keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Nostelemisen sietämätön keveys


Tänään oli Texas-ohjelman ensimmäisen viikon kevyt päivä. En oikein osannut päättää mitä kevyeen päivään ottaisin. Teoriassa etukyykky on hyvä, mutta en halua riskeerata quadricepsin ylirasitusta uudella liikkeellä. Kävin eilen lenkillä ja tarvitsen palautumista.

Kevytpäivän ohjelmani on siis seuraavanlainen:
  • Kyykky 3x5x90kg. Tämä on noin 70 prosenttia nykyisestä 3RM painosta (joka on 127.5kg) ja 75% intensiteettipäivän 120kg painosta.  Maanantain volyymipäivässä oli 105kg joka hieman vajaa 90 prosenttia intensiteettipäivän painosta. Kevyt päivä yhtäältä pitää yllä tottuneisuutta liikkeeseen ja antaa lihaksille "signaalin" jatkaa maanantain treenistä palautumista, ja toisaalta on kuitenkin niin kevyt ettei se aiheuta ylimääräistä stressiä joka hidastaisi palautumista. 
  • Leuanveto 3x5. Tässä kevyttä palauttelua maanantain soutuvolyymeihin. En ota vielä perjantaihin leuanvetoon lisäpainoa, ennen kuin siinä menee 3x10. 
  • Pystypunnerrus 3x5x32.5kg Dynamic Effort- periaatteella, eli nosto tehdään niin nopeasti että tangon pitää "helähtää" ylhäällä. Koska maksimini prässissä on 55kg, niin tämä on hyvin lähellä 60% siitä, mikä on melko tavallinen prosentti jolla DE-treeniä tehdään. 
  • Maastaveto leveällä otteella 1x5x90kg. Halusin jonkun vedon joka on kuitenkin kevyt. Tämä on lähinnä lämmittelyä, mutta koska ote on leveä, liikerata on pidempi, ja kropan tekemä työ on suurempi vastaavasti kuin paino antaa ymmärtää. 66% työpainosta jos siksi lasketaan 135kg, mutta otteen leveyden vuoksi voi ajatella että se on itseasiassa 70% effortiltaan.
  • Hauiskääntö suoralla tangolla, 4x6x30kg. En ole tehnyt hauiskääntöjä ennen tätä. En ole varma haluanko jatkaakaan. Eivät ne oikein sovi tähän kohtaan, koska jos perjantaina tulee raskas leuanveto, niin ei ole hyvä  jos stressaa liikaa. Jatkossa saatan jättää pois. Tämä on joka tapauksessa ns. turhamaisuusliike. 
Edellisessä kirjoituksessani kerroin havainnoistani nuoresta miehestä joka teki "gansteri"-poseerauksia. Tämä nuori mies oli taas tänään salilla. Tällä kertaa painot eivät kolisseet, ja nuorukainen teki sumo-maastavetoa. Epäilen että hän on lueskellut jostain bodybuilding-foorumilta "hyviä" liikkeitä joilla hankitaan "massaa". Jossain kohtaa tämä sumo-tyyli maastavedossa tuli muotiin, tiedä sitten mikä lienee ollut syynä; teoriassa sillä voi nostaa jonkin verran enemmän samoilla voimilla kuin perinteisessä, koska jalkojen leveä asento ja käsien roikottaminen tekevät liikeradasta hieman lyhyemmän. Grippi oli tietenkin mixed grip, eli jossa toinen käsi on pronaatiossa ja toinen supinaatiossa.  Tämä on sumossa vähemmän ongelma periaatteessa kuin perinteisessä, koska kädet ovat lähempänä toisiaan, mutta epäsymmetria siinä silti uhkaa. Ja aivan erityisesti, se on ongelma koska remmien ja ristikkäisotteen käyttö vähentää grippivoiman kehittymistä. Ennätyksiä ja poikkeuksellisen isoja painoja muuten nosteltaessa se on ihan OK, mutta suurin osa nostoista pitäisi tehdä tavallisella myötäotteella niin pitkälle kuin se vain on mahdollista. Maastaveto on myös puristusvoimaharjoitus.

Tai no. Ei kai se minun asiani ole sanoa mitä ihmisten pitäisi treenata.

2 kommenttia:

Evojeesus kirjoitti...

Onko ristigrippi tosiaan niin paha? Itse en voi maastavetää edes 5*100kg ilman otteen herpaantumista, jota vastaan taistelu tuntuu vähentävän käytettävissä olevaa veto-voimaa.

Tiedemies kirjoitti...

Ihmisen hermotus on sellainen, että jos grippi meinaa pettää, niin isot lihakset eivät tottele. Tämä on luonnollinen reaktio joka suojelee selkää liian raskailta painoilta.

Ristigrippi ei ole "niin paha", ja omat 140kg maastavedot teen ristigripillä. Saan yhden tai kaksi tehtyä 130kg:lla mutta sitten loppuu voimat ranteista. Ristigrippi rasittaa solisluita ja yläselkää epäsymmetrisesti. Supinaatiossa (eli kämmen poispäin itsestä) olevassa kädessä hauislihaksen jänteet joutuvat lisäksi rasitukselle, kun trapezius vetää olkapäätä suoraksi -- tai sitten olkapää muljahtaa eteenpäin, mikä on olkapäälle huonoksi. Jotkut Tosi Isot(tm) kaverit ovat reväyttäneet hauiksen kiinnitykset ristigripillä. Tosi isolla ja vahvalla kaverilla näin voi käydä, mutta kevyemmälläkin kaverilla pienten revähdysten riski on moninkertainen ristiotteella.

Jos molemmat kädet ovat pronaatiossa, niin ote luistaa helposti. Magnesium tms auttaa kun se estää kosteutta viemästä kitkaa. Hyvä grippi, siis oikeassa kohtaa, auttaa myös. Tangon pitäisi olla siinä kohtaa mistä sormet alkavat; moni ottaa tangon keskelle kämmentä, mutta tästä se joka tapauksessa luiskahtaa sormille, ja silloin ote on huonompi. Lisäksi tangon siirtyminen näin tapahtuu kiertymällä ja aiheuttaa känsiä ja jopa ihon repeämistä. Alkuaikoina grippini oli huono ja ote väärä, ja toistuvasti oli känsiä revenneenä ja kädet verillä.