keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Selätys

Kävin fysioterapeutin juttusilla selkäni vuoksi. Odotukseni olivat matalalla, sillä kokemukseni on ollut sen suuntainen että fyssari toteaa "no älä nostele" jos sanon että ongelma haittaa nostelua. Tällä kertaa olin positiivisesti yllättynyt.

Fyssari itse kertoi seuraavansa aktiivisesti ns. Lihastohtorin kirjoittelua. Lihastohtori, aka liikuntatieteoiden tohtori Juha Hulmi on kirjoittanut voimailusta hyvinkin paljon. Aivan erityisesti, hänen blogissaan kirjoitettu myös selkävaivoista. Asiaa on paljon, ja suurin osa siitä oli minulle tuttua. Se, mikä oli erityisen positiivista oli, että fyssari analysoi kyykkyasentoani, sen syvyyttä ja lonkan asentoa.

Jokin aika sitten huomasin että kyykkyni jäivät korkeiksi, eli reisiluu ei mennyt vaakatason alle. Otin tarkoituksella tavoitteekseni syventää kyykkyjä. Olen jokseenkin kokenut kyykkääjä, ja aluksi videoin suorituksiani ja tyytyväisenä siihen että muoto pysyi hyvänä, jatkoin treenaamista syvemmillä kyykyillä. 

Termi form creep viittaa tekniikan asteittaiseen degeneroitumiseen joka seuraa väistämättä, ellei tekniikassa ilmeneviä pieniä virheitä jatkuvasti tietoisesti korjata. Tätä varten ihmisillä on usein valmentaja tai personal trainer. Kun fyssari analysoi kyykkyäni, hän totesi, että minulla tapahtuu ala-asennossa ns butt-wink. (Ks. lihastohtorin kirjoitus yllä). Tämä on jokseenkin noloa, sillä olen ollut koko ajan täysin tietoinen siitä että tätä ilmiötä tulee välttää. Klassinen esimerkki form creepistä siis kohdallani, kun olen treenannut puoli vuotta ilman että olisin aktiivisesti korjannut kyykkyasentoani.

Painelun ja vääntelyn myötä todettiin että L4/L5-nikaman väli on arka, ja siellä todellakin on jotain vähäistä välilevyvaivaa jäljellä. Ei kuitenkaan mitään hälyyttävää, joten suosituksena ei ollut millään muotoa lopettaa kyykkäämistä tai muutakaan nostelua, vaan korjata butt-wink ja jatkaa eteenpäin. Helpotuksen tunne oli suuri.  Sain lisäksi ohjeeksi koko joukon vatsan ja selän alueen tukilihaksiston harjoitteita, joista osaa olin tehnytkin. Tämän lisäksi pakaralihaksen venyttämistä yms, joilla pyritään ehkäisemään kireyttä joka altistaa butt-winkille.

Tänään kyykkäsin kevyesti 3x8 @ 95kg varoen menemästä vaakatasoa alemmas. Paino tuntui kevyeltä kuin höyhen. Vedin maasta konservatiivisesti 5x120kg ja tein pystypunnerrusta 3x10@45kg. Tämän lisäksi konservatiivisia jalannostoja (koukussa siis), selän ojennuksia (ei hyperekstensioon asti) ja lankutusta, ja päälle venytykset. Myönnän tähän asti suhtautuneeni jonkinasteisella ylenkatseella "core" harjoitteluun ja venyttelyyn. En täysin ole vakuuttunut vieläkään, mutta nyt, nelisen tuntia treenin jälkeen, selkä on täysin kivuton ja ongelmaton.

Ei kommentteja: