maanantai 18. toukokuuta 2015

AC-nivel

Kävin lekurissa tänään olkapäävaivojen vuoksi. Näyttää siltä, että kyseessä on AC-nivelen tulehdus joka ei toistaiseksi ole vielä kovin pahaksi mennyt: Liikerata ei ole rajoittunut ja kipukaari-oire on olematon. Kipuileva osa liikeradasta rajoittuu suunnilleen siihen, kun käsi on keskilinjan takana ja alaviistossa. Hoitona on etorikoksibi 7 päivän ajan ja jos tila ei osoita paranemisen merkkejä, niin sitten piikillä kortisoni viikon perästä.

Ohje harjoittelun suhteen, jonka olen parilta muultakin taholta kuullut, oli että kivun rajoissa normaali treeni. Eli mitään sellaista ei pidä tehdä joka treenatessa tekee kipeää. Itselläni tämä tarkoittaa ainakin leuanvetoa ja vinopenkkiä. Kokeilen normaalia penkkipunnerrusta, koska jos tekniikka on kohdallaan, se ei ole tehnyt kipeää. Pystyprässi on toiminut varsin hyvin myös, pikemminkin se on lievittänyt oiretta.

Toinen aspekti on, että trapezius on todella kireällä. Tämä ei ainakaan auta AC:n paranemista, joten varasin hierojalle ajan. Minulla on aiemmin ollut ongelmia nimenomaan vasemman puolen trapeziuksen ja deltoidin kanssa, so. ne ovat olleet tavattoman jumissa ja vasemmasta kädestä on välillä verenkiertokin heikentynyt; tässä taustalla on todennäköisesti työergonomia, sillä ongelmia oli runsaasti silloinkin kun en käynyt aktiivisesti kuntosalilla.  Hierojalle on tietenkin mainittava AC-tulehduksesta, mutta muutoin uskoisin että ei siitä ainakaan haittaa ole; olen nähnyt ja kuullut toistuvasti esitettävän väitteitä siitä, että hieronta tehostaa toipumista. Pikaisen "meta-analyysin" perusteella pitäisin väitettä huuhaana. Hieronta vähentää subjektiivista kivun ja jäykkyyden tuntemusta, mutta funktionaalista lihaksen voimantuottoa tai liikeradan laajuutta se ei lisää, joten hieronta kuuluu olennaisesti kategorioiden "uskomushoidot" ja "saattaa olla hyödyksi" välimaastoon.

2 kommenttia:

Teemu Rovio kirjoitti...

Minä kyllä uskoin näitä jätkiä, lähinnä siksi että tuplabiopsian käyttö kertoo metodologiapakkomielteestä.

http://stm.sciencemag.org/content/4/119/119ra13.short

Tiedemies kirjoitti...

Tiedän että hieronta toimii, mutta
en usko että se toimii.
http://www.jospt.org/doi/abs/10.2519/jospt.1997.25.2.107#.VVr1-mPnIck