Vuoden 2011 jälkeen olen julkaissut 6 artikkelia eräästä tietystä aiheesta, ja kaksi on julkaisuputkessa odottamassa. Olin kirjoittanut ennen vuotta 2011 aiheesta yhden paperin. Kolleegani teki kirjallisuuselvityksen aihepiiristä, jaoimme paperit viisivuotiskausiin joista viimeinen alkaa vuodesta 2011, ja vuoden 2011 jälkeen papereita on julkaistu 61. Jos tekniset raportit ja väitöskirjat lasketaan, mainittu luku nousee 72:een, mutta noista teknisistä raporteista on minun käsialaani ainakin kaksi. Olen siis kirjoittanut noin 10% kaikista maailmalla aiheesta kirjoitetuista artikkeleista viimeisen neljän vuoden aikana.
Esimieheni oli aiheen pioneeri jo yli 25 vuotta sitten, ja ala
on kokenut jonkinasteisen "renessanssin" viimevuosina. Eräiden muiden
seikkojen innoittamana, päätimme kirjoittaa aihepiiristä kirjan, ja
koska eräs kolleegamme (afrikkalainen) oli tehnyt mittavan
kirjallisuuselvityksen aiheesta jo etukäteen, kirjaa tulee tekemään me
kolme. Saimme projektia varten täkäläisen yliopiston kautta rahoitusta, jotta voimme täällä ollessamme valmistella asiaa.
Kuten nokkelimmat teistä jo tietävätkin, olen siis vielä noin viikon
verran työmatkalla Etelä-Afrikassa. Viikon aikana työ on näennäisesti
edennyt hitaan puoleisesti, mutta tämä on näennäistä. Olen jo oppinut
työtavoistani ja kollegoideni toiminnasta sen, että tutkimustyössä on
tyypillisesti eräänlainen "kriittinen massa"- vaihe, jossa ideat
näyttävät pyörivän tyhjää kunnes niitä on tarpeeksi ja ne kiteytyvät ja
niitä aletaan karsimaan. Olemme siirtyneet nyt siihen vaiheeseen jossa
karsinta on alkanut, ja pian varsinainen kirjoittaminen alkaa.
Mikä tekee tästä haastavan on, että kun olemme tämän projektin "pakottamana" käyneet läpi aihetta ja laatineet kirjaa varten esimerkkejä ja tehneet muuta valmistelevaa työtä, olemme törmänneet tämän viikon aikana jo neljään sellaiseen ilmiöön, joita ei ole riittävästi tutkittu. Tämä on ongelma, ei niinkään siksi että meidän olisi mikään pakko niistä kirjoittaa kirjaa varten -- päinvastoin -- vaan siksi että ilmiöt ovat jo itsessään niin kiinnostavia, että niistä saisi aikaan julkaisukelpoista tutkimusta.
Kirjan kirjoittamisella uumoilinkin olevan tällainen "kerrannaisvaikutus", mutta sen intensiteetti on yllättänyt. Jos ideoiden pulpahtelu jatkuu samanlaisena, niin kirjan valmistuessa meillä on käsillämme liki tusinan verran uusia julkaisukelpoisia tuloksia. "Ongelman" tästä tekee lähinnä ajankäyttö, sillä ajatus- ja kirjoitustyö vaatii aikaa. Edes rahalla tätä ongelmaa ei saisi korjattua siksi, etten voi yksinkertaisesti palkata ketään tekemään tätä työtä, sillä maailmassa on minun lisäkseni vain kourallinen ihmisiä jotka edes kykenisivät ymmärtämään asian riittävän hyvin suoralta kädeltä. Ja epäilen, että tunnen heistä henkilökohtaisesti suurimman osan. Ja juuri tähän tarpeeseen kirja on tärkeä: Menetelmät eivät ole vaikeita, mutta niitä pidetään sellaisina, ja teoriaa pidetään epäkäytännöllisen hankalana saada toimimaan oikein. Sen maine on -- ja tämä on toki vain vertauskuva -- ikäänkuin se olisi dieselmoottoriin liitettävä turboahdin, joka vaatii toimiakseen ydinvoimalan auton kyytiin. Tämä maine on toki väärä, mutta sen korjaamiseksi tarvittaisiin perinpohjainen lähdeteos, joka olisi helppolukuinen, ja joka poistaisi ne sekaannukset joita aiheen ympärillä on.
Joudun suunnittelemaan käytännössä koko ensi vuoden melko tarkkaan sen mukaan, että kirjoitan tämän kirjan. Tavoitteena on, että se on valmis ennen syksyä; "valmis" siis tarkoittaa tässä että ensimmäinen jokseenkin täysi vedos menee kustantajalle. En usko että kirja tulee myymään kuin ehkä tusinan pari, joten henkilökohtaista rahallista hyötyä siitä ei tule koskaan olemaan. Lisäksi aion, jos vain kanssakirjoittajani ja kustantaja siihen suostuvat, julkaista kirjan verkossa vapaasti ladattavaksi.
