maanantai 27. lokakuuta 2008

Yhteenveto vaaleista.

Kuntavaalien voittajia olivat Persut, Kokoomus ja Vihreät. Perussuomalaisten voitto oli historiallisen suuri. Kokoomuksen vaalivoittoa uutisoitiin enemmän, vaikka vihreiden kannatus nousi suhteellisesti huomattavasti enemmän. Tämä on tyypillistä vihreille - ja myös perussuomalaisille - vihamielisen median puolueellisuutta. Tampereella merkittävimmät vaalivoittajat olivat Persut, joille lohkesi neljä lisäpaikkaa. Vihreiden voitto ei ollut paljon huonompi, lisäpaikkoja tuli kolme. Kokoomus (-2 paikkaa) ja demarit (-3) menettivät molemmat selvästi asemiaan.

Valtakunnallisesti eniten ääniä sai Osmo Soininvaara, mikä oli ehkä hieman yllättävää, muttei mitenkään shokeeraavaa. Tampereella eniten sai vasemmistoliiton veteraani Marjatta Stenius-Kaukonen, jota ilman vasurit olisivat saaneet pökäletappion. Nyt kannatus pysyi suunnilleen ennallaan, ehkä hieman nousikin.

Pidän vaalitulosta hyvänä. Toisin kuin monet muut vihreiden kannattajat, en erityisemmin kauhistele perussuomalaisten nousemista. Mielestäni on parempi, että PS profiloituu pikkuhiljaa änkyräkämyjen puolueeksi. Näin kämyt saavat oman puolueen jonka parissa öyhöttää, mikä laimentaa heidän intoaan sekoilla muuten. Ja vaikka pidän heidän agendaansa vähän kierona, niin demokratiaan kuuluu, että kaikki - vastenmielisetkin - ideat, joilla on kannatusta, tulevat kuulluksi.

En myöskään ole erityisen harmissani kokoomuksen kannatuksen noususta semminkin, kun se tapahtui mitä ilmeisimmin keskustan kustannuksella. Veikkaan, että demareiden kuormasta söivät sekä vihreät että PS. PS sai ilmeisesti myös jonkin verran kepun vanhoja ääniä ja ehkä äänestysaktiivisuuden nousu pelasi myös heidän edukseen.

Mediassa viljeltyjen stereotypioiden mukaan vihreiden kannatus tulee kahdesta hyvin erilaisesta lähteestä. Toinen on parvekkeillaan biodynaamista viljelyä harrastavat yhteiskuntatieteiden ylioppilaat ja toinen on perheelliset, yleensä julkisella sektorilla työskentelevät, erittäin korkeasti koulutetut, pääosin naiset, tai kaltaiseni vähän neitimäiset nörttikuikelot. Huomaan jonkinlaisen konvergenssin: tuttavapiiriini ei kuulu yhtään näitä ensimmäisen ryhmän edustajia, joskin toisen asteen tuttavuuksiin kyllä.

Tuttavapiirini äänesti uskoakseni näissä vaaleissa pitkälti vihreitä, jos kohta muutamat tietääkseni äänestivät persuja ja tunnen minä muutaman vannoutuneen demarinkin.

Toivottavasti vihreät parantaa eduskuntavaaleissa vielä tästäkin.

15 kommenttia:

Panu kirjoitti...

Mielestäni on parempi, että PS profiloituu pikkuhiljaa änkyräkämyjen puolueeksi. Näin kämyt saavat oman puolueen jonka parissa öyhöttää, mikä laimentaa heidän intoaan sekoilla muuten.

Tai sitten änkyräkämyt vittuuntuvat siitä, että oikeassa politiikassa pitää tehdä kompromisseja epäpuhtaiden kanssa, ja siirtyvät nettiöyhöttämisen sijasta suoraan toimintaan eli poliittisiin murhiin.

Todennäköisempää kyllä on, että änkyräkämyt panevat koko puolueen paskaksi. Vennamolaiset hajosivat aikoinaan suuren menestyksensä jälkeen juuri siihen, että silloinen kämysiipi alkoi riehua ja syyllistyä mauttomuuksiin, jotka olivat suurelle osalle omasta puolueesta liian törkeitä. Nyt toki puolueen kentästä suuri osa on puolirikollista lähiönuorisoa, jota ei kotikasvatus eikä hyvät tavat rasita, joten sitä ongelmaa ei välttämättä enää ole.

Tiedemies kirjoitti...

Minä uskon, ettei demokratiassa ole järkeä, jos poimii rusinoita pullasta. Natsit saivat aikanaan kuitenkin vain noin kolmanneksen äänistä, eivätkä ilman laittomuuksia onnistuneet valtaa kaappaamaan. Sama pätee oikeastaan kaikkiin antidemokraattisiin liikeisiin. Ei niistä kukaan ole oikeasti saanut demokratiaa kaadettua.

Puhumattakaan siitä, että Persujen läpimenneissä ehdokkaissa ei taida oikeasti olla ihan kauhean montaa demokratianvastaista yksilöä.

Panu kirjoitti...

Se on selvää, etteivät kämyt demokratiaa saa kaadettua. Sitä vastoin kämyt voivat kyllä korruptoida demokratian maailmansotien välisen Puolan kaltaiseksi epäliberaaliksi demokratiaksi, jossa paikalliset kämyt esim. murhasivat "epäkämyisillä äänillä" valitun presidentin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Narutowicz

Se tilanne, jossa minä tai sinä joudumme pelkäämään kämyjen tappajaryhmiä, on minusta käytännössä aivan yhtä paha kuin diktatuuri.

