Italiassa koko maa on käytännössä karanteenissa. Koska virus tartuttaa tai ainakin sairastuttaa herkimmin vanhuksia -- ja myös tappaa näitä -- ja koska Italiassa on yksi maailman vanhimmista väestöistä, kuolleisuus on ollut jo nyt suurta.
Turkki on avannut Kreikan vastaisen rajansa, ja mitä ilmeisimmin järjestää (pakko?) kuljetuksia maassa oleskeleville afgaaneille, irakilaisille jne rajalle ja joidenkin tietojen mukaan sotilaat ovat osallistuneet raja-aitojen murtamiseen.
Iranissa useampia parlamentin jäseniä on joutunut sairaalahoitoon ja muutamia huippupoliitikkoja on kuollut coronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Vielä muutama viikko sitten maassa esitettiin että koko virus on USA:n propagandatempaus jolla yritetään painaa maan äänestysprosenttia alas.
Osakemarkkinat ja öljynhinta ovat syöksyneet. Lisää romahdusta on tulossa lähiviikkoina.
Jälkiviisaus on kaikista viisauden muodoista jaloin, mutta totean tässä että henkilökohtaisesti tilanteessa minua harmittaa pääasiassa se etten viime vuoden lopulla kasvattanut enempää käteisvarantojani. Kevään aikana on todennäköisesti erittäin hyvä aika ostaa osakkeita. Taantuma seuraa usein tällaista shokkia, rajukin sellainen, mutta mitä rajumpi shokki on, sitä rajumpi on siitä toipuminen.
Kullan hinta ei ole ainakaan vielä reagoinut voimakkaasti. Se jopa laski eilen selvästi. Tämä viittaisi siihen että apokalyptiset skenaariot eivät ole kovin todennäköisiä. Sen vähän mitä yksittäisiä pörssikursseja selailin, kyseessä oli jonkinlainen yleispaniikki, mutta oli siellä joitain nousijoitakin, esimerkiksi joitain hoiva-alan yrityksiä.
Suurin uhka coronaviruksesta ei ole se, että se tappaa kaikki. Näyttää siltä että varsin suuri osa ihmisistä sairastaa infektion hyvin lievänä tai jopa käytännössä oireettomana. Puhtaasti lääkinnällisessä mielessä suurin uhka muodostuu siitä että jos epidemian huippu on liian terävä, samanaikaisesti sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa niin suureksi että monia kuolee koska ei ehditä hoitamaan.
Tämäkin on todennäköisesti vähemmän ongelma pitkällä aikavälillä. Suurempi ongelma tulee käyttäytymisestä ylipäätään. Olen jo nyt todistanut sosiaalisessa mediassa ihan rationaalisina pitämieni ihmisten panikoivan ja syyttävän hallitusta ja viranomaisia epäpätevyydestä ja siitä että Suomessa ei ole ryhdytty riittäviin toimenpiteisiin. Tämä nyt on tietenkin yksittäistapauksena harmitonta, mutta se paljastaa kuitenkin jotain inhimillistä jolla on poliittisesti kauaskantoisia seurauksia.