Olen hieman muuttanut mielipidettäni Stellenboschista ja Western Capen alueesta. Stellenbosch on vähemmän idyllinen kuin miltä se alunperin vaikutti, sillä alueelle tulee nähtävästi aika-ajoin kerjäläisiä ja sensellaisia lähialueiden "epävirallisilta asutuksilta" eli hökkelikylistä. Näitä ei ole paljon, eivätkä he vaikuta vaarallisilta, mutta riittävän paljon silti että viihtyisyys kärsii. Nyt, tiedostan täysin että tässä on kyse liberaalin valkoisen epämukavuudesta, joka johtuu siitä, ettei köyhyyttä -- joka inherentisti yhteiskuntaan kuuluu -- olekaan siivottu pois silmistä. Etelä-Afrikka on enemmän rodullisesti jakautunut kuin päältäpäin näyttää. Tasapuolisuuden nimissä todettakoon, että tien varsilla näkyy siellä täällä myös valkoihoisia kerjäläisiä. Vaikka ilmiö selvästi noudattelee keskimäärin etnisiä rajoja, sosiaaliturvajärjestelmä, niiltä osin kuin sitä on, mitä ilmeisimmin on "tasapuolinen" tässä suhteessa.
Toisaalta, kävimme eilen Kleinmondissa ja Hermanuksessa, sekä ajoimme Franschhoek:in kautta takaisin Stellenboschiin. Luonto on sanoinkuvaamattoman kaunista, ja pikkukaupungit ovat hyvin siistejä ja rauhallisia. Franschhoek on hauska paikka sikäli, että siellä kaikki kyltit, kadunnimet, jne, joita näin, näyttivät ranskalaisilta. Maisema on vuoristoinen ja paikkakunnalla on kalliita trendikkäitä ravintoloita viinitarhojen ympäröimänä.
Joku voisi pitää tätä maata irvokkaana. Minäkin tavallaan pidän. Kävimme esimerkiksi eilen grillaamassa (arfikaansiksi "braai") erään paikallisen (tosin saksalaissyntyisen) professorin kotona. Talon kuistilta oli uskomaton vuoristomaisema, talossa oli uima-allas, kolmen auton autotalli, viisi makuuhuonetta ja valtava olohuone/ruokailuhuone/keittiö, melko suuri piha -- jos kohta ei ehkä suomalaisittain suuri. Talo oli maksanut suunnilleen saman verran kuin oma taloni Suomessa, ja asukkaat pitivät sitä poikkeuksellisen kalliina. Olen täysin tietoinen siitä, että tällainen elintaso ei olisi mahdollinen kaikille maan 50 miljoonalle ihmiselle, enkä toisaalta pidä toivottavana tämäntasoisia tuloeroja, mitä Etelä-Afrikassa on. Toisaalta, ei ole ollenkaan kaukaa haettua, että itse voisin saada täältä vastaavanlaisen työn ja sen tuoman elintason. Se pistää miettimään. Puolensa ja puolensa.
2 kommenttia:
Et nyt ihan ymmärrä tuota hökkelikylä jujua. Iso osa niiden asukkaista kieltämättä ovat köyhiä ja muuta asumismuotoa heillä ei olisi MUTTA, suurimmalle osalle heistä se on oma valinta. Et varmaan ole käynyt tutustumassa, mutta melkeinen jokaisen hökkelin vieressä on autotallihökkeli johon on parkeerattu mersu tai bemari. Ei ne ole globaalissa mittakaavassa mitään persaukisia - eivät vain halua törsätä asumiseen, koska hökkelissä on ihan hyvä - ilmainen vesi ja sähkö!
Sitten on ne muualta tulleet, kuten Lesothosta, Swazimaasta, Zimbabwesta, Mosambikista jne. Ovat tulleet vain tienaamaan ja säästävät joka pennin (siis asumiseen turha tuhlata) ja lähtevät sitten takaisin, kunhan ovat tarpeeksi rikastuneet. Kaikki ei tietenkään lähde, vaan vasta kuoltuaan ne viedään hautajais-policyllä esi-isien maille.
Joulu on tulossa ja iso osa porukkaa matkustaa kotipuoleen lomille. Kannattaa mennä tievarteen katsomaan autokaravaaneja.
Siis, tajuan kyllä. Noissa hökkelikylissä on paljon suhteellisen OK toimeentulevaa porukkaa. Ei nyt ihan mersua ja bemaria, siinä liioittelet, mutta jotain 95-vuosimallin corollaa joka pysyy kasassa tai pickuppia yms yms. Mutta ei tosiaan globaalissa mittakaavassa persaukeisia, jos menee tonne naapurimaihin vertaamaan.
Osa on tosiaan täällä tienaamassa jotain pennosia, mutta työttömyys on hurja. alle kolmekymppisistä puolet on työttöminä, noista naapurimaiden tulokkaista vielä isompi osa. Jotain hanttihommaa löytyy, mutta ei siitä paljoa säästellä.
Useimmille se tarjoaa kuitenkin paremmat mahdollisuudet kuin kotimaissaan, ja täkäläisille paremmat kuin naapurimaissa. En todellakaan ajattele että tämä systeemi on huonompi näille kuin sellainen jossa ei olisi ollenkaan tätä vähän rikkaampaa porukkaa pyörittämässä taloutta joka operoi moninkertaisella volyymillä per capita. Eikä se mene edes niin että valkoihoiset on ne rikkkaat, vaikka keskimäärin vauraampia tietty ovatkin.
Mutta ei tämä ole vailla lieveilmiöitä. Tuloerot ja köyhyys jne tekevät esimerkiksi varkauksista selvästi houkuttelevampia. Monen viikonloppuna jututtamani paikallisen kotiin oli jossain vaiheessa murtauduttu, osalta oli varastettu läppäriä, käsilaukkua jne todella vikkelästi parkkipaikalla, liikennevaloissa yms yms.
Lähetä kommentti