaa positiivisen puolelle jos on onnistunut rekrytoinnissa noin muuten.

Mikko kirjoitti...

The nice thing about standards is that there are so many to choose from. — Andrew S. Tannenbaum

Jukka Aakula kirjoitti...

Mikko,

Totta että esitin tavallaan worst-case tilanteen.

Mainitsemasti "insentiivirakenteet" on oleellinen seikka. Business developmentissa insentiiveihin saattaa vaikuttaa esimerkiksi se, montako uutta tuoteideaa olet saanuut ajettua tuotepäätökseen asti, mikä motivoi ajamaan tuotepäätöksiä läpi vastoin yrityksen etua. Tietynlainen yli-intoileva ihmistyyppi, joka suggeroi itsensäkin uskomaan omat puheensa, pääsee vallalle.

Tuotekehityksessä motiivit usein muuttuvat insentiivien käyttöönoton myötä. Aluksi tuotekehitysväkeä motivoi yhteenhiileenpuhaltaminen, uuden löytämisen ilo ja tuotteen laatu.

Insentiivien myötä tuotekehittäjä muuttuu Devoted Actoristä Rational Actoriksi hyvässä ja pahassa. (Termi Devoted Actor on uskontotieteilijä Scott Atranila ja politiikan tutkija Rober Axelroodilta.)
Tuotekehittäjä maksimoi insentiivejään.

Jukka Aakula kirjoitti...

Devoted Actor and Rational Actor:

- Atran: http://www.edge.org/3rd_culture/atran06/atran06_index.html

- mun versio:

http://asabiyah.blogspot.com/2008/11/devoted-actor-ja-rational-actor.html

Tiedemies kirjoitti...

On mukavaa, että kirjoitukseni poikivat välillä laadukkaampiakin kommenttiketjuja.

Paavo kirjoitti...

Olen laiska tietokoneen käyttäjä. Kokeilin maccia, mutta vaikka siinä varmasti on hyviä puolia, niin monella tapaa se oli minulle hankalampi. paras asia oli kannettavan järkevyys ja statussignalling, ei käyttöjärjestelmä.

Mukavuushakuiselle windowsin vaihtoehtoja pitää markkinoida kyllä huomattavasti aktiivisemmin, koska uusien asioiden (vähäistenkin) on työlästä suurelle osalle väestöä.

Uusi ja helpompi käyttöjärjestelmä aiheuttaa vuosia nurinaa ja osaamattomuutta monissa työyhteisössä. Uuden oppiminen on niin hankalaa, että vaihtamisen edut täytyy olla todella suuret.

Toki teidän internetin nörttien painostuksesta maccia kokeilin, ja linuxiakin olen sillä silmällä katsellut. Keep up the good work. Tai ei. Ei se tällä vaihdu. selainsysteemillä ehkäpä.