perjantai 12. kesäkuuta 2015

Maallinen Ies Revisited.

Testasin eilen painoliiviä. Aloitin viidellä kilolla, saadakseni tuntumaa. Sekin oli ehkä hieman liikaa, sillä oikeasti tunsin jaloissa että askel painui eri tavalla. Ehkä tunteen synnytti se että liivi hieman hölskyi, eikä sitä saanut täysin täydellisesti kiristettyä.

Juoksin Hyhkyn kentältä rantaan ja rantaa pitkin kohti keskustaa, kunnes tulin Lorisevanpuistoon Tahmelassa. Käännyin siitä ylös ja juoksin Tahmelanlähteen ohi, Tahmelan viertotietä ja nousin ylös Mooseksenmäkeä. Matkalla jouduin vaihtamaan kävelyyn, sillä nousu on aika kova, ja syke äityi melko kovaksi. Tarkoituksenani ei ollut revitellä koneesta kaikkia tehoja irti, mutta lähellä maksimisykettä varmasti käytiin; oksentaminen tai pyörtyminen eivät kuitenkaan olleet lähellä samalla tavalla kuin Mustavuorelle noustessa toisinaan.

Palasin Hyhkyyn Pispalan valtatietä ja tein pienen koukkauksen Epilän kautta, matkaa kertyi 5 kilometriä ja aikaa kului 30 minuuttia. Kaikenkaikkiaan liivi tuntui hieman hidastavan matkaa, mutta toisaalta mäkisen maaston vuoksi vaikutusta on vaikea arvioida; Ensimmäinen kilometri -- jossa ei juuri nousuja ollut - meni noin 5:07 tahtia, mikä on minulle sellainen peruskestävyyslenkin tahti. Toinen meni 5:29, siinä oli alamäkeä ja hieman vaikeakulkuista maastoa rannassa. Kolmas sisälsi nousut ja siihen meni 7:22, mikä ei yllätä. Neljäs ja viides olivat selkeästi alamäkeen jäähdyttelyä noin kuuden minuutin tahdilla.

Teen luultavasti jatkossa niin, että juoksen kerran viikossa liivin kanssa ehkä noin 5 kilometrin matkan, mahdollisesti lyhyemmän. Mäkeen se sopii hyvin, tosin olen vielä ainakin sen verran epäbalanssissa että lihasteho ei lopu todellakaan kesken ennen hapenottoa. Mainitsin ehkä jo aiemminkin, että kahtena kesänä kun olen juoksukilpailuihin valmistautunut, olen alkukesästä ja keväästä Mustavuoressa sipannut yleensä siihen, että keuhkot ja sydän eivät pääse mukaan, mutta syksyllä kunto on kohonnut siten, että rajoittavaksi tekijäksi on tullut reisien meneminen "hapoille".  Kyykkääminen lienee tuonut sen verran lisää tehoa reisiin, että pohdin mahdanko pystyä saamaan itseäni siihen kuntoon ennen lumentuloa, että lihas väsyisi ensin.

En oikein osaa itseasiassa sanoa, miten painoliivi vaikuttaisi tähän yhtälöön, eli väsyisivätkö jalan lihakset suhteessa nopeammin painojen kanssa jolloin voisin päästä tähän tilanteeseen nopeammin painoliiviä käyttäen, vai rasittaisiko lisäpaino suhteessa keuhkoja ja sydäntä yhtä paljon vai jopa enemmän.

Joka tapauksessa, painoliivi on säädettävä, siinä on metallikuulilla tms täytettyjä kangaspusseja jotka painavat noin 400 grammaa kappale, ja niiden määrällä voi säätää painon. Lisään yhden pussin per painolenkki, joten jos lisään pussin viikossa, olen noin 12 viikon kuluttua 10 kilossa, sillä pusseja on yhteensä 24 ja juoksin ensimmäisen lenkin 12 pussilla.

