maanantai 27. kesäkuuta 2016

Texas Revisited.

Kirjoitin kommentin erääseen kirjoitukseen Rippetoen keskustelupalstalla, puhe oli treenaamisesta ja ideaaleista. Starting Strength-yhteisön  groupthink menee niin, että minun mittaiseni aikuisen miehen tulisi painaa noin 100 kiloa, vetää maasta 225kg, kyykätä 180, nostaa penkistä 137.5, ja prässätä oma paino. Totesin kommentissani että mallin toteuttaminen tekee ihmisestä hitaan ja että minä tuskin kykenen tuohon vaikka pyrkisinkin, olkapäävammani takia. Rippetoen kommentti oli kullanarvoinen:
You are about 50 pounds (22.5kg) underweight. Of course your joints hurt.
Painoni on tällä hetkellä noin 79kg, ja tämä oli siis se paino josta kommentissani kirjoitin.

En aio kyllä bulkata aivan sillä tahdilla kuin nyt keväällä, mutta päätin kuitenkin koettaa syödä vähän enemmän. Juoksua en jätä nyt ainakaan vielä pois enkä edes vähennä, vaan pidän kaksi lenkkiä viikossa. Nostelun kanssa viime viikko meni taas hieman pilalle, mutta sunnuntaina juoksin 10km leppoisalla tahdilla aikaan 58 minuuttia.  Ensi viikolla sitten taas kilometrin pidemmälle.

Siirryn tällä viikolla neljän päivän Texas ohjelmaan. Kolmepäiväinen on, ehkä hieman paradoksaalisesti, liian raskas. Tämä johtuu siitä että kolmen päivän ohjelmassa treenataan koko vartalo kolmeeen kertaan ja vaikka yksi päivistä on kevyt, tämä on aika raskasta silti. Nelipäiväisessä splitti on sellainen että ylä- ja alakropalle on erikseen volyymi ja intensiteetti, mikä tarkoittaa hiukan pienempää määrää kyykkäämistä.

  • Ma: Volyymi prässi, hypertrofiaa penkissä/vinopenkissä, "shrugsit"
  • Ti: Volyymi kyykky, olympianosto (tod.näk. tempaus), Rack-pull
  • Ke: Nopea juoksu (4km)
  • To: Intensiteetti prässi, ojentajapunnerrus, leuanveto
  • Pe: Intensiteetti kyykky (1/3/5), maastaveto, kulmasoutu.  
  • La: Lepo
  • Su: Pitkä ja hidas juoksu (11km ensi viikolla, joka kerta pidempi) 
 Kalorimäärä pitää saada varmaan 4000 paikkeille. Targettina olisi noin kilo kuussa lisää painoa. Jos läskistyn liikaa, niin vähennän. Eilinen kymppi tuntui sen verran jouhevalta, että juoksun ei tarvitse paljoa kehittyä, niin pääsen alle 1:50 puolimaratoniin. 1:45 olisi hyvä tavoiteaika, mutten tiedä onko se realistista. Ylikuntoa pitää tarkkailla kyllä tarkkaan, ja sitä vastaan taistelemisessa riittävä syöminen on tärkeää.

Intensiteetin kohdalla otan käyttöön jo hyväksi havaitsemani periaatteen että uudella painolla riittää ykkönen, mutta vitosta tavoitellaan ja jos menee kolmonen niin seuraavalle kerralle lisätään 2.5kg. Maastavedossa siirryn jossain kohtaa, jos ylikunto tms uhkaa, sellaiseen jakoon että teen vain joka toinen perjantai itse maastavedon ja joka toinen perjantai ns. halting deadliftin.

Olen nyt hankkinut tämän vuoden aikana noin 6 kiloa (riippuen punnistuspäivästä) massaa ja toiset 6 kg voisi vielä tulla.

4 kommenttia:

Evojeesus kirjoitti...

Mitäköhän muita urheilulajeja siellä Rippletoen foorumilla harrastetaan? Moinen massa on tuskin hyväksi esim. surffauksessa jne.

Tiedemies kirjoitti...

Shrugsit tein tänään 170kglla. Nyt on trapezius hellänä mutta oli hauskas.

Massasta on haittaa vain jos teho/massa suhde on huono ja joissakin tilanteissa tukirangalle. Esimerkiksi futiksessa tai sulkapallossa polvet menee kyllä rikki helpommin jos on enemmän massaa. Voima kompensoi rajallisesti tätä riskiä.

Evojeesus kirjoitti...

Voisin mutuna kuvitella että jänteiden vahvuudella on rajansa jota jo kevyemmät urheilijat kolkuttelevat. Ja sama pätenee lihassyiden supistumisnopeuteen, ts. kun raja on saavutettu, kaikki lisämassa hidastaa liikettä - vai olenko väärässä?

En tiedä oikeasaan ainuttakaan Rippletoen kokoluokassa olevaa tennispelaajaa, surffaajaa, tanssijaa tai lumilajien harrastajaa jne., eli "vaativia" liikkeitä spontaanisti tekeviä urheilijoita. Tämä tuskin lienee sattumaa.

samuli kirjoitti...

Salillani on liki nelikymppinen PT, joka vetää maasta 215kg, muissakin nostoissa kolkuttelee noita alussa mainittuja lukemia ja juossut puolikkaan aikaan 1,27. Yrittää tänä vuonna alittaa 1,25.
Kaveri muistutta enemmän kymmenottelijaa kuin perinteistä salijäärää, pituutta noin 180cm ja painoksi on kertonut 80kg.
Treenaa monipuolisesti ja kovaa.