torstai 12. maaliskuuta 2020

Baby Baby

Eilen WHO julisti ncovid-19 coronaviruksen pandemiaksi. Viime yönä Suomen aikaa USA asetti brittejä lukuunottamatta Euroopan maat matkustuskieltoon.

Italiassa koko maa on käytännössä karanteenissa. Koska virus tartuttaa tai ainakin sairastuttaa herkimmin vanhuksia -- ja myös tappaa näitä -- ja koska Italiassa on yksi maailman vanhimmista väestöistä, kuolleisuus on ollut jo nyt suurta.

Turkki on avannut Kreikan vastaisen rajansa, ja mitä ilmeisimmin järjestää (pakko?) kuljetuksia maassa oleskeleville afgaaneille, irakilaisille jne rajalle ja joidenkin tietojen mukaan sotilaat ovat osallistuneet raja-aitojen murtamiseen.

Iranissa useampia parlamentin jäseniä on joutunut sairaalahoitoon ja muutamia huippupoliitikkoja on kuollut coronaviruksen aiheuttamaan infektioon.  Vielä muutama viikko sitten maassa esitettiin että koko virus on USA:n propagandatempaus jolla yritetään painaa maan äänestysprosenttia alas.

Osakemarkkinat ja öljynhinta ovat syöksyneet. Lisää romahdusta on tulossa lähiviikkoina.

Jälkiviisaus on kaikista viisauden muodoista jaloin, mutta totean tässä että henkilökohtaisesti tilanteessa minua harmittaa pääasiassa se etten viime vuoden lopulla kasvattanut enempää käteisvarantojani. Kevään aikana on todennäköisesti erittäin hyvä aika ostaa osakkeita. Taantuma seuraa usein tällaista shokkia, rajukin sellainen, mutta mitä rajumpi shokki on, sitä rajumpi on siitä toipuminen.

Kullan hinta ei ole ainakaan vielä reagoinut voimakkaasti. Se jopa laski eilen selvästi. Tämä viittaisi siihen että apokalyptiset skenaariot eivät ole kovin todennäköisiä.  Sen vähän mitä yksittäisiä pörssikursseja selailin, kyseessä oli jonkinlainen yleispaniikki, mutta oli siellä joitain nousijoitakin, esimerkiksi joitain hoiva-alan yrityksiä.

Suurin uhka coronaviruksesta ei ole se, että se tappaa kaikki. Näyttää siltä että varsin suuri osa ihmisistä sairastaa infektion hyvin lievänä tai jopa käytännössä oireettomana. Puhtaasti lääkinnällisessä mielessä suurin uhka muodostuu siitä että jos epidemian huippu on liian terävä, samanaikaisesti sairaalahoitoa vaativien tapausten määrä kasvaa niin suureksi että monia kuolee koska ei ehditä hoitamaan.

Tämäkin on todennäköisesti vähemmän ongelma pitkällä aikavälillä. Suurempi ongelma tulee käyttäytymisestä ylipäätään. Olen jo nyt todistanut sosiaalisessa mediassa ihan rationaalisina pitämieni ihmisten panikoivan ja syyttävän hallitusta ja viranomaisia epäpätevyydestä ja siitä että Suomessa ei ole ryhdytty riittäviin toimenpiteisiin. Tämä nyt on tietenkin yksittäistapauksena harmitonta, mutta se paljastaa kuitenkin jotain inhimillistä jolla on poliittisesti kauaskantoisia seurauksia.


20 kommenttia:

Mikko Kallionsivu kirjoitti...

Abstraktiot kuten raha sikseen -- yksi ilahduttava piirre tässä epämiellyttävässä tilanteessa on eli lentokerosiinin ja muun fossiilisen ryönän palamisen tosiasillinen väheneminen.

Jos ja kun virus saadaan selätettyä, niin moni on oppinut osallistumaan konferensseihin ja kokouksiin etänä. Kenties jopa lähimatkailemaan pakettimatkapaskan sijaan. Ja se on ihan mahtavaa. Käytännön pakko on aina moralisointia tehokkaampi tapa toimia oikein.

Ja sitähän moraali pohjimmiltaan onkin: yhteistoiminnan koordinointia tarkoituksenmukaisesti.

Noin muuten tietenkin ennen kaikkea epätoivottavaa ja valitettavaa on kaikki tämä.

Tiedemies kirjoitti...

Minä tässä pelkään lähinnä että tämä menee sen verran kriisitunnelmiin että ihmiset alkavat kaivata kaiken maailman Caudilloja pitämään järjestystä. Tässäkin tapauksessa ainakin kaksi aiemmin ihan järkevänä pitämääni ihmistä on alkanut rääkyä somessa sitä kuinka Suomen viranomaiset tapattaa kaikki ja ei piittaa mistään mitään ja vaatineet hallituksen eroa ja hätitilalakeja, rajoja kiinni jne.