Vähensin syömäni ruoan määrää hieman. Bulkatessani tyypillinen vuorokauden energiansaantini oli arviolta 4000 kilokaloria, treenipäivinä jopa 5000.  Kahden normaalin lämpimän aterian lisäksi söin tyypillisesti 100 grammaa maapähkinävoita ja puolisen kiloa rahkaa, 200 grammaa paahtoleipää, litran maitokaakaota, pari kananmunaa, ja välipalaksi vähän mitä sattuu. Nyt syön normaalisti, tosin usein jätän aamiaisen väliin ja energiansaantini lienee ainakin neljänneksen tai enemmän pienentynyt. Painoni nousi lopulta noin kymmenen kiloa, 77 kiloon, mutta heti kun lopetin ruoan itsetarkoituksellisen ahtamisen, se lähti laskuun, ja on nyt noin 75 kilossa ja tuntuu asettuneen. Toisaalta, en ole juurikaan vähentänyt treenimääriä salilla ja olen lisännyt juoksua. Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsin, ongelmana on se että pitää tällä iällä jo levätäkin, mutta liikkumiseen on tullut riippuvuus. Nytkin kävin aamulla salilla ja tein normitreenin -- tosin alensin kyykkyjen volyymia koska juoksin eilen. Tämän aamun ohjelmassa oli:
  • 3x2 toistoa 125kg kyykkyä. 125 on minulle jo niin paljon, että lämmittely kolmosilla 20 kilon välein (so. 20,40,60,80,100,120) tekee jo itsessään aikamoisen volyymin. 3x5 on vuorossa ensi viikolla, kun olen pari päivää kunnolla levännyt.
  • 3x3 rinnallevetoa á 52.5kg. Tekniikka valitettavasti hajoaa 40 kilon ylittävissä painoissa. Saisin kyllä ylös "jotenkin" rinnalle paljon enemmän, mutta tässäkin tekee vaikeuksia tehdä tekniikka hyvin.
  • 5x5 penkkipunnerrusta 65kg. Olkapää on vielä toipilas ja tämäkin voi olla liikaa; hitaasti nostelen tämän sinne sataan kiloon, mutta aikaa siihen tulee menemään, enkä aio rikkoa mitään.
  • 3x5 soutua 70kg. Tämän pitäisi teoriassa olla balanssissa penkin kanssa, mutta tuskin tulee kehittymään samaa tahtia .
Vertailun vuoksi keskiviikon treeni oli:
  • 2/1/1 x 125kg kyykyssä. Tämä oli ensimmäinen kerta kun otin 125kg selkään, ja olin juossut myös tiistaina mäkiä. Kuten totesin, ajattelin siirtyä progressioon jossa kyykyn koko volyymi tehdään vain kerran viikossa.
  • 3x5x45kg pystypärssissä. Joudun olkapään takia varomaan. Kapeampi ote auttoi
  • 1x5x125kg maastaveto. Tässä olen tehnyt aina sen mitä voin. Nostin kyllä taannoin 130, mutta ykkönen on aina eri kuin viiden sarja
  • Hauiskääntö 6/3 x 40kg, seisten. Edellisellä kerralla tein 2x8 37.5 kilolla.

Koska soutu treenaa yläselkää, ja en voi tehdä leuanvetoja vieläkään, otin toiseen treeniin mukaan hauiskäännön. Se on nolo liike, sillä se on pelkkää turhamaisuutta, vielä enemmän kuin penkkipunnerrus. Mutta rationalisoin tämän itselleni niin, että soutu ja hauiskääntö ovat ylläpitäviä harjoituksia sille, kun jossain vaiheessa pystyn taas vetämään leukoja.

Laitoin nuo lukemat näkyviin, sillä off-line jotkut kaverit ovat lukeneet tätä ja saaneet ehkä hieman eri kuvan; kuten näkyy, en todellakaan ole mikään voimamies. Penkissä minulla pitäisi olla nyt noin 30 kiloa enemmän painoa, mutta olkapäävamma tuli vastaan, enkä halua pahentaa sitä.

1 kommentti:

Ari kirjoitti...

Sopivasti on bannerikin päivitetty. :)