keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Oliver Sacks.

Eräs suosikkikirjailijoistani, Oliver Sacks kuoli viime sunnuntaina. Oli jo tiedossa, että hän sairasti terminaalivaiheen syöpää; Helmikuussa New York Timesin kolumnissaan hän totesi että hänen jäljellä oleva elinaikansa mitataan kuukausissa.

Sacks syntyi Lontoossa 1933 ylemmän keskiluokan juutalaisperheeseen. Hänen lapsuudenelämäkertansa "Uncle Tungsten" kertoo toisen maailmansodan ajasta, miten hänen vanhempansa tunsivat Israelin perustajiin lukeutuvia merkittäviä vaikuttajia, ja miten hän oli äärimmäisen kiinnostunut kemiasta. Myöhempiin elämänvaiheisiin Sacksin kohdalla kuului paljon erilaisia päihteitä, kehonrakennusta, moottoripyöräilyä, vuorikiipeilyä yms, sen lisäksi että hän oli arvostettu neurologi ja kirjailija.

Sacks puhui homoseksuaalisuudestaan julkisesti vasta vähän ennen kuolemaansa. Asia oli hieman yllättävä lähinnä siksi etten ollut ajatellut koko asiaa, ja koska homoseksuaalisuus on harvinaisempaa kuin heteroseksuaalisuus.

Nyt viimeistään olisi varmaankin aika lukea loputkin Sacksin tuotannosta. Sainkin juuri kirjapuskurini tyhjennettyä. "On the Move", on Sacksin omaelämäkerta, jota en vielä ole lukenut. Uncle Tungsten oli kyllä ehkä paras koskaan lukemani kirja omassa sarjassaan.

1 kommentti:

Mikko Kiviranta kirjoitti...

Sacks kertoi omista aistimaailman kokemuksistaan liittyen melanoomaansa (sehän oli silmässä) teoksessa 'Kirjailija joka hukkasi kirjaimet'. Lukemisen arvoinen teos, ellet ole jo lukenut. Huimaava oli tarina naisesta joka saa stereonäkönsä takaisin.

Hämmästyttävää on kuinka lahjakkuudet tuntuvat kertyvän samoihin sukuihin/perheisiin, mikä Uncle wolfram'istakin käy ilmi. Mielessäni on nyt Robert Aumann, joka on Oliver Sacksin serkku. Hänen teoreemansa http://www.scottaaronson.com/blog/?p=2410 osuu sinun kiinnostuksenkohteittesi ytimeen, ellei ole ennestään tuttu.