Ja siis nämä eivät ole olleet mitään persuja tms, vaan ihan järkevinä pitämiäni ihmisiä. Yksi on jopa jonkinlainen julkisuuden henkilö jolla on seuraajia ihan valtakunnanmediaa myöden, ja hän on revitellyt THL:n epäluotettavuudella ihan huolella ja pelotellut että sairaalasysteemi romahtaa jne.

Näissä siis ei minua huoleta nuo uhkakuvat -- toteutuvat tai eivät, aivan sama -- vaan minua huolettaa se, kuinka helposti ihmiset menevät paniikkiin ja vaativat isoveljeä ja yhteiskuntaa ottamaan syliin ja viemään pahan olon pois. Tällaisia ihmisiä on todella helppo lopulta sitten manipuloida vaikka minkälaisen hirmuhallinnon taakse kun vaan sopiva uhkakuva löytyy.

Mikko Kallionsivu kirjoitti...

Pelko on mahtava voima. Johan sen kapitalistinenkin tiedemies myöntää, mikä pohjimmiltaan mahdollisti saksassa kansallissosialistien valtaannousun: eksistentiaalinen ahdistus.

http://ernestbecker.org/how-the-fear-of-death-makes-people-more-right-wing/

Tuossa yllä right-wing on tietenkin eufemismi oikeistopopulismile tai ylipäätään persvakopopulismille. Tällä en tosin tarkoita että punaposkinen persvakovasemmistopopulismi olisi sen parempaa, ja etteikö sitäkin hädän tullen huudettaisi yhtä vahinkoa tuottavasti ja tehottomasti apuun.

Tämän nimenomaisen apinan DNAhan on koodattu että paniikkitilanteessa seuraa rehvakkaasti käyttäytyvää ja määrätietoiseen oloista alfaurosta. Siksi hätätilanteess ahuudetaan helposti voimatoimia. Valitettavasti nykymaailmassa ongelmia ei ratkaista kummelityyliin, vaan kylmällä järjellä.

https://www.youtube.com/watch?v=tDmYQF9KP20

Jostain taauosien pandemiaellusta veisteltiin aikoinaan kieli poskessa hyvin, että olipa siinä hemmetin jännä ellu käsien pesemisestä. Ja siihenhän tämäkin lopulta kiteytyy: että ihmiset pesevät kätensä ja välttämättä pärskimästä päin. Eräänlainen meditatiivinne rauhoitusmiharjoite. Ensin sormenäät, sitten sormien välit. Wax on, wax off. Väliin rauhallinen sisään- ja uloshengitys. Saa suorittaa.

Ari kirjoitti...

Gates neljä vuotta sitten, TED puhe:
https://www.youtube.com/watch?v=6Af6b_wyiwI

Sama homma osakkeilla kuin sulla. Onpa halpaa.

Oli jotain sun vanhoja blogiposteja joita halusin kommentoida mutta en ehtinyt.

Milja kirjoitti...

Ei oikein tiedä mitä ajatella. Toisaalta THL on kritiikkinsä kai ansainnut, toisaalta pakko antaa viranomaisten hoitaa ja luottaa.
Toisaalta olisi ollut todella tehokasta sulkea heti maahantulijat lentokenttäkaranteeniin, toisaalta se olisi edellyttänyt vielä tappavampaa virusta. Jotkut uskovat, että tämä on tahallista ja sillä haetaan juuri tuota hysteriaa, että voidaan saada muita uudistuksia läpi. Toisaalta itse hysteria saattaa olla osin esim. itänaapurin tavoittelemaa trollitoimilla.

Mikael kirjoitti...

Milja: Miksi karanteeni (ei välttämättä lentokentällä) olisi vaatinut tappavampaa virusta, kun tämäkin on tarpeeksi pysäyttämään elämän? Karanteeneilla valtaosa koronavirustapauksista olisi saatu kiinni jo rajalla ja loput voitu todennäköisesti kitkeä. Tämän jälkeen olisi maan sisällä voitu elää vähemmin rajoittein kuin nyt, rajat olisivat kiinni joka tapauksessa. Nyt joudutaan ehkä vuosi elämään suuremmin rajoittein. Tai jos tämä ei olisi toiminut olisi laumaimmuniteetti-strategiaan (eli siihen että miljoonat suomalaiset saavat viruksen) helppo siirtyä, toisinpäin vaikeaa.

Viranomaisten on pakko antaa hoitaa, mutta en näe pakkoa luottaa heihin. Ei sikäli, vaikka heidän näkemyksensä sairaalahoitoon päätyvien osuudesta (0.4-1.0 %) ovatkin eri kertaluokassa kuin kv.arviot, niin heidän neuvonsa ovat lähtökohtaisesti hyviä (fyysinen etäisyys, hygienia jne.). Ihan ei ole vielä selvillä perusteita miten laajemmasta testauksesta ja maskien käytöstä ei olisi hyötyä, siitä voidaan toki puhua mikä on kustannustehokasta.

Mitä tulee "paniikkiin", ihmiset reagoivat eri tavoin. Osa ylireagoi ja osa alireagoi. Kumpi on yhteiskunnalle suurempi haitta, ylivarovaisuus vai väliinpitämättömyys? Ja salaliittoteoriat organisoitujen trollien merkittävästä roolista jättäisin Alex Jonesille.

Affu kirjoitti...

Minua pännii eniten toisinajattelijoiden vähyys. Olen yrittänyt feisbuukissa provosoida hysterian vastaisia näkemyksiä, mutta lähes olemattomalla kannatuksella. Kuulun itse riskiryhmään 78 v, joten arvostan vanhuksia kovasti, mutta vielä enemmän arvostan rohkeaa ja riippumatonta elämäntapaa.

Väitän, että ne ihmishenget jotka yläkanttiin mitotetuilla rajoituksilla säästetään menetetään koska koko kansan psyykkinen ja fyysinen kunto laskee viikko-. ehkä kuukausien karanteenin jälkeen. (Täällä Espanjassa on totaalinen ulkonaliikkumiskielto) Lisäksi saadaan aikaiseksi bakteerikammoinen jälkikasvu, jolla tästä syystä tulee aina olemaan vielä huonompi immunitetti, kuin nykyisellä roskaruokasukupolvella. Bruce Lipton on kertonut selkeästi mielen voimasta, mutta ylimedikalisoitunut terveydenhoidon henkilökunta ei usko vanhoihin viisauksiin, eikä uusiin tutkimuksiinkaan. Tutkitusti tiedetään, että terveydeb hoidon innovaatiot tulevat valtavirran lääketieteeseen noin 18 v. viiveellä.

Elämän pituutta tutkiva professori David Sinclairin mielestä vanhuus on sairaus, joka voidaan parantaa. Kohta kahdeksankymppisenä kokemusasiantuntijana olen samaa mieltä.

Milja kirjoitti...

Mikael: Tarkoitan vain, että ehkä ei ryhdytty tarpeeksi nopeasti karanteenitoimenpiteisiin, koska tämä ei ollut vielä tappavampi. Ei ollut (valitettavasti) tarpeeksi näkemystä päättäjillä. En tiedä miten testauksia nyt tehdään: luulisi, että hajanaisilla testauksilla olisi vaikea saada kantajia kiinni, kun osa heistä on oireettomia.

>Viranomaisten on pakko antaa hoitaa, mutta en näe pakkoa luottaa heihin.

Jep.

Eilen kävi hetkellisesti Kiinan tilanteen takia mielessä, että mitä jos tämä saadaankin meillä pian kuriin ja ollaan säikähdetty turhaan. Kuinka paljon vahinkoa on ehtinyt tapahtua pienyrittäjille ja saisivatko siihen tukea? Mutta samaan aikaan muualta tulee synkkiä uutisia.

> Ja salaliittoteoriat organisoitujen trollien merkittävästä roolista jättäisin Alex Jonesille.

Netin organisoidut valeuutiset eivät varmaan ole salaliittoteoria. (Ja niin, miksipä eivät suurvallat manipuloisi netin avulla, kun se on teknisesti mahdollista.) Cambridge Analyticasta kertova The Great Hack -dokumentti kertoo tästä. Putinin trollit -kirjassa olen vasta alussa.

Milja kirjoitti...

Edit: Mutta en siis _väitä_, että koronaan liittyen olisi meneillään, unohdin jo mitä kirjoitin ensimmäisessä viestissä. Kunhan heitin skenaariona trollit. Sori vähän unenpöpperössä vielä.

Milja kirjoitti...

Tämä on huolestuttavaa. Valvontaa on nyt jo liikaa ja yksityydensuojaa loukataan. Kuka päättäjä tajuaa edes puuttua peliin?

"We want our governments to do all they can to face down the issue. But at some point we will find ourselves making privacy compromises as never before."

https://www.forbes.com/sites/zakdoffman/2020/03/19/coronavirus-reality-check-yes-us-and-eu-governments-will-track-our-phones-get-used-to-it/?fbclid=IwAR137x5TsNoPcIUwRbfi-EXLgDfJ69nQWrkucrOPzVURr3qgCFn1ORZUxvo#76b53b431274

Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Koska olen Fb-bannissa aina 6:een elokuuta ulottuvan syntilistani vuoksi
https://vk.com/jhavela?z=photo235804013_457239162%2Falbum235804013_00%2Frev
en voi vastata siellä.
Luonnollisesti toivon länsimaisen kulttuurin nyt tuhoutuvan. Tämä ei ole mikään salaisuus.
Kuitenkaan en usko tämän olevan perussuomalisen puolueen päämäärän sen enempää kuin samaa toivovien takkutukkien päämäärän olevan Vasemmistoliiton tai Vihreiden puolueohjelmien mukaisen.

Mikko Kallionsivu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

"Tuhon toivominen lienee jonkinlaista yleistä pettymyksen ja mielipahan purkamista."

Ei ole. Se on pelkästään rationalistista ja suojelevaa. Siinä toivotaan suojeltavan minulle rakkaita asioita ja käyttäytymismalleja, arvoja ja vihaakin.

Kaikki muu saa tuhoutua ja toivottavasti niin tekeekin.

Mikko Kallionsivu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Mitä olen seurannut, bloginpitäjälle on hirvittävän tärkeää, että hänta vain ei mitenkään yhdistetä junttipersuun. Tästä seuraa kognitiivinen dissonanssi, koska häntä myös oikeasti kiusaa poliittisesti korrekti narratiivitodellisuus, mutta hän luulee sen olevan korjattavissa pienin säädöin, ja sitten maailma jatkavan kulkuaan kohti Fukuyaman horisonttia.
Hän ymmärrä, mistä on kyse. Hän tuhoutuu satunnaisesti ja hyödyttömästi ihmetellen, että huolimatta hänen suunnattomasta yksilöllisyydestään kävikin sitten näin.

Mikko Kallionsivu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Mikko Kallionsivu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Juurikin näin. Aivan loogista. Vieläkö sitten naurattaa, kun länsimaiset liberaalidemokraattiset yhteiskunnat _todella tuhoutuvat_? Ei flunssavirukseen, vaan sen kiihdyttämään taloudelliseen romahdukseen.
Allas lika värde? Ja "jakamattomat oikeudet"? Kauanko narratiivitodellisuuksien arvopohjakoordinaattoreille maksetaan palkkaa? Millaista palkkaa? Rahaa? Muuta? Mitä tapahtuu sukupuolentutkimuslaitoksille ja grievance studyille yleensä? Mitä jos kenttä häipyy eikä palaakaan muutamaan sataan vuoteen?
Jne jne.

Mikko Kallionsivu kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Nimenomaan. Minä _olen_ saanut elää varsin ihmeellistä historiallista aikaa. Olen nähnyt ensimmäiset avaruuslennot ja kuumatkat. Olen saanut nähdä jopa imperiumin sortumisen, ja myös teknologisen räjähdyksenkin. Nyt kun näen vielä apokalyptisen tuhonkin, niin mitä vielä osaisin toivoa?

Jälleenrakennukseen (jos sellaista tulee) , tarvittava aika on tosiaan arvoitus. Aivan kaikkia pyöriä ei tarvitse keksiä uusiin kertoihin, ja vaikka bitit ja Bitcoinit haihtuisivatkin, wanhoja tietosanakirjoja ja emännän tietokirjoja löytyy moniaalta. Eräs vähälle huomiolle jäänyt asia on kouluttaminen. Jopa komponentin vaihtaja (aka korjausmies) täytyy kouluttaa, jotta hän tietäisi, mikä komponentti kulloinkin pitää vaihtaa, ja kun näitä huippuosaajia koko maassa on vain puolenkymmentä, voipi tulla yllättäviä ongelmia, jotka kertautuvat yllättävästi.

Minä asun tosiaankin Tuohiperällä. Se on tämän paikan oikea nimi. Tämä on oma tietoinen valintani, jonka tein jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, ja tiedän täysin, että tällöin olen valinnut pois monia monien muitten epätoivoisesti kaipaamia mahdollisuuksia, joista he olisivat olleet valmiita maksamaan lähes mitä tahansa, mutta jotka minulle olivat täysin avoimia ja realistisia.

Toivotan hyvää matkaa kaikille niille, jotka vitun käpykylästä haluavat valloittamaan maailmaa, kun pienet ympyrät eivät näille tuleville menestyjille sovi. Esikaupunkien ostareilla heitä näkee paljon, ja sinne kaltaistensa joukkoon näkyy mahtuvan väkeä aivan rajattomasti.