tiistai 12. toukokuuta 2015

Voima ja Jet Lag

Pidin siis kahden viikon tauon treeneistä, ja takana on nyt kolme treenikertaa. Ensinnäkin, stronglifts-applikaatio viisaasti kehotti ottamaan 10% painoista pois koska taukoa oli ollut niin kauan. Se kannatti, vaikka DOMS iskikin jälkeenpäin. Painoin menemään ja kävin lauantaina uudelleen salilla. Lisäsin kyykkyyn 5 kiloa, ajatuksella että tauon jälkeen kehitys lienee mahdollisesti hitusen nopeampaa. Tämä ei ollut lauantaina ongelma, vaan painot kyllä nousivat. Ahnehdin kuitenkin hiukan ja kävin vielä juoksemassa kevyen lenkin treenin päälle. Tämäkään ei sinänsä ollut mikään isompi ongelma.

Tai se ei olisi ollut, mutta jostain syystä Kalifornian reissun jälkeinen Jet Lag ei ole vieläkään täysin helpottanut. Saan kyllä unen illalla helposti, ja erityisesti treenipäivän iltana nukuttaa tavattomasti. Herään kuitenkin jo kuuden tunnin jälkeen suhteellisen virkeänä. En muutoin pidä tätä ongelmana, mutta huomaan että lihasten palautumiselle tästä on haittaa; uni ei riitä.

Niinpä tänään ei onnistunut edes 2.5 kilon lisäys kyykyssä. Treenikaveri nosteli jo 140, ja minä jouduin passaamaan yhden sarjan jälkeen 112.5 kilolla. Penkki ja soutu menivät ohjelman mukaisesti, pieniä liikkeitä kun ovat.  Otin mukaan ohjelmaan power cleanin, jotta saisin hieman tehopainottaisempaa harjoitusta. Räjähtävän luonteensa vuoksi clean on selkeästi teho- ei niinkään voimaliike. (Kirjoitin aiemmin tehon ja voiman eroista)  Aloitin aivan kevyesti, jotta saan tekniikan kuntoon, eli tänään oli ohjelmassa vasta 42.5.

Uni on vanhemmiten hankalampi asia kuin kuvittelin. Ennen reissua minulla ei ollut ongelmia, mutta unirytmin kerran häiriinnyttyä, se on yllättävän vaikea saada kohdalleen. Melatoniini ei sinänsä auta, koska sen puoliintumisaika on niin lyhyt, että herään kuitenkin jo viiden tunnin sisällä; itseasiassa normaalitilassakin melatoniini lisää riskiä että herään keskellä yötä. Toisaalta jos otan melatoniinia vasta aamuyöllä herättyäni, olen aamulla tavattoman tokkurainen. Olen kyllä tehnyt tämän pariin kertaan, mutta jostain syystä aikaiset heräämiset tuntuvat jatkuvan. Nyrkkisääntönä aikaeroväsymyksestä on pidetty "tunti per päivä", mutta heräämisaika on siirtynyt pikeminkin 20 minuuttia päivässä.

Tänään ajattelin mennä lenkille illalla, vaikka alaselkä onkin hieman väsynyt. Väsytän kropan tällä kertaa kunnolla ja toivottavasti nukun ensi yönä pitkään. Huominen on kuitenkin lepopäivä.

Ruumiinmassani on noussut nyt yli 75 kilon. Aloitin syksyllä 68 kilosta, ja vielä pari kuukautta sitten paino oli 72. Luulen että siinä on kohtuullisen paljon ns läskiä, ja siksi aionkin kohta siirtyä hienoiselle kalorivajeelle.  Painoindeksini on nyt noin 22, ja ajattelin että sen voisi pudottaa hieman alemmas. En ole mitannut rasvaprosenttiani juuri nyt, mutta epäilen että se on jossain viidentoista paikkeilla.  Vatsalihasten muoto erottuu jotenkuten, mutta päällä on selvästi rasvakerros. Tavoitteena ei ole varsinaisesti mikään "ripped" ulkomuoto, mutta on mielenkiintoista nähdä a) kuinka paljon pystyn säilyttämään voimasta ja b) kuinka paljon pystyn karsimaan kehon rasvasta.  En ole vielä päättänyt koska aloitan tiukentamisen, treenin jälkeen syöminen on vaan niin mahtavaa ja vihdoin olen saanut ruokahalun niin kovaksi että paino nousee...

EDIT: Testasin eilen illalla piruuttani tehontuotantoa juoksemalla ylämäkiä. Kaupissa on melko suuria korkeuseroja lyhyehköillä matkoilla. Keuhkot ja sydän eivät oikein meinanneet pysyä vauhdissa, mutta jaloista sai selvästi isompia tehoja kuin mihin olen tottunut. Eikä aerobinen kunto ollut heikentynyt niin paljon kuin kuvittelin. Keskinopeus oli mitätön, yli kuuden minuutin kilometrillä, mutta se johtui siitä, että alamäessä käytännössä kävelimme. Katselin nopeus/korkeuskäyrää, ja nätisti se kyllä meni niin että mäkiin juostiin selvästi lujempaa, vauhti hidastui mäen huippua lähestyttäessä varsin vähän ja hidastuminen alkoi vasta lähellä huippua.

Olisi mielenkiintoista nähdä, jos polvi kestää, kuinka kovaa loppukesästä oikeastaan pystyisikään juoksemaan.

Ei kommentteja: