torstai 28. huhtikuuta 2016

Mekaanisesti kyykystä.

Kirjoitukseni ovat käsitelleet treenaamista ad nauseam, ja näyttää siltä että lukijamäärät putoavat koko ajan. En kuitenkaan kirjoita tätä blogia oikeastaan siksi että saisin lukijoita vaan siksi että asiat kiinnostavat itseäni. Joten pahoittelen. Kirjoitan kyllä jostain muustakin sitten kun muuta kirjoitettavaa tulee.

Tein maanantaina perusvolyymit kuten kirjoitin. Eräs ystäväni halusi treenaamaan tiistaina. Hän on kokenut viime aikoina kovia ja uskoo (mielestäni perustellusti) että treenaaminen voisi auttaa henkisesti jaksamaan. Olen aika-ajoin "koutsannut" häntä, siis en niinkään missään nostelemiseen liittyvässä tekniikassa (hän on minua vahvempi ja parempi nostelemaan jos katsotaan mennävuosien henkilökohtaisia tuloksia), vaan ohjelmassa ja progressiossa.

Koska olin treenannut maanantaina, järkeilin että en tee mitään samoja liikkeitä, joten tein etukyykyn kaverin kyykätessä ja maastavedon samalla; näissä kaverin käyttämä paino on omaani paljon kevyempi, joten se soveltui "ultrakevyeen" päivään.

Etukyykky (vasemmalla oheisessa kuvassa) on mekaanisesti erilainen kuin low bar- kyykky (oikealla) jota normaalisti teen.  Mekaanisesti ero tulee siitä, mitkä lihakset joutuvat eniten töihin. Low bar- kyykky aktivoi kaikkein suurinta määrää lihaksia. Tärkein ero on takareiden lihasten "hamstringien" rooli. Hamstringit kiinnittyvät säären luihun ja niiden ns distaalisena tehtävänä on polven koukistaminen. Sen toinen pää kiinnittyy lantioon; tämän pään tehtävänä on lantion ojentaminen. Kyykätessä on selvää että hamstring ei polvea koukista, vaan jos ja kun se tekee työtä, se ojentaa lantiota. Tämä tapahtuu voimakkaasti low bar- asennossa, vähäisemmässä määrin high bar- asennossa, eikä käytännössä lainkaan etukyykyssä. Mitä ylempänä (ja siten mitä edempänä) painopiste on, sitä enemmän yhtäältä polvi on koukussa ala-asennossa ja sitä suorempi (ojentuneempi) lantio on, eli sitä lyhyemmät hamstringit ovat ala-asennossa. Lihas voi tehdä työtä vain lyhentyessään, joten etukyykky eliminoi hamstringin osallistumisen nostoon käytännössä kokonaan. Tietyssä mielessä toivottu sivuvaikutus on, että suurimman osan työstä tekee reiden ojentaja (quadriceps).

Tähänkin on kaksi syytä, jotka on kuvassa piirrettynä. Nostettavan painon voima kohdistuu suoraan tangosta alaspäin. Jokainen piste jonka ympäri jotakin rotaatiota tapahtuu, kokee tietyn momentin. Kuten mekaniikasta tiedämme, momentti on voiman ja vipuvarren tulo. Yllä kuvasta näkyy, että etukyykyssä polveen kohdistuva momentti on ceteris paribus suurempi, ja low bar- kyykyssä pienempi. Tämä on osasyy siihen että low bar on polvelle turvallisempaa. Toinen syy, tai oikeastaan pitkälti saman syyn toinen ilmenemismuoto, on se että noston vaatiman voiman välittää etukyykyssä quadriceps ja siten jänne joka ylittää polven.

Noniin, järkeilin että 65 kg -- eli noin puolet kyykyn maksimistani, ja suunnilleen power clean- painoni -- olisi varsin maltillinen paino jolla tehdä etukyykkyjä. Tekeminen sujui hyvin, ongelmia ei ollut. Mihinkään ei sattunut eikä mikään muljahdellut. Eilen aamullakin kaikki oli ok, eikä lihaskipeyttä ollut; ei pitäisikään olla, sillä olen niin säännöllisesti treenannut että lihasarkuus olisi merkki siitä että jokin on vialla. Töihin lähtiessäni kävelin rappuset alas ja silloin tunsin kipua polven yläpuolella, kohdassa jossa quadricepsin jänne alkaa. Päättelen että tämä on seurausta siitä, että näinkin matalalla painolla rasitus ko. jänteelle on etukyykyssä suurempi kuin liki tuplasti suuremmalla painolla normikyykyssä. Näin, tai sitten perättäisinä päivinä treenaaminen teki tepposen.

Tästä syystä päätin pitää kaksi päivää lepoa ja otin illalla ibuprofeenia.

1 kommentti:

H-baari kirjoitti...

Eräässä aikaisemmassa säikeessä mainittu Zero Hedge on päässyt taas uutisiin:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-29/unmasking-the-men-behind-zero-hedge-wall-street-s-renegade-blog

Ei silti vielä läheskään niin kovaa kritiikkiä kuin vaikkapa täältä löytyy:

https://twitter.com/edwardlucas/status/183191617480572928