Panu kirjoitti...

Siis tässä toimiva linkki:

Gabriel Narutowicz

Vastaavanlaisia kämyterroristien tekemiä murhia löytyy toki samanaikaisen Suomen historiasta:

Heikki Ritavuori

Tiedemies kirjoitti...

Minun on hyvin vaikea kuvitella, että kämyt lähtisivät täällä Suomessa nykyään murhaamaan ketään. Ja jos lähtisivätkin, niin yksikin tällainen poliittinen murha olisi samalla koko porukan poliittinen itsemurha.

Lakien kunnioitus on nykysuomessa yksinkertaisesti liian vahvaa. (Tai siis, oikeampi sanamuoto olisi: riittävän vahvaa)

Panu kirjoitti...

Minun on hyvin vaikea kuvitella, että kämyt lähtisivät täällä Suomessa nykyään murhaamaan ketään. Ja jos lähtisivätkin, niin yksikin tällainen poliittinen murha olisi samalla koko porukan poliittinen itsemurha.

Siellä, missä vuosikausia puhutaan ja hekumoidaan murhilla, päädytään niitä vielä tekemään. Sitä paitsi lain kunnioituksen murentaminen on selkeästi yksi tämän porukan keskeisiä tavoitteita. Kiihotuspykälän systemaattinen leimaaminen sananvapauden rajoituspykäläksi ja Seppo Lehdon nostaminen kansainvälisesti tunnetuksi sananvapauden marttyyriksi on vasta ensimmäinen askel.

Tiedemies kirjoitti...

Minusta liiottelet kyllä aika tavalla tässä asiassa.

Panu kirjoitti...

Minä olen ollut niiden jatkuvan nettiterrorin kohteena käytännöllisesti katsoen koko sen ajan kun olen kirjoittanut blogia Plazalle. Lisäksi tiedän kyllä mitä kämyt kirjoittelevat esim. minusta omille foorumeilleen.

Tiedemies kirjoitti...

No, jos tiedät että kämyt kirjoittelevat omille palstoilleen jotain murhajuttuja, niin laita tänne linkki tai vaikka sähköpostiin.

Panu kirjoitti...

Voinpa laittaakin. Katsotaan.

samuli kirjoitti...

Turussa valitut persut Lohela ja Rostedt ovat kaukana noista Panun paranoideista harhakuvitelmista.
Lohela sanoi eilen Turku-TV:ssä, että he ovat valmiita yhteistyöhön periaatteessa kaikkien kanssa.
Muutenkin Lohelasta välittyi ihan sympaattinen kuva.
Juu, en äänestänyt persuja.

IDA kirjoitti...

Puhumattakaan siitä, että Persujen läpimenneissä ehdokkaissa ei taida oikeasti olla ihan kauhean montaa demokratianvastaista yksilöä.

Vaikea nykyään sanoa mitä kukakin kämypiireillä nykyään tarkoittaa. Itse olen tuntenut näitä vaalivoittajia kymmenisen vuotta ja jo kymmenen vuotta sitten kämypiireissä oli itsestään selvää, että kansanvaltaisuus tarkoittaa nimenomaan koko kansaa, eikä jonkun ideaalia siitä mitä kansan pitäisi olla.

Ideaalien esittäminen ei tietenkään ole kiellettyä. Niiden epädemokraattista edistämistä ei kuitenkaan hyväksytä.

Panun kohtaamasta nettiterrorismista tunnen tasan yhden tapauksen, jossa itse yritin täysin kohteliaasti korjata hänen vääriä käsityksiään Suomen Sisusta. Panu itse sensuroi koko keskustelun, joka sisälsi hänen puoleltaan lähes herjaavaa ja laillisuuden rajoilla liikkuvaa tekstiä Sisusta ja selvästi herjaavaa tekstiä Jussi Halla-ahosta ja kirjoitti sen sijaan jonkinlaisen yleisesti herjaavan ja vääristelevän yhteenvedon siitä miksi hän on keskustelun sensuroinut.

En näe mitään syytä epäillä, että hän ei toimisi muissakin oman bloginsa keskusteluissa täysin samoin. Siihen jokaisella on tietysti oikeus, mutta jeesustelu yhdistettynä muiden demonisointiin on aika typerää.

Tiedemies kirjoitti...

En halua tulla tähän Panu vs. kämyt- juttuun mitenkään mukaan. Itsellänikin on negatiivisia kokemuksia asiasta, mutta ei mitään senkaltaista kuin Panulla.

samuli kirjoitti...

Turun RKP:n Ulla Achren ÅU:ssa tänään persuista: "Det är svårt att säga men jag utgår från att de är ordentliga människor och inte bråkmakare som till exempel Olavi Mäenpää".
Minusta Achrenilla on hyvä asenne, noinhan sen kuuluukin mennä. Eli lähdetään puhtaalta pöydältä ja annetaan uusille naamoille mahdollisuus.

Noista kämyistä en mitään tiedä. Kommenttini oli vastaus Panun hurjille fantasioille.

IDA kirjoitti...

En halua tulla tähän Panu vs. kämyt- juttuun mitenkään mukaan.

Juu.

Kommentoin tuota ehkä turhaan. Ihmettelen vain mistä tuollaiset käsitykset ovat syntyneet. Tuo on oma näkökulmani asiaan.