maanantai 28. syyskuuta 2015

Peak Oil

Otsikko ei viittaa siihen geologiseen tosiasiaan, että öljyvarannot ovat rajalliset ja että tämän vuoksi ennen pitkää öljyn tuotanto saavuttaa huippunsa, vaan siihen että ostin viikonloppuna pari litraa rapsiöljyä. Upotin sytytyspuolan ja johdot öljyyn ja uusin kokeen, joka edellisessä videossa näkyy. Sain tämänkin videolle, mutta kuvanlaatu on sen verran heikko, että joudun editoimaan sitä hieman ennen kuin saan youtubeen.

Ensimmäisessä kokeessa tapahtui läpilyönti öljyn pinnassa johtimelta johtimelle, eli eriste ei pitänyt, Tämän jälkeen asettelin johdot paremmin öljynpinnan alle, mutta tällöin läpilyönti tapahtui myös öljyn pinnan alla. Kaikeksi epäonnekseni lisäksi irrottaessani myöhemmin HV-johdinta turmelin puolan sinetin niin, että pieni määrä öljyä puolan sisältä pääsi vuotamaan ja ilmaa pääsi sisään. Myöhemmin kun toistin kokeen, puola rätisi korkeilla jännitteillä, eli läpilyönti tapahtuu puolan sisällä. Tämä tarkoittaa että kyseinen puola on nyt entinen.

Kaikeksi epäonneksi Biltema on vielä nostanut suurtehopuolan hintaa 30 prosenttia. Ei 13 euroa ole kallis, mutta harmittaa silti.

Jatkossa rakentelen sitten jotain muuta elektromagneettista hauskaa. Yksinkertainen railgun-ase voisi olla hauska; mitään kovin vaarallista siitä ei saa, sillä jos käytän kaikki viisi kondensaattoriani energiavarastoina, niistä saa vain 10 joulea ulos. Tämä siksi että yksi mikrofaradi tarkoittaa, että yksi ampeerisekunti nostaa jännitteen miljoonaan volttiin. Kaksi tuhannesosa ampeerisekuntia tarkoittaa siis kahta kilovolttia. Olettaen että kondensaattori toimii lineaarisesti, niin energia saadaan tehon integraalina ajan yli; teho puolestaan on jännite kertaa virta. Jos siis lataamme sen täyteen ideaalisesta virtalähteestä, yhden ampeerin virralla, niin se täyttyy kahdessa millisekunnissa. u(t) = it/C joten P = i2t/C. Asetimme i=1, joten tämän integraali on 1/2 t2/C. t = 2*10-3 ja C = 10-6, joten tästä tulee 2 joulea.

Kymmenen joulea on siis teoreettinen maksimienergia, olettaen ettei ole kitkaa eikä resistanssia, todellisuus lienee tästä jokin sopiva murto-osa. Eli jos rakennan näistä aseen, se on vähän vähemmän vaarallinen kuin marketista hankittu ilmapistooli. Mikä on siis hyvä asia. Jos oletetaan että energiaksi saa vaikkapa 2 joulea, ja ammuksena on vaikkapa 10 gramman kuulalaakeri, niin lähtönopeus on 20 metriä sekunnissa. Kuula lentäisi pystysuoraan siis hitusen yli 20 metrin korkeuteen. (tarkasta jos et usko)




Ei kommentteja: