maanantai 6. helmikuuta 2017

Gastropareesi

Sairastuin kummallisella tavalla viime viikon lopulla. Torstai-iltana kävin pitkästä aikaa viiden kilometrin lenkillä, juosta hölköttelin melko rauhallisesti. Söin illalliseksi valmisruoan, jossa oli jotain tortillakääröjä ja salaattia; olin saanut sellaisen yliopistolta kotiin palatessani.

Ensin arvelin että olisiko ruoassa ollut jotain vikaa, sillä pian syötyäni tulin huonovointiseksi ja flunssaisen oloiseksi. Otin yöksi ibuprofeenia ja happosalpaajaa -- happosalpaajaa siksi että vatsani on toisinaan herkkä ibuprofeenille. Aamulla olo oli normaali, mutta ruoka ei maistunut. Huomasin päivän mittaan, etten pystynyt syömään juuri mitään ilman, että vatsa tuntui aivan järkyttävän täydeltä. Olo jatkui lauantaina. Iltapäivällä olin hyvin heikkona, ja pakottauduin syömään Big Mac- hampurilaisen. Ensin tuntui että olo helpotti, mutta vaiva vain paheni.

Eilen olo helpotti päivällä hieman otettuani 10mg metoklopramidihydrokloridia aamupäivällä. Jos olisi ollut arkipäivä, olisin ehkä mennyt ensin lääkäriin. Söin lautasellisen hyvin löysää puuroa aamupäivällä, iltapäivällä yhden banaanin ja illalla vielä toisen lautasellisen puuroa. Nälkää en kokenut. Illalla otin vielä toisen annoksen lääkettä ja nukuin yön yli. Söin aamulla puuroa ja join kupin kahvia, mutta en vieläkään tunne nälkää.

Punnitsin itseni lenkin jälkeen torstaina, painoin 87 kiloa. Tänä aamuna vaaka näytti 84.6kg, eikä suolisto ole toiminut erityisen rivakasti välissä. Mikäli kykyni syödä normaalisti ei ole palaudu huomisaamuun mennessä, täytynee varata aika tarkempiin tutkimuksiin.

Dr. Google kertoo että suurin osa ns. gastropareesitapauksista on idiopaattisia. Tahtoo sanoa, että suurin osa tapauksista joissa vatsalaukun tyhjeneminen on häiriintynyt, on sellaisia että mitään selkeää syytä ei löydetä. Yleisen selkeä syy liittyy diabeteksen aieheuttamaan neuropatiaan joka vahingoittaa vagushermoa. Vagushermo liittyy usein muutoinkin tämäntyyppiseen problematiikkaan. Heikko hypoteesi ongelman syystä joka minulla on, on että viime viikon salitreeni -- johon liittyy käytännössä aina ns. valsalva-manööveri, eli sukellusrefleksin käyttö keskikropan tiukkana pitämiseksi. Ylipäätään vagushermoon liittyvän ongelman puolesta puhuu myös se, että huonovointisuudesta huolimatta en sunnuntaiaamuna kyennyt oksentamaan; oksennusrefleksi ei tuntunut toimivan kunnolla.

Olen toiveikas että vaiva paranee itsestään. Minulla oli vastaavanlainen vaiva ehkä 8 vuotta sitten kun olimme Kanarian saarilla lomamatkalla. Tuolloin en pystynyt syömään muutamaan päivään mitään, vatsalaukku ei tyhjentynyt lainkaan, ja lopulta systeemi vain lähti käyntiin ikään kuin itsestään. Oloni on nyt paljon parempi kuin eilen, lääkkeen ansiosta epäilemättä. Hopeareunuksena tässä on tietenkin se, että tässä sitä ylimääräistä massaa nyt lähtee sitten. Valitettavasti paasto ei ole hyvä keino pudottaa rasvaa, sillä se syö myös lihasta. Ajattelin kokeilla mitä proteiinijuoma tekee ololle tänään, jos se ei aiheuta pahoinvointia tai täyttyneisyyden tunnetta, niin mikäs siinä. Treenaamisen kanssa tietysti täytyy olla varovainen.

6 kommenttia:

Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Joskus olin huomaavinani lenkkeilyn tuottavan tuota. Mekanismiksi arvelin sen "jumpsjumpsjumpsin". Jos oli vielä syönyt jotain juustoa kovasti alle, niin seuraus oli aika taattu.

Tiedemies kirjoitti...

En ihmettelisi jos näin olisi, mutta se mikä nyt yllätti on, että torstaina kävin lenkillä ja vatsalaukun tyhjeneminen ei vieläkään ole normalisoitunut. Kävin lekurilla eilen, otti verenkuvan ja käski syömään happosalpaajaa. Hieman ihmetyttää ohje, sillä protonipumpun estäjät viivyttävät tutkimusten mukaan vatsalaukun tyhjenemistä entisestään. Ylipäätään happoisuus ei tunnu olevan mikään ongelma, koska vaikka huomaan hivenen takaisinvirtausta, se ei itseasiassa ole tavanomaisen hapanta.

Käyn perjantaina uudelleen. Jos tilanne ei ole normalisoitunut niin tähystykseen. En erityisesti kyllä odota innolla vatsalaukun tähystystä. Ei ole koskaan tehty minulle, mutta läheisille on. Singaporessa muuten tekevät sen kevyessä nukutuksessa.

Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Lekuri on ajatellut päästä sinusta nopeasti eroon ja määrännyt jonkunkokeen ja Jotakinlääkettä. Koska vika on vatsassa, hän on määrännyt vatsalääkettä. Ihan ymmärrettävää.

Tilahan ei ole vaarallinen, eikä ole syytä olettaa sen jäävät päälle. Gastroskopia on täysin hyödytön nollatutkimus tässä, mutta jos kyseessä on yksityinen lääkäriasema, niin tokihan heidän mielestään se kannattaa tehdä. Ehkä myös MRI ja kapseliendoskopia. Näiden tutkimusten jälkeen funktio lienee sitten jo palautunutkin.

Tiedemies kirjoitti...

Kiitos muuten tästä vinkistä. Olet oikeassa varmaankin, työterveyssopimukseen yksityisellä puolella kuuluu että gastroskopian ilmeisesti maksaisi työnantaja, mikä puolestaan ihan varmasti tarkoittaa että herkästi antavat lähetteen. Epäilinkin kyllä jotain tämäntapaista.

Pelaan vielä vähän aikaa ja menen vasta ensi viikolla kontrollikäynnille. Vaiva on parantunut jo kokolailla, hiukan on herkästi täyttyvä olo vatsassa, mutta vatsalaukku tyhjenee silti lähestulkoon normaalisti.


Catilina 🇷🇺 kirjoitti...

Annetaan generöösisti ruokatorvelle mittaa 30cm ja kaliiperiksi 1 cm. Siidä on 0,3 dl. Sanotaan äärimmilleen venytetyn mahalaukun tilavuudeksi 1 litra. Meillä on siis runsas litra, jonka pitäisi olla jo ääriään myöten täynnä, kerran et ole mitenkään paastonnut. Miten todennäköiseltä tämä tuntuu?

On olemassa tiloja, jolloin todella tuolla on selvä tukos. Nämä ihmiset ovat jo sitten selkeän sairaita, laatta lentää pienestäkin, kipeitäkin ovat, ja kuihtuvat.

Ole nyt vittumainen tyyppi ja mene huolestuneena sinne lääkäriin, ja kysy spesifisti mitä sillä gastroskopialla olisi tarkoitus nähdä, ja miten aiotaan saada näkymä linssillä, joka varmaankin on täysin sulamattoman ruoan peittämä?

Tiedemies kirjoitti...

No siis tuo litra kuulosta oikealta suhteessa siihen mitä viikonloppuna pystyin syömään. Siis perjantain ja sunnuntain välillä käytännössä noin yhden kunnon aterian kaikki syömäni yhteen laskettuna. Primperan muutti tilannetta niin että kuuden tunnin päästä sen ottamisesta alkoi tuntua että pystyn syömään. Tiistaina illalla vasta söin ensimmäisen kerran kunnolla.

Tänään meni normaalisti ruokaa jo. Tila aika lailla normaali.